котка

Пренебрегваме ли домашните си любимци заради телефоните?

Човек губи голяма част от ежедневието си с поглед, забит в екрана.

31.1.2020

Всички притежаваме  поне по един смартфон, таблет или лаптоп. Днес на повечето от нас се налага да можем да си вършим работата по всяко време, независимо от това дали сме в офиса или някъде другаде. Да не говорим за цялото останало време, в което безкрайно скролваме из интернет, било то за да разберем последните новини от света, за развлечение или друго. Заради цялата тази суматоха и огромния прилив от информация е изключително лесно човек да губи голяма част от ежедневието си с поглед, забит в екрана. 

Но според проучване от организацията за здравни застраховки на домашни любимци “Bought By Many” във Великобритания, прекаленото втренчване в електронните ни устройства може да има негативен ефект върху взаимоотношенията с любимците ни, от какъвто и да е животински вид да са те. 

  • 89% от стопаните, участвали в това проучване, споделят, че  любимците им са се опитали да привлекат вниманието им докато са използвали телефон или други устройства. 
  • Ето няколко признака, по които можем да познаем, ако котката или кучето ни се чувстват пренебрегнати. 
  • 3% от собствениците споделят, че любимците им драскат или докосват с лапа  екрана на устройството. 
  • 36% сядат върху устройството. 
  • 36% споделят, че имат подозрения, че любимецът им е счупил нещо, за да им привлече вниманието. 
  • 48% лаят или мяукат. 

Според редица изследвания, пренебрегването на домашните ни любимци може да доведе до тревожност и поведенчески проблеми в тях. В някои случаи това може дори да доведе до затлъстяване при кучетата, особено, ако отплесванията ни в социалните мрежи променят редовността на разходките им. 

Въпреки че лаптопите, телефоните и таблетите за неразделна част от ежедневието ни, всеки стопанин трябва да отделя необходимото време и усилия  в отглеждането на своя любимец. 

Кучетата са прекрасни създания, които правят живота ни по-красив и ведър, затова е нужно да ги ценим. Експертите съветват да им обръщаме колкото може повече внимание, да им показваме, че ги слушаме и разбираме. Дали ще е галене по главата, докато вършим работа на компютъра, или пък излежаване в скута ни, все е форма на внимание. 

Вие как смятате, на кое отделяте повече време в деня си? 

осинови не купувай! 

Търсене