Клиника за лечение на бездомни животни в Банкя

ЧЕТИРИ ЛАПИ създаде единствената в България ветеринарна клиника изцяло посветена на лечението на пострадали бездомни животни

10.1.2013

В края на 2012 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ подписа договор за сътрудничество със Столична община, чрез който бе създадена първата ветеринарна клиника в страната изцяло посветена на лечението на пострадали бездомни животни. Кметът г-жа Йорданка Фандъкова предостави сградата за клиниката, а ЧЕТИРИ ЛАПИ пое ангажимента не само да кастрира бездомните кучета и котки в София, но и да популяризира кастрацията сред собствениците на домашни любимци.

Вече осем години клиниката за кастрация и лечение на бездомни животни в Банкя приема опашати пациенти, като благодарение на неуморните усилия на екипа ветеринарни лекари там, стотици безстопанствени кучета и котки годишно получават лечение и шанс за живот.

 От създаването си клиниката се помещава в сградата на бившата ветеринарна лечебница и е на два етажа с обща площ от над 200 кв.м. В приземния етаж са помещенията за настаняване на животните, а на първия – приемна, манипулационна, операционна, както и малка зала за семинари и обучения. Разполага с най-съвременно ветеринарно-медицинско оборудване и опитен екип от ветеринарни лекари, клинични работници и хващачи на животни. Основната задача на екипа ни е кастрацията на бездомни и дворни кучета и котки, като през последните няколко години усилия ни са силно насочени в лечението на пострадали улични животни. Клиниката е и единствената в столицата, която разполага със собствен екип за залавяне и транспорт на бездомни кучета и котки.

Първоначалната цел на ЧЕТИРИ ЛАПИ е за кастрация на минимум 1200 животни годишно, която дори бива надмината. За пример от началото на "Проекта ни за кастрация и ваксинация на котки в София" до днес по него са кастрирани над 9 200 писани. ЧЕТИРИ ПАЛИ ще продължи усилената си работа за хуманно намаляване на популацията на бездомни животни в столицата.

В София винаги е имало бездомни кучета. Според историческите справки, за пръв път проблемът е споменат през 1879 г., когато е било взето решение те да бъдат избивани. До средата на 2006 г. това остава като официална практика за решаване на проблема, без да доведе до каквито и да било резултати. През м. септември 2006 г. Столична община решава да заложи на препоръчания от Световната здравна организация метод на масова кастрация и ваксинация на бездомните кучета. Оттогава насам броят на скитащите по улиците на столицата кучета значително да намалява. Последното преброяване, извършено от Столична община и ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2018 г. посочи, че броят е намалял до под 3900. 

Единственият начин проблемът с безстопанствените кучета да бъде трайно овладян е чрез масова кастрация на домашни, дворни и бездомни кучета, както и чрез стриктен контрол над собствениците и търговците на животни.

Сподели сега

Търсене