Защо изследваме популацията на бездомни котки?

ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира пилотен съвместен проект със Столична община за преброяване и кастриране на бездомни котки в София

19.4.2021

През последните няколко години популацията от бездомни котки в София нараства значително. Една от основните причини за това е силното намаляване на броя бездомни кучета, което оставя ресурси и пространство за развитие и размножаване на котките. Освен това една котка в зряла възраст може да роди два пъти годишно по 4-5 малки, така броят на потомството ѝ нараства експоненциално. Или с други думи - само две некастрирани котки могат да се възпроизведат до 54 000 за 10 години. Стряскаща цифра, нали? Още по-стряскащо е, че за съжаление, около 70 % от новородените котета измират. 

stray cat population chart

Необезпокоявани, котките живеят редом до гражданите. С малките си размери и миловидни мъркащи лица те не представляват реална заплаха за хората, живеещи в града, затова и много от нас дори не ги забелязват. Самите котки обаче не са проблемът, а липсата на хуманно отношение в обществото и отговорност у стопаните на домашни писани.
 

Защо е важно да знаем броя на бездомните котарани в София?

Хиляди бездомни котки ежегодно умират по нашите улици, биват натровени от недоброжелатели в нашите дворове или нападани и нахапани от кучета. За да спрем да ставаме свидетели на това страдание, популацията на котки трябва да бъде овладяна по хуманен и системен начин. 

За да може ефективно да бъде подобрена ситуацията, тази пролет ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община стартираха нов съвместен проект за преброяване и кастрация на безстопанствени котки. Първото проучване на бездомни писани ще бъде проведено в избрания за пилотен район – кв. Яворов. Плановете на съвместната инициатива са при успех, тя да бъде приложена поетапно в други райони в бъдеще. 

Системата на пилотната програма обхваща множество действия, които включват преброяване на котките, кастрация, следене (мониторинг) на популацията и анализиране динамиката на мъркащата популация. Паралелно с това, на заинтересованите граждани ще се даде възможност да се включат в действия за подобряване на хуманното отношение към бездомните котки и информиране на обществото. 

Планове на програмата за 2021г:

  • Провеждане на първото преброяване на бездомните котките в кв. „Яворов“, съвместно със СО. 
  • Анализиране на резултатите и оценка размера на популацията.  
  • След оценката започват дейности по залавяне, кастрация, ваксинация срещу бяс и обезпаразитяване на котките в квартал „Яворов“.  
  • След постоперативен престой от 24 часа в клиниката, котките се връщат обратно по местата на залавяне в квартала. 
  • Провеждане на ново преброяване на котките, за да се установи динамиката на популацията след 4-5 месеца. 
  • Анализиране на резултата от дейностите по „Кастрирай и върни“.
  • Адаптиране на бъдещите действия според новата информация от повторното проучване. 

Проследяването на популацията на бездомните котки в кв. „Яворов“ ще се извършва през 6 месеца до 1 година, за да бъдем сигурни, че програмата дава резултат. След необходимия повторен анализ при нужда ще бъдат извършени повторни действия по плана „Кастрирай и върни“.  

ЧЕТИРИ ЛАПИ има богат опит в работата с безстопанствени котки. Клиниката ни за кастрация и лечение на бездомни животни работи успешно вече повече от осем години. Ще продължим да си сътрудничим със Столична община, за да поставим основите за разработване на устойчива програма за грижа за бездомните котки в София. 

за по-малко бездомни животни


Подкрепете програмата ни за кастрация на бездомни котки

дари сега

Сподели сега

Търсене