dog-brown-furniture-floor

ЧЕТИРИ ЛАПИ и община Перник стартираха проект за кастрация и ваксинация на бездомни и дворни кучета

Над 100 животни вече са получили безплатна кастрация, обезпаразитяване и чипиране в шест населени места на територията на общината.

27.7.2020

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ посещава населени места в Община Перник по съвместен проект за безплатна кастрация и ваксинация на бездомни и дворни кучета на територията на общината.

Проектът има за цел хуманно и ефективно да ограничи популацията на безстопанствени, както и изхвърлянето на нежелано потомство на дворни кучета. Към програмата за кастрация могат да се включат и стопани не само на кучета, но и котки, които нямат финансова възможност да платят манипулацията. Всяко преминало по програмата куче ще бъде чипирано, обезпаразитено, ваксинирано и с издаден паспорт, а стопаните избрали да кастрират своите опашати пазачи ще бъдат освободени от годишната такса за домашен любимец, която на територията на Община Перник е в размер на 50 лв.   

Самият процес започва с пристигането на екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ на адрес на стопанина, последвано от безопасно транспортиране на животните до клиниката в ръцете на нашите ветеринарни лекари. Операцията е рутинна процедура, към която се пристъпва след кръвни тестове и изследвания, като болните и по-възрастни кучета не се оперират.   

По проекта първи се включват от село Черна Гора, където от преброени общо 70 кучета, 41 собственици са заявили желанието си техните кучета да бъдат кастрирани. Това, което се предвижда в период от една година е успешно да се кастрират не само домашните кучета и котки, но и бездомните такива.  

“То ми е пазач, другар, всичко”  

споделя Милка за овчарката си Зита.

Само за първата седмица от тази възможност са се възползвали 30 собственици на дворни животни. Един от стопаните, чийто любимец бива кастриран безплатно, е Милка.

Теменужка също е сред собствениците, станали част от проекта. 

“Когато съм покрай нея, се чувствам спокойна...не се знае утре, ако има малки..едно мога да си оставя, но другите..”

разказва Теменужка за кучето си Сара.  

Желаещите да се включат и да запишат час за кастрация, могат да се обърнат към кметството в даденото населено място или към Общината.   

Приветстваме новото ръководство на Община Перник за създаването на добра практика за намаляване на броя на изоставените животни и приканваме и другите общини да последват добрия пример за отговорното и хуманно отношение към животните!

dog-grass

нуждаем се от вашата  подкрепа

За да продължим да помагаме на животните в нужда

Дари сега

Търсене