куче

Кучетата демонстрират смирено поведение, което погрешно се тълкува като чувство за вина

Порицаването на куче в последно време се превърна в популярна онлайн тенденция Дори има цял Tumblr, посветен на тази тема.

9.9.2020

Порицаването на куче в последно време се превърна в популярна онлайн тенденция Дори има цял Tumblr, посветен на тази тема. Но само защото хората се радват, когато снимат разкайващи се домашни любимци, след като се извършили някоя пакост, не означава, че животните непременно имат угризения, пише Science Alert. 

Според ветеринарния учен Сюзан Хейзъл фактът, че кучетата изглежда се срамуват, след като сме ги хванали да правят нещо лошо, говори много повече за отношенията ни с домашните любимци, отколкото за способността им да изпитват такива “сложни” емоции, като вина. 

куче

“Има редица изследвания, които доста ясно показват, че кучетата не чувстват вина – коментира Хейзъл – Просто така работят мозъците им”. 

Според Хейзъл всяка поява на чувство за вина или разкаяние при кучетата е в резултат на обстоятелството, че животните са се адаптирали към живота с хора.  Hаучили са да се държат покорно, когато господарите им изразяват гняв или им подвикват. 

„Кучетата демонстрират смирено поведение, което някои собственици тълкуват като вина – казва Хейзъл. – Животните също така разпознават езика на тялото на човека, така че в това отношение те знаят какво мислим много по-добре от самите нас”. 

Независимо от това дали погрешно приписваме вина или срам на нашето любимо куче, според Хейзъл е важно собствениците да разпознават признаците на тревожност у  домашни любимци. 

“Около 20 процента от кучетата страдат от тревожност при раздяла и това често води до отклонения в поведението, като дъвчене на дивана, което обикновено завършва с порицание”, казва тя. “Докато някои хора го възприемат като нещо смешно, аз виждам едно куче, което е стресирано и действително се нуждае от помощ. Ако не я получи, тогава това е проблем”. 

осинови не купувай!

Източник

Търсене