ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява последните оцелели животни в полуразрушения зоопарк в Мосул

Почти целият зоопарк е изцяло разрушен, а екип за бързо реагиране на международната организация „Четири лапи“ оказва помощ на последните обитатели.

22.2.2017

Екип за бързо реагиране на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ е в иракския град Мосул, за да окаже помощ на последните две оцелели животни от местния зоопарк – кафява мечка и лъв. 

През последните три месеца зоопаркът се оказа във фронтовата линия на военните действия между Ислямса държава и армията на Ирак. Почти целият зоопарк е разрушен, а повечето му обитатели загинаха. 

Воденият от д-р Амир Кхалил малък екип успя да влезе в Мосул призори във вторник. И двете животни в празния зоопарк са в изключително тежко състояние вследствие на глада, стреса и липсата на грижи.

lion-cage

Веднага е организирана полева лечебница за оказване на първа помощ за животните, осигурена е доставка на качествена храна, а клетките са почистени от отломките и обезопасени. 

„Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, която получава достъп до град Мосул, в покрайнините на който все още се водят престрелки. Храната и медикаментите, доставени от „Четири лапи“ ще бъдат достатъчни за около месец и ще бъдат раздавани от местни доброволци.

Преди началото на конфликта в зоопарка в Мосул е имало около 40 животни. По време на бомбардировка много от тях намират смъртта си, а други успяват да избягат от разрушените клетки. 

bear-roaring-cage

Много от преживелите бомбардировките животни не оцеляват дълго и стават плячка на изгладнели хищници или умират от глад.

Не за първи път „Четири лапи“ помага на животни в зоопаркове в зони на военни конфликти. В периода 2014 – 2016 организацията организира помощ и евакуация на животни от няколко зоопарка в Ивицата Газа. 

Сподели сега

Търсене