Незаконната търговия с кученца трябва да спре! 

ЧЕТИРИ ЛАПИ провежда ежегодна кампания срещу незаконната търговия с кученца в няколко европейски държави. 

13.4.2020

Незаконната търговия с кученца от нерегламентирани развъдници е широкоразпространен проблем в много страни по света. Целта на ЧЕТИРИ ЛАПИ е да спрем престъпните дейности на контрабандистите, като информираме обществото за проблема и прилагаме политически натиск. Важно е да отбележим, че търговците се интересуват само от продажбата, не и от доброто на животните. За да защитим хуманното отношение към животните е важно да не подминаваме проблема с нерегламентираните пазари и магазини за животни, както и онлайн търговци, а да предприемаме мерки като единно общество!

Много хора стават жертва на такъв тип контрабанда или неволно подкрепят незаконната търговия с кучета по различни причини - някои от тях биват изкушени от добра сделка в интернет, други от “оферта” за скъпа порода, продавана уж на достъпна цена, някой от умиление при вида на животинчето. Породени от това чувство, много хора реагират с импулсивна покупка, попадайки на сладко кученце на пазара, докато пътуват в друг град или са на почивка. 

Често в подобни случаи именно състраданието кара хората да "спасят" поредното "бедно кученце" от лошите условия, в които виждат, че е родено и отглеждано. За съжаление обаче, тази “спасителна покупка” често действа тъкмо по обратния начин в дългосрочен план, защото продавачът, осъществил продажбата, ще продължи да отглежда още животинки в същите условия. Точно на такива ситуации разчита кучешката мафия - защото те поддържат безскрупулния им бизнес доходоносен, а животът и здравето на самите животни не представлява никакъв интерес за тях!

Какво можете да направите вие?

  • Никога не купувайте кученца на улицата, на открити пазари или от съмнителни развъдници!
  • Никога не купувайте кученце от умиление, по-добре сигнализирайте за продавача!
  • Ако сте сигурни, че искате домашен любимец по-добре осиновете, има стотици животни в приютите, търсещи дом!
  • Ако смятате, че сте попаднали в контакт със съмнителен развъдчик, веднага сигнализирайте!
  • Обсъдете със семейството и приятелите си и ги информирайте за  последиците от този жесток нелегален бизнес, преди да са предприели покупка!

Нерегламентираното отглеждане на кученца не само нанася щети на икономиката, но може също да се окаже пагубно за животните. Ранното отделяне на малките от майката, например, нарушава необходимото жизнено и социално развитие, което протича през първите седмици от живота на кучето. Затова животни, отделени твърде рано, се наплашват от средата си и в последствие получават пристъпи на агресия. В резултат животните не могат да бъдат продадени от развъждащия ги човек и често се раздават или завършват в приюти.

 

Да не забравяме и случаите, в които “породисти” кучета са отглеждани чрез близко-родствени връзки на животни, чиито малки в последствие много често се раждат болни или развиват генетични проблеми, които ги обричат на страдание или смърт. Нерядко се случва и закупено животинче от нерегламентиран развъдчик да почине няколко месеца след като е живяло при новия си собственик, именно поради непроявени дотогава генетични заболявания. Винаги когато предприемете крачка към закупуването на животно с неясен произход трябва да запитате себе си, “готови ли сте да поемете такъв риск?”.

ЧЕТИРИ ЛАПИ използва всичките си ресурси, за да документира тези нелегални практики. Подкрепят ни национални ветеринарни организации, знаменитости, ветеринарни лекари, други организации, както и жертви на незаконната търговия, полиция и медии.

Разчитаме на вашата помощ, за да постигнем успех. Моля, подкрепете работата ни, като сигнализирате при всеки случай на нередност!

Нека направим промяна!

Молим да подадете сигнал при всеки случай на нередност!

сигнализирай

Търсене