куче

Защо не трябва да крещим на кучето си

Най-вероятно поне веднъж сте изпускали нервите си и сте крещели на кучето си, въпреки че много добре сте осъзнавали, че това наранява невинното същество.

2.9.2020

Най-вероятно поне веднъж сте изпускали нервите си и сте крещели на кучето си, въпреки че много добре сте осъзнавали, че това наранява невинното същество. На всеки се случва да загуби самообладание. Ново проучване обаче показва, че трябва да направим всичко възможно това да не се случва. 

След като анализира над 90 кучета, екип от Университета в Порто открива, че виковете могат да има трайни отрицателни ефекти върху психическото състояние на животинчетата. Въпреки че понякога правят бели, кучетата са едни от най-добродушните същества и не заслужават това. Ето защо никога не бива да крещите на кучето си: 

Учените, ръководени от д-р Ана Катарина Виейра де Кастро, проведоха своето проучване върху кучета придружители, за да установят дали крещенето и лошото отношение към кучетата има отрицателен ефект върху тях. 

За целта те подбрали 92 кучета придружители и ги разделили на 2 групи: тези, дресирани с помощта на методи, основани на награди, като игри и лакомства, и тези, дресирани с помощта на по-агресивни методи, като викове или дърпане на каишката. 

Куче на тренировка

Изследването измерва признаците на нервност при кучета 

Учените си поставили за цел да наблюдават поведението на животните по време на дресировка, както в положителни, така и в отрицателни групи. По този начин те биха могли да открият признаците на стрес при кучета като прозяване, повдигане на краката, близване, както и нивото на релаксация. 

В допълнение, те взели проби от слюнка от кучетата от двете групи, за да идентифицират химикали, свързани с безпокойство и нервност, като кортизол. Използвайки тези проби, те успели да изчислят нивото на стрес на кучетата в двете групи. Не е изненадващо, че кучетата, които са били дресирани с наказания и викове, са имали по-високи нива на стрес от тези в другата група, но изводите от проучването са стигнали по-далеч. 

Резултатите не са изненадващи, но последствията са

Месец по-късно изследователите посетили кучетата, за да наблюдават степента на въздействието, което техният тип дресировка е оказало върху тях. 

Според изследователите, дресирането чрез лакомства и награди има много по-дългосрочен ефект от това с викове и агресия. Стресът, на който са подложени кучетата по време на дресировката, остава в дългосрочен план 

„Нашите резултати показват, че кучетата придружители, които са били дресирани чрез по-сурови методи, имат по-лошо благосъстояние, в сравнение с кучетата придружители, дресирани по методи, основани на възнаграждение, както на краткосрочно, така и на дългосрочно ниво.“ 

Кучетата от първата група били по-стабилни, спокойни и позитивни, докато кучетата от втората група показали по-високи нива на кортизол, стрес и негативност, които имат вредно влияние върху тяхното благосъстояние, продължили седмици или дори повече време. 

осинови не купувай!

Източник

Търсене