куче

Седни, стой, дръж, сега, брой!

Кучешките мозъци могат да обработват числа, също както човешките

10.1.2020

Според учени от Университета “Емъри”, кучетата имат заложена представа за числа и обработката им като информация се случва в участък от мозъка подобен на човешкия. И не, това не означава, че могат да решават задачи по математика, но пък може да забележат, ако им сложите по-малко храна в купичката. 

В проведения експеримент екипът от учени тества способностите на 11 кучета от различни породи, като сканирали мозъците им докато гледат екран, на който през няколко секунди се показват различен брой и различни по размер точки. Докато образите се сменят  бързо, изследователите следяли за активност в слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, който е аналогичен и при хората. Тази област на мозъка е известна с това, че ни помага бързо да обработваме числа. При хората този регион светва на функционалната магнитно-резонансна томография  (фМРТ), когато числата започнат да варират – знак, че се работи усилено, за да се намери разликата. Научният екип открива, че подобно проявление има и при кучетата. Когато кучетата влязат в скенера, слепоочно-теменния дял на мозъчната кора проявява повече активност, когато броят на точките върху екрана се променя (например, три малки точки, последвани от десет големи точки), отколкото, когато броя на точките остава един и същ  (четири малки точки, последвани от четири големи точки). 

Получените резултати не са универсални: 3 от 11-е изследвани кучета не успели да разграничат разликата. 

Разбира се, способността да бъде обработена информацията за приблизителни количества точки не е същото като решаването на сложни математически уравнения, така както нашите мозъци го правят. Но и двете поведения произтичат от вроден усет за численост. И преди са се провеждали подобни изследвания, но за пръв път се стига до подобни резултати и то с необучени кучета. Това разкритие подкрепя тезата на много психолози, че способността за обработване на числа идва от древността и е заложена в различни животински видове. 

осинови не купувай!

Сподели сега

Търсене