Дариосиновяване
dog-cage

Евродепутатът Емил Радев и представители на ЧЕТИРИ ЛАПИ обсъдиха идеята за създаване на зоополиция у нас

Необходимостта от създаване на зоополиция у нас обсъдиха на среща вчера депутатът в европейския парламент Емил Радев и представители на Фондация “Четири лапи”.

27.1.2015

София, 24.01.2015 

 Бяха разгледани възможностите за сътрудничество, както и вариантите за формиране на зоополиция чрез промени в Закона за МВР или към съществуващите в момента подразделения на общинска полиция в големите градове.

“Четири лапи” изразиха пълната си подкрепа за усилията на Емил Радев за създаване на звено към МВР, което да се занимава с разследване на престъпленията спрямо животни.

man-woman-truck-car

 “Обществената полза от съществуването на зоополиция ще бъде огромна, тъй като за всеки запознат е ясно, че насилието над животни рано или късно прераства в насилие и над хора. На практика се оказва, че високата разкриваемост на престъпления спрямо животни ще доведе до предотвратяване на бъдещи престъпления спрямо личността. Изключетелно щастливи сме, че има български политици като г-н Радев, които са приели защитата на животните като своя лична кауза.”

Явор Гечев от българския офис на международната организация беше категоричен, че има належаща нужда от такава структура.

И двете страни бяха категорични, че дори и след промените на Наказателния кодекс от 2011 г, които инкриминираха насилието над животни, институциите нямат необходимия капацитет за реално прилагане на правните норми и затова голяма част от престъпленията засягащи животни остават нерегистрирани или неразкрити.

 От друга страна, тези престъпления се увеличават, въпреки че противозаконно причиняване на смърт или осакатяване на гръбначни животни се наказва със затвор до 3 години.

Емил Радев, който е и един от двамата български евродепутати, членуващи в интерпарламентарната група за защита на животните, сподели, че в момента екипът му проучва опита на страни с действаща зоополиция, като Нидерландия, за да се извлече модел, приложим и за нашата страна.

Според Радев, вариантите за създаване на зоополиция са два – към МВР чрез промени в Закона за МВР или към съществуващите вече структури на общинска полиция. Първата опция би отнела повече време предвид на нуждата от допълнителен бюджет във вътрешното министерство, докато втората е по-лесно приложима в един-два големи града като пилотен проект, който впоследствие да бъде пренесен в рамките на МВР.

 От “Четири лапи” изразиха готовност да съдействат на новото разследващо звено със своите контакти, експрерти и опит в областта на защита на животните.

На срещата бяха обсъдени и предложените промени в Закона за защита на животните и най-вече засилването на мерките срещу изоставянето на животни на улицата и възможността за конфискация на животни, обект на нехуманно отношение, като например прекомерно натоварване, неподходящи условия на живот и т.н.

Досега полицията можеше да конфискува животни единствено след прокурорско разпореждане, когато има доказана опасност за техния живот или когато те вече са претърпели тежки или трайни увреждания.

Емил Радев разкри, че в Европейския парламент темата за защитата на животните е изключително актуална и на страните, които по някакъв начин толерират насилието над животни се гледа изключително критично.

 Такъв е случаят с Румъния, която получава упреци за жестокото отношение към бездомните кучета и котки. 

Търсене