Дариосиновяване

ЧЕТИРИ ЛАПИ откри изложба със снимки на бездомни животни в София

32 фотографии на холандския автор Марсел Фенс са изложени в галерията на открито в Градската градина

19.11.2014

Изложба със снимки на бездомни кучета и котета откриха вчера от фондация „Четири лапи” в столицата. До края на месеца посетителите на Градската градина ще могат да се насладят на един по-необичаен поглед към темата за скитащите животни – този на холандския фотоглаф Марсел Фенс.

В подбраните 32 фотографии организаторите се надяват да представят и една по-различна и по-позитивна гледна точка към живеещите на улицата четириноги и да убедят колкото се може повече хора да осиновят бездомно животно.

Авторът на снимките Марсел Фенс разкрива, че целта му е била да покаже красотата на скитащите по улиците на София кучета и котки. „Когато виждам бездомно животно, аз го възприемам не като проблем, а като красиво живо същество. В новините обаче те попадат единствено когато се случи инцидент и тогава обществото се настройва срещу тях. Това е изключително несправедливо, защото в действителност те не са страшни, а дори напротив – нерядко са изключително забавни.”

Марсел Фенс

cat-wall-wood

Марсел Фенс живее постоянно в България от 2008 г., а започва да снима кучетата и котките по улиците на София в началото на 2013 г. Досега е заснел над 1300 различни животни в целия град. Като доказателство за характера им посочва, че нито веднъж не е бил нападнат или ухапан.

Сатанизирането на образа на бездомните животни в публичното пространство е причина много хора да считат, че те са твърде опасни и не са подходящи за отглеждане вкъщи. „Повечето от уличните кучета и котки биха били също толкова социални, дружелюбни и любвеобилни домашни любимци, колкото всяко животно, закупено от магазин или поръчано онлайн. С нашата изложба се надяваме да убедим повече хора да приемат в дома си четириног приятел от улицата или от приют и по този начин не само да го спасят, но и да спомогнат за намаляване на броя на бездомните животни по възможно най-добрия за всички начин.”

Според Явор Гечев от „Четири лапи” 

dog-asphalt-street

От „Четири лапи” припомнят, че според данни от тяхно неотдавнашно проучване, всяко второ куче в София не е родено на улицата, а в нечий дом, където се е оказало ненужно.

Единственият начин за трайно намаляване на броя на бездомните кучета и котки според експертите от международната организация е чрез масова кастрация на животните на улицата, стимулиране на отговорното отглеждане на домашните любимци чрез стриктен контрол върху собствениците им и ограничаване на размножаването им в домашни условия.

Организаторите на изложбата изразяват благодарността си към Столична община за предоставената възможност да споделят прекрасните си снимки с жителите и гостите на София.

Търсене