750 модни компании застават срещу ценните кожи

За разлика от повечето европейски страни, България предвижда законови облекчения за фермите за добив на ценни кожи.

21.9.2017

Консорциум с приходи от близо 2 млрд. евро е най-новият член на програмата „Търговия без ценни кожи“ 

Седемстотин и петдесет са вече модните компании, които участват в програмата „Търговия без ценни кожи“ (Fur Free Retailer) и открито са заявили отказ от използването на ценни кожи в своята дейност.

Програмата, която е иницирана от Обединението срещу ценни кожи (Fur Free Alliance) през 2002 г. и е активна в повече от 20 страни, има за цел да направи връзка между привържениците на етичното потребление и водещи модни къщи, като Giorgio Armani, Hugo Boss, H&M, Zara, Pull and Bear, Berschka, Massimo Dutti и други.

През тази седмица беше обявен най-новият член на програмата - YOOX Net-a-Porter, един от най-големите консорциуми за търговия с луксозни дрехи и аксесоари

Фирмата, чийто нетни приходи за 2016 г. възлизат на близо 2 милиарда евро, решава да се присъедини към програмата след като проучване сред 25 000 нейни потребители сочи, че повечето предпочитат онлайн магазините на компанията да не продават стоки, за чията изработка са използвани ценни кожи.

През последните години драстично се увеличава броят на потребителите, които предпочитат да пазаруват етично, като това видимо се отразява както на модната индустрия, така и на добива на ценни кожи: „Добивът на ценни кожи от отглеждани във ферми животни е една от най-жестоките индустрии. Животните се отглеждат без достъп до светлина, до достатъчно пространство и подходяща жизнена среда, след което се умъртвяват чрез дране на живо или в газови камери. Именно поради тези причини все повече потребители в Европа отказват да носят дрехи и аксесоари от ценни кожи, все повече са производителите и търговците на облекло, които се съобразяват с това, все повече са и страните, които въвеждат строги мерки при отглеждането на животни за добив на ценни кожи. За жалост България не е от тези страни, дори напротив – правителството ни върви срещу световните тенденции като облекчава законовите изисквания.“ 

Според д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България

В страната ни в момента има две ферми за добив на ценни кожи от американски норки, като и двете са получили лиценз за работа в грубо нарушение на действащите законови норми, които изрично забраняват отглеждането на този вид норки.

В опит да замажат гафа, от Министерство на земеделието и храните наскоро предложиха промени в наредбата регламентираща изискванията към фермите за ценни кожи, които изцяло обслувжат интересите на собствениците на тези животновъдни обекти без да бъдат подложени на обсъждане с всички засегнати страни. 

Българските модни къщи и търговци на модни стоки, които не използват ценни кожи, могат да се включат в инициативата „Търговия без ценни кожи“ чрез „Четири лапи“, които са представител на програмата за страната. 

infographic

Сподели сега

Търсене