dog-floor

Ръст на сигналите за жестокост към животни в края на 2018 

Агресията е най-често към домашни и бездомни кучета и котки.

4.1.2019

Увеличаване на случаите на жестокост спрямо животни у нас между Коледа и Нова година отчитат от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. В повечето случаи агресията е насочена към домашни и бездомни кучета и котки, като най-често те стават жертва на стрелба с огнестрелно оръжие или на отравяне.

 

„Макар краят на годината да е свързан с най-светлия християнски празник - Рождество, това е и периодът, в който традиционно отчитаме увеличаване на сигналите за жестокост над животни.
 
Причините за това могат да бъдат различни – от прекомерната употреба на алкохол, до наличието на повече свободно време, което насилниците могат да посветят на планирано отдавна убийство на животно, което по някакъв начин им пречи. 

Нерядко при употреба на огнестрелно оръжие извършителите разчитат да останат незабелязани заради постоянните гърмежи от фойерверки и пиратки.“ 

разказва д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България

Един от най-фрапиращите случаи на жестокост спрямо животни по празниците, за които в „Четири лапи“ е получен сигнал, е за кучето Мими, което на 23 декември е било простреляно от упор в главата от неизвестен извършител в Северния парк в София. Подобен случай на простреляно в главата от ловджии куче в столичния квартал Бухово в навечерието на Нова година предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. 

Продължават и отравянията на домашни и бездомни животни в паркове и градинки в Пазарджик, като през последната седмица има нови две отровени кучета, а от края на ноември миналата година общият брой на пострадали четириноги надхвирля 15, като до момента извършителят все още не е открит. Край Крумовград пък ловци, природозащитници и полиция издирват отровител, заложил примамки срещу диви животни, в резултат на което има загинали както диви хищници, така и ловджийски кучета.

„Жертви на насилие са не само бездомни, но и домашни животни. Вчера получихме сигнал от Лесидрен за простреляно и влачено с автомобил пастирско куче, чийто труп е бил открит от собственика на 3 километра от мястото на стрелбата“.
„Хубавото е, че напоследък в повечето случаи от полицията реагират адекватно и изпращат на място група за оглед.“ 

разкрива д-р Иванова.

От „Четири лапи“ съветват при всеки случай на насилие над животно да бъде подаван сигнал за извършено престъпление на тел. 112, а в случай, че диспечерите откажат съдействие – и до дежурен районен прокурор. От организацията също така настояват да бъде въведен по-стриктен контрол за притежаването на ловно оръжие и отровни вещества, тъй като от една страна с тях най-често се извършват престъпления спрямо животни и разкриването им е най-трудно, а от друга – неправилната им употреба представлява опасност и за хората.

Насилието над животни Е престъпление 


Не оставайте безразлични!

Сподели сега

Търсене