задъхано куче

Препоръки, ако домашният ни любимец получи топлинен удар 

Вижте конкретни препоръки.

14.9.2020

Ако домашният ни любимец получи топлинен удар, най-добрият вариант е да се свържем с лекуващия ветеринарен лекар и да му опишем какви са симптомите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Фондация „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. 

„Той познава пациента си, знае какви са рисковете и какво да препоръча в дадения момент. Ако това се случи, може би ще се наложи животното да бъде отнесено във ветеринарна клиника, за да се провери неговото състояние и да му се окаже помощ“, допълни тя. 

Д-р Иванова подчерта, че е важно винаги да разполагаме с вода. 
„От една страна, за да даваме вода на животното, когато е жадно, а от друга, за да може, ако се стигне до момент на прегряване, да имаме нещо, с което да го охладим леко, да го наплискаме с вода“, допълни тя. 

Куче в детския басейн

По думите ѝ най-подходящите часове за разходка на домашните любимци са сутрешните. Тя посъветва стопаните да извеждат животните си в парка и на сянка, ако все пак се наложи това да се случи в топлите обедни часове. 


„Горещините са рисков фактор основно за животни, които са на възраст и за младите животни. Бебетата кучета и котки са изключително чувствителни на висока температура и при тях оставянето навън под горещите лъчи на слънцето може да бъде рисково, дори само за няколко минути. Нека не си мислим, че оставяйки едно животно на слънце за 2 или 3 минути, това винаги са 2-3 минути, че нашата преценка за времето е правилна и че това не може да се отрази зле на здравето на животните“, добави още директорът на Фондация „Четири лапи“. 

осинови не купувай!

Източник

Търсене