куче и котка

Научното обяснение за 20 странни неща в поведението на котки и кучета

Тук са разгледани няколко мистерии.

18.3.2020

Каква е науката зад странното поведение на котките и кучетата? Тук са разгледани няколко мистерии, включително защо кучетата ядат екскременти и защо котките се разтягат толкова много, обяснявайки възможните еволюционни и биологични причини. 

Нека се гмурнем надълбоко в мисленето на нашите очарователни и често озадачаващи четириноги съквартиранти. 

Защо котките мразят баните? 

Не е мистерия, че повечето домашни котки не харесват да са във вода, независимо дали става въпрос за баня, басейн или езеро. Повечето кучета, от друга страна, не могат да се наситят. Но защо е така? Според Кели Болен от колежа по ветеринарна медицина в университета Корнел, това може да се дължи на факта, че на котешката козина ѝ отнема много повече време докато изсъхне, отколкото на кучешката. 

Освен това някои породи кучета, включително португалското водно куче и ирландския воден шпаньол, се отглеждат, за да „работят“ във водата и имат тела, пригодени за плуване. Освен това повечето кучета се сблъскват с водата в ранна възраст, докато при котките не е точно така, каза пред Live Science Сюзан Хетс, биолог в областта на дивата природа. 

Защо котките се разтягат толкова много? 

Котките обичат да се разтягат до голяма степен по същите причини, по които и хората – кара ги да се чувстват добре и увеличава притока на кръв към мускулите, казва Андрю Куф, изследовател по анатомия в Кралския ветеринарен колеж в Лондон. Котките спят между 12 и 16 часа на ден, което означава, че не се движат за дълго време. Когато котките седят неподвижно или спят, кръвното им налягане спада. За да противодействат на това, те се разтягат. 

Разтягането може също да помогне с отделянето на токсини и странични продукти, които се натрупват в организма по време на периоди на бездействие, споделя Куф. Освен това, когато котка се разтяга, тя приготвя мускулите си за нещо, например ловуване. 

Защо кучетата обикалят в кръг, преди да си легнат? 

Кучетата често правят няколко кръгчета преди да се настанят за сън. Това любопитно поведение всъщност е заплетено в тях от праисторически времена. Предците им, наричани още диви кучета, са правили свое “гнездо”, като пообиколят и отъпчат тревата или храстите под тях. По този начин същевременно прогонвали змии и големи насекоми, които може да се крият там. А от друга страна,  гнездото сигнализира, че това е територията на кучето. 

Защо кучетата се изхождат, гледайки на север или на юг? 

Колкото и налудничаво да звучи, това е факт. Оказва се, че някои кучета обичат да уринират и дефекират, докато са подравнени с меридиана от магнитното поле на Земята. За да стигнат до този извод, изследователи прекарали две години, наблюдавайки 70 кучета, докато те вършели своята работа. Изследваните кучета, представители на 57 различни породи, са склонни да се изправят на север или на юг по време на изхождане и сякаш избягват да се изправят на изток или на запад, отбелязват изследователите в своето проучване, публикувано през 2014 г. в сп. Frontiers in Zoology. Въпреки това, изследователите не са сигурни как кучетата усещат магнитното поле (ако изобщо го усещат) или защо биха имали такова особено разположение по време на изхождане. 

Защо котките заравят екскрементите си? 

В продължение на миналия любопитен факт… 

Учените предполагат, че тази практика на заравяне е един вид предпазна мярка. В природата хищниците с добър нюх вероятно лесно могат да надушат миризмата на котешка урина и изпражнения. Така че по-малките и по-слаби котки вероятно заравят екскрементите си, за да не ги доближават по-големи и застрашителни хищници. 

За разлика от това, големите, доминиращи котки в дивата природа като лъвове и тигри понякога маркират територията си с екскременти, но не я заравят. 

Защо котките донасят мъртви животни вкъщи? 

Въпреки че повечето котки имат достъп до купа пълна с храна, всеки, който има един такъв ловец вкъщи, знае, че те обичат да донасят мишки, птици и други малки животни, които са убили по време на своите приключения навън. 

Това е така, защото дивите котки обикновено ядат малко, но по няколко пъти на ден и този инстинкт не е изчезнал още от опитомяването им преди около 10 000 години. Освен това майките котки в дивата природа ловят плячка и я носят у дома, за да научат децата си как да се хранят. Домашните котки често са кастрирани, което означава, че не могат да имат котенца. Но те все пак може да се опитат да предадат своята ловна мъдрост. 

Всъщност котката ви може да мисли, че сте „коте“, което се нуждае от хранене, или може да иска да ви благодари за храната, която ѝ предоставяте, според ветеринарния лекар д-р Марти Бекер. 

Защо кучетата не могат да ядат шоколад? 

Шоколадът съдържа теобромин и кофеин – стимуланти, които са опасни за кучетата. След като куче изяде шоколад, може да започне да слюнкоотделя усилено, да повръща и да има диария. Това са признаци, че шоколадът е токсичен за кучето. Кучетата също могат да получат повишение на сърдечния ритъм и да се държат неспокойно, нервно или развълнувано заради кофеина. 

В добавка към твърдението за нередовния пулс, шоколадът може да причини лоша циркулация на кръвта, което може да доведе до спад на телесната температура. Ако кучето прояви силно изразена реакция след прием на шоколад, то то може да изпадне в летаргия, да получи мускулни спазми и/или гърчове, да изпадне в кома или дори да доведе до фатален край. 

Ако кучето ви е погълнало шоколад, грозде или стафиди, действайте незабавно и се обадете на вашия ветеринарен лекар! 

Защо котките обичат кутии? 

Всеки, който има котка, знае, че щом се появи кутия в дома ви, котката ви ще я превърне в дом за нула време. Но защо търсят тези затворени пространства? 

Това поведение вероятно е инстинктивно. В природата затворените пространства могат да помогнат на котките да се скрият от хищници и да дебнат плячка. „Котките харесват кутиите, защото са криптични животни. Те обичат да се крият“, заявява Стивън Завистовски, научен съветник на Американското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните. „Кутията им дава място за сигурност и комфорт.“ – споделя още той. 

Кутията също може да помогне на котката ви да види какво идва към нея, като по този начин особено много ѝ помага да сканира пространството, без да бъде видяна, каза Завистовски. Нещо повече, ако котката остави кутията, за да гони плячка или играчка, винаги може да се върне в своята безопасна зона след това.  

Кучетата се потят? 

Когато хората се потят, те разчитат на огромния си брой потни жлези по цялото тяло. Потта овлажнява кожата и след това се изпарява, охлаждайки тялото в процеса. Тази система позволява на хората да продължат да ходят, да пътуват или да бягат без да прегреят.  

За разлика от нас, кучетата имат потни жлези само на лапите и носовете си. Възможно е потните лапи да дават на кучетата повече сцепление, но това не решава проблема с високата телесна температура. По-скоро кучетата се охлаждат най-вече чрез задъхване. 

Защо кучетата подушват задните си части взаимно? 

Кучетата имат едни от най-изтънчените и умели носове в цялото животинско царство. Всъщност обонянието им е от 10 000 до 100 000 пъти по-остро от това на хората. Това води до може би най-интересната, макар и воняща, кучешка мистерия: Какво е значението зад цялото това ритуално взаимно подушване на дупетата? 

Това, което учените знаят е, че кучетата имат анални торбички, които отделят миризливи, летливи съединения. Например Джордж Прети от центъра за химически сетива “Монел” във Филаделфия, открива, че торбичките отделят коктейл, пълен с триметиламин, и няколко късоверижни киселини като пропионова и маслена киселина. Изследването му е подробно описано през 1976 г. в Journal of Chemical Ecology. 

Защо кучетата ядат екскременти? 

Очаквахте го, нали? Вашето куче не само души задните части на други кучета, но и изпражненията им, а понякога и ги изяжда. Това поведение, наречено още копрофагия, се случва понякога, защото кучето има здравословен проблем като диабет или синдром на Кушинг, което променя апетита му. Друг път се дължи на недостиг на хранителни вещества. 

Но често съвършено здрави кучета ядат изпражнения. Не е ясно защо, но една хипотеза твърди, че копрофагията просто е поведение, остатък от еволюционната история на кучетата. Друга теория обяснява, че кучетата се учат на това поведение докато са още малки, когато майките им облизват гениталиите им, за да стимулират уринирането и дефекацията, а след това изяждат екскрементите, за да поддържат леговището чисто. Възможно е също така кучетата да ядат изпражнения просто защото им е скучно. 

Независимо от причината, яденето на изпражнения може да бъде вредно. Има случаи, в които едно домашно куче яде от екскрементите на другото куче вкъщи, което пък приема противовъзпалително лекарство. Впоследствие това може да доведе до здравословни проблеми. Затова внимавайте и наблюдавайте поведението на вашия любимец. 

Кои са по-умните – котките или кучетата? 

Мозъците на котките заемат 0,9%  от телесната им маса в сравнение с кучетата, чийто мозък заема 1,2%. Но експертите обясняват, че размерът не е от значение. Това е така, защото котките имат 300 милиона неврони в мозъчната си кора, зоната, отговорна за обработката на информация. Докато кучетата имат 160 милиона неврони в този район от мозъка си. 

Трудно е обаче да се правят експерименти с котки, защото те предпочитат да си ближат лапите, отколкото да следват заповеди, казват учените. Но един експеримент показа, че въпреки способността на котките и на кучетата да решават пъзели, за да получат храна, котките ще продължат да се опитват, дори ако пъзелът е неразрешим. Докато кучетата ще отидат да накарат хората да им помогнат. 

Това не означава, че едното животно е по-умно. Експериментът просто показва ефектите от това как кучетата са били опитомени най-малко 20 000 години преди котките и затова е по-вероятно те да общуват по-добре с хората, казват изследователите. 

Защо кучетата размахват опашките си? 

Кучетата махат с опашки като форма на комуникация, показват проучвания. Но едно малко помахане не винаги означава: „Ела да ме погалиш“. Може би е изненадващо, но през 2007 г. изследователи откриват, че има значение дали опашката се люлее от дясната или от лявата страна на тялото на кучето. Опашката, която е наклонена вдясно, показва положителни емоции, докато ако е разположена в лявата страна, дава сигнал за негативни емоции. 

Разликата в ляво и дясно може да бъде свързана с разликите, открити в дясното и лявото полукълбо на мозъка на кучето, отбелязват изследователите. В допълнение, изследванията, публикувани през 2013 г. в списанието Current Biology, разкриват, че махаща опашка от дясната половина на тялото има тенденцията да предразполага кучетата, намиращи се наоколо, докато опашката, разположена в лявата половина, стресира другите кучета. 

Положението на опашката на кучето, дори когато не маха, също може да дава сигнал. Опашката, държана високо над гръбначния стълб, може да показва възбуда, докато опашката, прибрана между задните крака, може да внуши страх, според Американското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните. 

Защо кучетата гонят опашките си? 

Безкрайното обикаляне в кръг в горещо преследване на пухкавото нещо, което изглежда е само на косъм разстояние… 

Да, преследването на опашката може да бъде забавление за някои кучета. И все пак, защо го правят? Това замайващо поведение може да е просто начин кучето ви да си изкара енергията. Дори да живее в домашна среда, все пак в него надълбоко са внедрени ловни инстинкти. Разбира се, това не е единствената причина за тичане в кръг – кучето може да гони сърбеж, ако има бълхи или кърлежи.  

Ако кучето ви си гони опашката твърде често, това може да е знак за кучешката версия на ОКР, наречено кучешко натрапчиво разстройство, според проучване, публикувано през 2012 г. в списанието PLOS ONE.  

Защо котките мачкат с лапи? 

Има различни версии за това често срещано сред котките поведение. Според една от версиите, това е остало още откакто са били малки котенца. Чрез натискане по корема, малките котета стимулират притока на мляко от майката. Други смятат, че по този начин преди са си правили мястото, на което ще спят, по-удобно. А според трети, това е още един вид разтягане за котките, а както вече научихме – това е важно за тях. 

Защо котките са толкова придирчиви, що се отнася до храна? 

Когато котката ви вирне носа си от храната, която поставяте пред нея, не се чувствайте зле. На първо място, не сте сами – повечето котки по света са много взискателни, когато става въпрос за храна. Всъщност привидно снобското поведение може да бъде свързано с устройството на котешкия мозък. 

Вместо обаче да преценяват храната по нейния мирис, вкус и усещане, котките може би правят някаква сложна “математика” в главите си, макар и инстинктивно. Те се нуждаят от храни със съотношение на протеин към мазнини от 1 до 0,4,  показва проучване, публикувано през юни 2016 г. в списанието Royal Society Open Science. „Като се има предвид, че храните съдържат незначителна енергия от въглехидрати, това би се равнявало на приблизително 50% от общия дневен прием на енергия от протеини и 50% от мазнини“, пишат изследователите в документа. Как котката ви може да открие това съотношение на хранителни вещества остава загадка… засега. 

Защо котките винаги се приземяват на краката си? 

Всички сме виждали, че котките са способни на някои доста впечатляващи акробатични изпълнения. Ето защо:  

Те са създадени за скачане, тъй като имат изключително чувство за баланс и изключително гъвкави гръбнаци, поради наличието на повече прешлени отколкото в човешкия гръбначен стълб. Допълнителните прешлени им позволяват да завъртат телата си в средата и да се разгънат в нормална позиция докато падат. Този рефлекс за въздушно изправяне е описан не само при котките, но и при редица други бозайници като морски свинчета, зайци, плъхове и примати. Тази способност обаче не придава на котките статут на супергерои. Напротив, паданията от височина, по-голяма от два етажа, могат да доведат до сериозни травми като счупване на крайници, гърди и други наранявания. 

Защо котките вирват дупетата си във въздуха? 

Най-често котките заемат тази сладка позиция, когато ги галим. По този начин котката ви сигнализира, че сте уцелили точното място за галене. А къде е това сладко място? Точно в основата на опашката, въпреки че не всички котки се радват да бъдат галени там. 

Но тази позиция има и сексуално значение. Женска котка, която не е била кастрирана, може да повдигне задната си област, за да сигнализира на мъжките, че е готова да се чифтосва. 

Сънуват ли кучетата? 

Оказва се, че в това отношение кучетата много си приличат с хората. И те като нас влизат в различни фази на сън. Въпреки че експертите подозират, че кучетата сънуват, това, което съставлява тези сънища, все още е област на текущи изследвания. Един от начините на учените да влязат в мечтания свят на кучетата е временно да блокират мускулно парализиращата част от мозъчните центрове в горната част на мозъчния ствол. Когато това се случи, кучетата започват да помръдват части от тялото си в проекция на сънищата им. 

Защо котките се бутат с глава към нас? 

Когато вашето коте многократно бута главата си срещу вас, то показва, че сте част от неговата група. Котките имат ароматни жлези на място върху главата си, над очите, но под ушите – точно там, където побутват с глава към вас. По този начин, освобождавайки собствения си аромат, котка ви се свързва с вас. 

осинови не купувай!

Източник

Livescience.com

Търсене