mink in a cage at a fur farm in poland

Избори за Европейски парламент 2024г.


#DoBetterForAnimals

Призовете кандидатите да поемат ангажимент към животните

Животните нямат право на глас, но Вие имате 

Милиарди животни страдат в Европейския съюз, но сега се появява възможност за промяна към по-хуманно отношение към тях, а именно - на предстоящите  избори за Европейски парламент през юни 2024 г.

Милиарди животни в Европейския съюз страдат поради липса на защита и бездействие от страна на ЕС. Законите, които защитават тези животни ще бъдат пренаписани и сега имаме възможност да изберем кой ще ги формира. Време е ужасяващите условия, в които се отглеждат, транспортират и убиват селскостопанските животни, да бъдат променени. Време е и да се сложи край на жестоката търговия с кученца, на фермите за ценни кожи и на незаконната търговия с диви животни.   

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат от 6 до 9 юни 2024 г. Преди тяхното осъществяване призоваваме гражданите на ЕС да използват гласа си, за да помогнат да постигнем по-добро бъдеще за животните в Европа. Насърчете кандидатите в изборите за Европейски парламент да поемат ангажимент за защита на животните и за по-хуманното отношение към тях. 

Какво представлява ангажиментът за по-хуманно отношение към животните? 

 

Преразглеждането на остарелите правила на ЕС за хуманно отношение към животните ще бъде в ръцете на избраните кандидати. Като поемат ангажимент, те обещават да подобрят хуманното отношение към животните, ако бъдат избрани на предстоящите избори за Европейски парламент.   

Тази инициатива позволява на избиратели като Вас да вземат информирани решения за това кои кандидати дават приоритет на проблемите, свързани с хуманното отношение към животните. Призовете Вашите кандидати да поемат официален ангажимент и да заемат твърда позиция срещу жестокостта към животните. 

Вие сте кандидат за европейските избори? Създайте по-добро бъдеще за животните в ЕС и намалете техните страдания, като посетите тази страница и поемете ангажимент да се застъпите за хуманното отношение към животните. 

Гласувайте за хуманно отношение към животните

Гласувайте за хуманно отношение към животните

Прочетете пълния ангажимент за изборите за Европейски парламент през 2024 г.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ КАНДИДАТИ, КОИТО СА ПОЕЛИ АНГАЖИМЕНТ

Важно: Тази информация се предоставя и обновява от Eurogroup for Animals. ЧЕТИРИ ЛАПИ не носи отговорност за съдържанието, показано по-долу. 

Вижте какви анжажименти са поели кандидатите тук.

Как може да се включите 

Предприемете действия днес чрез тези прости стъпки. 

Пишете до кандидатите сега. 

Призовете кандидатите за Европейски парламент да подкрепят хуманното отношение към животните. 

Разпространете информацията  

Насърчавайте другите да направят същото. Колкото повече имейли получат кандидатите, толкова по-вероятно е те да предприемат действия.

Прочетете ангажимента  

Запознайте се с ангажимент 2024 “Гласувай за животните”, като разгледате всяка от изброените точки.

Дайте своя глас

Преди да гласувате, разберете кой се застъпва за хуманното отношение към животните.   

Информирайте се преди да гласувате

 

Вашият глас има силата да определи бъдещето на животните в Европа. Гласуването в подкрепа на хуманното отношение към животните кара политиците да носят отговорност за действията си: колкото по-гласовити сме по въпросите за хуманното отношение към животните, толкова по-малко те могат да пренебрегват исканията на гражданите и да дават приоритет на интересите на индустрията.  

Ето защо е толкова важно да изберем евродепутати, които обещават да защитават животните. Животните не могат да гласуват, но Вие можете. От Вас зависи да направите информиран избор за кого да гласувате. Нека заедно да осъществим инициативата #DoBetterForAnimals и да пренапишем историята на животните, като гласуваме на изборите за Европейски парламент. 

Често задавани въпроси: Всичко, което трябва да знаете за предстоящите Европейски избори

Какво е общото между изборите за Европейски парламент и хуманното отношение към животните? 

Хуманното отношение към животните е направление в политиката на ЕС. Учредителните договори на ЕС, които определят конституционната му основа, и по-специално член 13 от Договора за функционирането на ЕС, гласят, че ЕС "трябва да обръща пълно внимание на хуманното отношение към животните, тъй като животните са съзнателни същества, когато формулира и прилага своите политики в областта на селското стопанство, рибарството, вътрешния пазар, научните изследвания и други".  

В резултат на това през годините ЕС е разработил множество правила относно хуманното отношение към животните. Институциите, които участват в процеса на създаване на закони, са: Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент. По този начин 705-те пряко избрани членове на Парламента играят ключова роля в разработването на правилата на ЕС, което означава, че колкото повече членове на ЕП, подкрепящи хуманното отношение към животните, са избрани, толкова по-силна ще бъде подкрепата на Парламента за мерки и нови правила, които се опитват да подобрят хуманното отношение към животните.

Какво значение има новият Европейски парламент за действащото законодателство за животните в ЕС? 

След избирането на нов парламент цялото съществуващо законодателство по отношение на животните ще остане такова, каквото е, тъй като нов парламент не означава автоматично, че ще настъпят промени. Новият парламент може и ще работи само по законодателните актове за хуманно отношение към животните, които в момента вече са в процес на разработване, както и по всички предложения за ново законодателство или за преразглеждане на съществуващото, ако и когато те бъдат предложени от новата Европейска комисия през следващия законодателен мандат. 

Новият Европейски парламент ще спре ли преразглеждането на законодателните актове? 

След изборите за Европейски парламент се сформира не само нов Парламент, но и нова Европейска комисия. От тази Комисия ще зависи какво ще се случи с преразглеждането на законодателството, което беше предвидено, но не беше внесено в предишния мандат. Що се отнася до законодателните предложения, които вече са внесени, новата Комисия може да реши да ги отмени. 

Шансовете това да се случи след изборите през 2024 г. обаче са сравнително малки, тъй като е много вероятно следващата Комисия да бъде Комисия Фон дер Лайен 2.0, което означава, че тя до голяма степен ще продължи предишната работа. Ако предложенията не бъдат оттеглени, новият парламент на ЕС ще продължи да работи по тях.

Това само гражданите и животните в ЕС ли засяга? 

Не. Решенията на ЕС относно хуманното отношение към животните могат да имат както пряко, така и косвено въздействие извън границите на ЕС. ЕС има много търговски споразумения с държави извън Съюза. В рамките на тези споразумения често се приемат "огледални клаузи". Такива клаузи изискват продуктите, които влизат в Съюза, да се придържат към същите стандарти като тези, определени за същите продукти, произведени в ЕС. Огледалните клаузи могат да окажат пряко въздействие върху хуманното отношение към животните извън ЕС, когато се прилагат по отношение на животински продукти, изисквайки например вносните месни или млечни продукти да са произведени при същите стандарти за хуманно отношение към животните като тези в ЕС.  

Освен това решенията на ЕС могат да окажат непряко въздействие върху хуманното отношение към животните извън Съюза чрез "Брюкселския ефект". Това означава, че размерът на пазара и значението на Европейския съюз често водят до това, че международни дружества извън ЕС прилагат същите стандарти като тези в Съюза, тъй като това е икономически, правно и технически по-практично за тях.

Как аз, като гражданин на ЕС, мога да помогна на животните? 

За да се постигне възможно най-голям напредък в областта на хуманното отношение към животните през следващите години, се нуждаем от институции на ЕС, които се интересуват от тази тема. Що се отнася до Парламента на ЕС, това означава, че колкото повече евродепутати са загрижени за хуманното отношение към животните, толкова по-добре. Като начало можете да се информирате за това кои кандидати подкрепят хуманното отношение към животните: не само като проверите кои кандидати са подписали ангажимента за хуманно отношение към животните, но и като прочетете за програмите на политическите партии, в които хуманното отношение към животните може да бъде споменато като приоритет. След това е необходимо да гласувате за тези кандидати по време на изборите.

След изборите можете да продължите да помагате на животните, като продължавате да призовавате избраните членове на ЕП, например чрез акции чрез изпращане на имейли, петиции и събития, организирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Хората имат силата да променят 

0%

от гражданите на ЕС смятат,че е важно да се защитава хуманното отношение към животните. 

0

граждани използваха своя глас през изминалата година, за да поискат промяна чрез Европейската гражданска инициатива "Европа без кожи".

0%

от гражданите на ЕС смятат, че хуманното отношение към селскостопанските животни трябва да бъде по-добре защитено.

new born calf at farm

Призовете кандидатите да подкрепят хуманното отношение към животните


Научете повече

ТУК

Сподели сега

Търсене