Puppy

малко.

Искате да си купите куче? Запознайте се с рисковете.

прочетете повече
Puppy ad

бързо.

Искате да си купите куче? Запознайте се с рисковете.

прочетете повече
Sick puppy

болно.

Искате да си купите куче? Запознайте се с рисковете.

прочете повече

МАЛКО. БЪРЗО. БОЛНО. 

Днес начинът, по който пазаруваме, е бърз – виждаме нещо онлайн, щракваме върху бутон, доставят ни го и го имаме незабавно. Но купуването на куче никога не трябва да бъде бързо. Импулсивната покупка може да доведе до това да се окажем с болно кученце, разбито сърце и неочаквани разходи. 

Много от кученцата, рекламирани онлайн, идват от незаконната и жестока търговия с кученца. Те се отглеждат в лоши условия, отнети са от майките им твърде малки и преживяват дълги пътувания, често през граници, преди да бъдат продадени. Докато се озоват в ръцете Ви, те може да са болни или да имат поведенчески проблеми, поради липса на социализация. 

Правилното проучване и задаването на правилните въпроси може да Ви помогне да избегнете рисковете от незаконната търговия с кученца. Тук можете да намерите информацията и ресурсите, от които се нуждаете, за да придобиете кученце по отговорен начин. 

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Станете част от кампанията и ни помогнете да сложим край на незаконната търговия с кученца

Здравен риск 

Незаконно внесените или 
разв
ъждани кученца могат да страдат от различни заболява- ния,включително гана, парвовирозапaраинфлуенца,
и
 лептоспироза, например. Много от болестите могат да бъдат 
предотвратени чрез ваксинации, добра хигиена  
и правилно отглеждане, но поради естеството на незаконната търговия с кученца,  при която кученцата се отглеждат в лоши условия, съществува риск  някои от кученцата да са се заразили с тези заболявания. По-късно в живота те също могат да страдат от поведенчески проблеми,  поради лоша социализация.  

Емоционален риск 

Много кученца от незаконната търговия с кученца са болни или дори по-лошо, умират. На собствениците с разбито сърце може да е много трудно да се възстановят от преживяването да имат безпомощно кученце,  към което са се привързали, и то да умре в ръцете им, без да могат да направят нищо по въпроса.  Това също може да има емоционално въздействие върху децата, които са се привързали към новия си домашен любимец,  само за да го видят как страда и да не се връща от посещението при ветеринарните лекари.

Финансов риск 

Ако несъзнателно закупите кученце, без подходящите ваксини, режим на обезпаразитяване  и социализация през първите му месеци,може да имате големи ветеринарни разходи.  Може да са необходими ветеринарни грижи за лечение на заболяване или за лечение на текущи медицински проблеми,причинени от лоши практики на отглеждане и генетични заболявания.  По-късно може да се наложи да платите за обучение или терапия, ако Вашето кученце развие поведенчески проблеми,поради липса на социализация в първите месеци от живота му. 

Правен риск и риск от измами 

Незаконно внесените, развъждани и продавани кученца често идват с измамни документи.Това включва фалшиви сертификати за ваксинация, данни за микрочип, сертификат за родословие  и фалшифицирана информация в паспорта на домашния им любимец. Това се прави, за да се скрие истинският произход на кученцетои самоличността на продавача. Ваксинациите против бяс и други заболявания може да са невалидни и да се правят само на хартия.Ако се установи, че кученцето е незаконно внесено, може да се наложи собственикът да плаща високи таксии да остави кученцето под карантина в продължение на седмици или дори да доведе до евтаназиране на кученцето. 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАКУПИТЕ КУЧЕНЦЕ 

Търсенето на правилното кученце може да бъде трудна задача, особено с всички измамни практики, които безскрупулните търговци на кученца използват. Но има стъпки, които можете да предприемете,за да избегнете  купуването на кученце от незаконната търговия с кученца. Ето какво трябва да знаете:  

Puppy

Как да намерим отговорен развъдчик

Мислите за закупуване на кученце? Следвайте тези стъпки! 


Още
Woman doing online research

Какво трябва да знаете за незаконните онлайн продавачи на кученца

Най-често срещаните трикове, които да избягвате, когато търсите кученце 


Още
Dog mother with puppies

Как да правим разлика между безскрупулния и отговорен развъдчик

Ключовите разлики, които могат да помогнат и насочат търсенето Ви в правилна посока 


Още
Puppies

Въпроси, които да задатете при закупуване на кученце

Просто задаването на правилните въпроси може да бъде най-добрият начин да се избегнат рисковете от незаконната търговия с кученца 


Още

"Pandemic Pups" - кученца по време на Корона

Как засиленото търсене на нови любимци по време на пандемията подхрани незаконната търговия с кученца в Европа –проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ   


Още

Истории на жертви на незаконната търговия с кученца

Ако сте жертва на незаконна търговия с кученца, изпратете сигнал до отговорния орган БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните), както и до ЧЕТИРИ ЛАПИ на имейл office@four-paws.bg.

Историята на Лаура

С разбито сърце


Чико успява да се порадва на любящия дом на Лаура за по-малко от ден, оставяйки семейството напълно съкрушено. Прочетете тяхната история.

Анонимна история

Седмица живот


Светът на собствениците на Бела се разпада, когато любимото им кученце се разболява веднага, след като го взимат. Прочети цялата история.

Историята на Кристин

8 стресиращи месеца  


Кристин и Попи се борят дълго и упорито за оцеляването й, след като несъзнателно я купуват от безскрупулен продавач. Прочети цялата история.

Историята на Елина

Борба за живот


Сърцето на Елина е разбито не веднъж, а два пъти. Научете емоционалната ѝ история за  дългия път, който ѝ се налага да извърви заради незаконната търговия с кученца.

Историята на Ричард

Болен за няколко часа


Реджи е закупен от един от най-известните сайтове за реклами във Великобритания, но само няколко часа след като се присъединява към семейството той се разболява тежко. Открийте тук пълната история на Ричард и Реджи.
Puppy


Станете част от кампанията 

и ни помогнете да сложим край нанезаконната търговия с кученца 

научете повече

Illegal Puppy Trade in Bulgaria flourishes.

ЧЕТИРИ ЛАПИ: В България процъфтява противозаконната търговия с кучета 

Проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ за незаконната търговия с кучета в България през 2021г. установи, че при реализираните проверки едва 10% от продажбите се осъществяват от регистриран развъдник


Още

Въпроси и отговори за незаконната търговия с кученца

#ТърговциНаЖИВОТни
Много хора стават жертва или неволно участват в незаконната търговия с кучета.Това трябва да спре!


Още

Търсене