куче

Учени: хората, които говорят с домашните си любимци са по-креативни

Има изследване, което доказва, че това е напълно нормално и дори е белег на креативност и интелигентност.

3.12.2019

Познавате ли чувството, когато се радвате на любимеца си и го наричате на галено, а хората наоколо отправят обърканите си погледи към вас, сякаш сте луди? Е, ако досега сте се притеснявали или срамували от тази проява на неразбиране, вече няма защо. Има изследване, което доказва, че това е напълно нормално и дори е белег на креативност и интелигентност. 

В изследването проведено не къде да е, а в Харвард,  Гари Д. Шърман и Джонатан Хайд се фокусират върху това как приписваме човешки качества или човешка личност на животни, предмети и т.н. Научно казано, как ги антропоморфизираме. 

Според Никълъс Епли, професор по поведенчески науки в Чикагския университет, способността да насищаме с човешки характеристики различни обекти е една от уникалните способности на нашия мозък. 

„В исторически план, на антропоморфизирането винаги се е гледало като на детинско или на глупаво поведение, но всъщност е естествено следствие от тенденция, която прави хората умни по уникален начин.“ 

ЧЕТИРИ ЛАПИ служител с две кучета

По време на своето проучване от 2011 г. , Шърман и Хайд събират група хора и им показват снимки на бебета и възрастни животни. Повечето от тях признават, че ако това бяха техни домашни любимци, със сигурност щяха да си говорят с тях, да им дадат име и да се обръщат към тях със съответните местоимения. 

Както учените дават човешки имена на природни явления, като например урагани, така и кръщаваме домашните си любимци или им говорим на галено, все едно са ни деца. Общуването с тях, колкото и някои да си мислят, че е едностранчив процес, е всъщност много важно, защото улеснява по-нататъшната комуникация и прави връзката между стопанин и животно по-специална. Говорейки с любимците си, ние им помагаме да научават значението на наши конкретни думи и жестове, както и да разбират кога сме в добро настроение или ако ни тормози някакъв проблем. 

Та следващият път, когато някой ви погледне накриво, докато говорите с кучето си, не се притеснявайте – вече знаете, че общуването ви, макар и странно за околните, е освен начин да усъвършенствате емоционалната си връзка с вашия любимец, също и проява на изобретателност и интелект. 

осинови не купувай!

Търсене