Puppies of the illegal puppy trade

Разкрити нелегални търговци на кучета

Разследване на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива как измамни търговци печелят от незаконната търговия с кученца в цяла Европа

7.12.2023

През 2021 и 2022 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ проведе разследвания в Обединеното кралство, Нидерландия, Румъния и България, за да провери легитимността и качеството на рекламите за кученца, публикувани в сайтове за обяви, и да разкрие различните методи, които нелегалните търговци използват, за да заблудят купувачите.  

Според резултатите от проучването Обединеното кралство и Нидерландия са представители на държавите, в които търговците продават кученца незаконно, а Румъния и България са пример за държави на произход, откъдето идват животните (в този списък още са и Чешката република, Полша, Сърбия, Словакия, Унгария и други източноевропейски държави) и първоначално са отгледани. 

Основни открития

Проучванията разкриха, че тревожен брой кученца, рекламирани в сайтове за обяви в Обединеното кралство и Нидерландия, се внасят незаконно от Източна Европа. Разследващите се срещнаха с търговци на кученца и собственици на развъдници, предлагащи за продажба малки кученца, както и с ветеринарни лекари, готови да предоставят фалшиви документи за животните. Във всички страни, в които беше направено проучването, законите и изискванията за хуманно отношение към животните са съзнателно пренебрегвани, а безскрупулните търговци  използват различни методи на измама, за да заблудят купувачите да закупят незаконно внесени кученца. 

Разследващите установиха, че:

  • Повече от 40 % от обявите за кученца в Нидерландия са показали признаци на незаконен внос.  
  • Почти 50 % от изследваните обяви за кученца в един от сайтовете за реклами в Обединеното кралство са потвърдени като незаконни.  
  • Недобросъвестните продавачи използват множество онлайн акаунти, различни самоличности, многобройни телефонни номера и фалшиви локации, за да продават кученца без отговорност и без проследяемост.
  • В Румъния повече от 80 % от разследваните развъдчици признават, че са участвали в незаконни дейности, като повечето от тях са работили с корумпирани ветеринарни лекари, за да получат паспорти за малки кученца с фалшиви данни за ваксинация, което създава сериозен риск за здравето.  
  • В България 18 от 19-те посетени продавачи показват видимо нарушение на изискванията за минимална възраст, идентификация, регистрация или ваксинация на обявеното за продажба кученце. 
  • Както в България, така и в Румъния е установено, че развъдчици продават кученца от различни породи, отглеждани в лоши условия, както и че развъждат женски кучета, настанени в клетки или в друга неподходяща среда.  
  • Развъдчиците са били готови да фалшифицират документите на кученцата и са предлагали съвети на потенциалните купувачи за заобикаляне на съществуващите разпоредби. 
Измами с кученца из Европа: кой и как печели от незаконната търговия с кучета?

Измами с кученца из Европа: кой и как печели от незаконната търговия с кучета?

Нов доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ за международната търговия с кученца в европейски страни разкрива обезпокоителни резултати и нехуманно отношение към животните

English bulldog puppy

МАЛКО.БЪРЗО.БОЛНО

Искате да си купите куче онлайн? Запознайте се с рисковете.

Научете повече

Търсене