Веско и Смайли

Да поискаш да осиновиш домашен любимец

Още едно осиновено животно чрез проект "Животни помагат на хората"

13.4.2021

Проект „Животни помагат на хората“ обединява в себе си редица различни дейности и инициативи. Една от тях е „Академия за деца-посланици за защита на животните“. Чрез нея целим да научим и дадем повече яснота за хуманното отношение към животните, като насърчаваме за полагане на необходимите грижи и подходим с разбиране към тях, особено бездомните кучета и котки. Децата, които участват в тази Академия научават повече за подобаваща грижа и нуждите им.

Щастливи сме да обявим, че нашата Академия вече дава положителни резултати в посока промяна на нагласата и отношението към бездомните животни. Пилотната ни група участници вече предприеха първите стъпки към тази промяна.  

Участниците в проекта "Деца се учат да защитават животните"
Смайли и Шоко се учат на команди

Веско е едно от четирите деца участващи в първата група на Академията през месец януари. След като детето прояви огромен интерес в кучешките грижи и тренировки, родителите му решиха да осиновят кученце. Той и семейството му бяха доста развълнувани да осигурят дом и грижи за бездомно кученце, което не е определена порода. Пожелаха да осиновят кученце бебе, но тъй като в нашата клиника по това време нямаше малки кученца, Веско и семейството му започнаха да търсят в групи за осиновяване. Те попаднаха на публикация в една от Фейсбук групите за малко кученце в Русе и веднага усетиха силна връзка с него.  

И така през февруари, семейството, заедно с техните две деца, отпътували за Русе, за да вземат новото си опашато другарче. Името ѝ е Кора и е на три месеца. Веско много бързо започна да прилага наученото от Академията с помощта на Ани и Смайли – той започна да учи Кора на базови команди, учи я да се разхожда на каишка и постоянно се грижи за нея. Ани също помага на родителите с тренировките и социализацията на кученцето. Веско дори сподели пред съучениците си в клас своите изживявания с проекта на ЧЕТИРИ ЛАПИ и решението му да осинови бездомни животно. Надяваме се, че повече деца ще последват примера му. 

Веско разказва на съучениците си какво е научил в академията на ЧЕТИРИ ЛАПИ

Освен Веско, двама от другите ни участници, Камен и Ангел, започнаха да се грижат за три бездомни кучета в близост до дома им. И нашата четвърта участничка, Карла, си взе заек, за който да се грижи вкъщи. Нейните родители решиха, че отглеждането на по-малко животинче ще е първата стъпка в грижата за животни, преди да предприемат по-сериозна крачка като осиновяване на куче например.  

Силно се надяваме всичките ни други групи да са също толкова активни колкото първата и по този начин да достигнем до повече деца и техните семейства чрез ангажираното им участие с бездомни животни.

Смайли и Шоко

Прочетете повече за проект "Животни помагат на хората"


Научи повече

Сподели сега

Търсене