Streunerhilfe in Bulgarien

грижата на четири лапи за бездомните животни в България
 

Никое животно не става бездомно по свое желание!

7.1.2020

В много страни по целия свят има бездомни животни. На някои места това не е проблем, но на други на скитащите кучета и котки се гледа като на напаст, подлежаща на унищожение. За съжаление, много хора по тези места все още са убедени, че масовото избиване на бездомните животни е най-доброто решение на проблема - ежегодно кучета и котки са масово отравяни, бити до смърт, задушавани или още по-кошмарно са изгаряни или заравяни живи. Тези престъпни практики са не просто ужасяващи, но и безполезни.

През последните години властите във все повече страни осъзнават, че към ситуацията трябва да се подхожда научно, а не емоционално. Не съществува научно доказателство за район, в който масовото унищожаване на скитащите животни да е довело до намаляване на броя им в дългосрочен план. Дори напротив, наблюдава се увеличаване на популацията вследствие на факта, че умъртвяването се бори с последиците от друг проблем - липсата на отговорно отглеждане и на контрол при размножаването, водещи до висок брой изоставени домашни животни или тяхното нежелано поколение. 

Ето защо ЧЕТИРИ ЛАПИ се фокусира върху целевата и планирана кастрация. Само когато животните са кастрирани и така е спряна възможността им да се възпроизвеждат, растежът на бездомната популация може да се ограничи дългосрочно. 

За да успеем в нашето начинание и да насърчим властите и местното население да мислят и гледат на проблема по различен начин, нашите мисии за подпомагане на бездомните животни по цял свят също целят повишаване на информираността сред местните жители. 

 


Методите ни на работа в България


ЧЕТИРИ ЛАПИ има огромен опит в работата с бездомни животни по целия свят още от средата на 90-те години на ХХ в. Методите ни на работа са основани изцяло на съществуващия и придобит опит и на препоръките на влиятелни институции като Световна здравна организация, Европейски парламент и др.

Методите на ЧЕТИРИ ЛАПИ включват залавяне по хуманен начин на скитащите животни, тяхната кастрация, ваксинация и обезпаразитяване и последващото им връщане обратно по местата на залавяне. Паралелно с това работим с хората на място за подобряване на тяхната информираност относно отговорното отглеждане и ползите от кастрацията на домашните им любимци.

Основното предимство на ЧЕТИРИ ЛАПИ в сравнение с други организации е нашата мобилност - разполагаме с няколко мобилни амбулатории, които позволяват работа в трудно достъпни региони без изградена инфраструктура. Опитните ни ветеринарни лекари, клинични работници и хващачи на кучета позволяват работата с голям брой животни в рамките на кратки срокове.

През 2008 г. получихме зелена светлина за нашата мисия да помогнем на бездомните кучета и котки в България. В тази година, следвайки препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и редица неправителствени организации, включително ЧЕТИРИ ЛАПИ, българският парламент спря масовото убиване на бездомни кучета и гласува много по-устойчивата стратегия за кастриране на бездомните животни. Оттогава нашият екип неуморно обикаля страната с мобилна клиника за животни, където бездомните кучета и котки се кастрират, ваксинират и им се прилага ветеринарно лечение. Още в този момент за нас беше ясно, че това ще се превърне в дългосрочна мисия. 

Пет години по-късно, през 2013 г., в партньорство със Столична община открихме ветеринарна клиника в столичния район Банкя, която междувременно се превърна в постоянен приемен център за бедстващи кучета и котки. Благодарение на специализираните съоръжения и екипа от лекари професионалисти, клиниката може да извършва и трудни операции. От 2008 г. до момента нашите екипи са се погрижили за кастрацията и лечението на близо 40 000 животни в цяла България. 

 


Грижа за бездомните по света 


През годините ЧЕТИРИ ЛАПИ е реализирала успешни проекти в страни като Шри Ланка, Индия, Египет, Йордания, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Хърватска, Унгария, Украйна, Словакия и Судан. ЧЕТИРИ ЛАПИ има постоянно действащи към това направление екипи в България, Румъния и Украйна.

Политиката на ЧЕТИРИ ЛАПИ е категорично против събирането на животни в приюти като решение на проблема, тъй като от една страна не може да гарантира здравето и благосъстоянието на животните, а от друга - не спомага за предотвратяване на нежеланото оплождане и размножаване в дома и на улицата. Приютите биха били добро решение едва тогава, когато броят на изоставените на улицата животни е съизмерим с броя на животните, които биха били осиновявани.

Единственият начин проблемът да бъде трайно овладян е чрез масова кастрация на домашни, дворни и бездомни кучета, както и чрез стриктен контрол над собствениците и търговците на животни. Ето защо, молим всички собственици на домашни любимци, както и останалите граждани да бъдат отговорни и да подхождат към проблема с бездомните ангажирано.

подкрепите нашата работа

За да можем да продължим да помагаме на бездомните животни в България!
 

дари сега

Сподели сега

Търсене