Дариосиновяване
AAI program graduation in Belitsa

Meчка страх, мене не” - за отдадеността и куража да работиш с деца и животни 

Проектът на ЧЕТИРИ ЛАПИ “Животни помагат на хората” на посещение в Белица  

30.9.2021

Спомняте ли си първия път, когато видяхте мечка на живо? Припомнете си това чувство на изненада, любопитство, примесено с лек страх, но и много много радост! 

В класическия сценарий, мечката е била обитател на някоя зоологическа градина, но за тези от нас, които са били деца по-отдавна, първият спомен с мечка е много вероятно да е бил от някоя централна градска улица, където пременен човек свири на гъдулка и влачи със себе си младо мече на синджир. За щастие, „танцуващите мечоци” от двадесет години насам са само в спомените, а спасените от онова време кафяви мечки - са настанени в специално убежище, управлявано съвместно от ЧЕТИРИ ЛАПИ и Фондация Бриджит Бърдо.

Bear climbing a tree in Dancing Bears park Belitsa

Днес се прехвърляме в Белица, градчето, сгушено в полите на Рила планина, на около три часа път с кола от София. Там, в планината малко над града, се намира убежището “ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ БЕЛИЦА”, където в днешно време посетителите могат да видят отблизо кафяви мечки в среда, най-близка до естествената за вида им.  

Паркът е ежегодно посещаван от десетки хиляди туристи, много от които - деца, но това лято с екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ организирахме две по-интересни посещения. В два поредни петъка през месец юли децата и юношите, участващи в тазгодишната програма на проект „Животни помагат на хората” прекараха по един ден в Парка.  

Гледачите в парка бяха подготвили любопитна демонстрация на хранене на мечките, на която малчуганите можеха да наблюдават как животните търсят плодове и билки в загражденията си.  

kids from the Animal Assisted Interventions program visiting Dancing Bears Park Belitsa

Посещението на двете групи бе част от активностите за завършване на учебната година по проекта и освен разходка с беседа за мечките, включваше и със занимателни игри, викторина с мечи въпроси и раздаване на грамотите за успешно завършване на годината. Децата и юношите, участващи в програмата, бяха съпроводени от част от техните родители, психолозите, с които работят, и разбира се - от две от кучетата терапевти на ЧЕТИРИ ЛАПИ - Смайли и Кая

“За първи път решихме да направим микс от два на пръв поглед много различни проекта на организацията. За наша радост, крайният резултат беше много положителен, а доказателство за това са снимките от посещенията и усмивките на децата.” 

Димитър Иванов, управител Парк за танцуващи мечки Белица

Dancing Bears Park Belitsa and FOUR PAWS Bulgaria team

Проектът “Животни помагат на хората” е иновативен за България и цели да промени нагласата към бездомните и безпородни животни, като покаже каква важна роля могат да имат в живота на хората. Чрез дейностите в него, за първи път на територията на страната се създава метод за подпомагане на деца и възрастни с различни жизнени затруднения, чрез терапия с обучено куче и психолог.  

“ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ БЕЛИЦА” е един от първите проекти на ЧЕТИРИ ЛАПИ в България и емблема на фондацията не само в страната, но и в чужбина. В момента в парка живеят 23 мечки на различна възраст, за които грижи полага обучен екип от гледачи. Паркът съществува от вече почти 25 години, като се е утвърдил като едно от стоте най-добри убежища за диви животни в света. 

kids from the Animal Assisted Interventions program painting in Dancing Bears Park Belitsa

 „Да видиш радостта в очите на децата е едно от най-забележимите и оставащи следа в съзнанието ти случки… Следа, която трудно избледнява, защото тази радост не се забравя лесно. Радвам се, че бях част от това пътуване и имах възможност да запечатам в снимки много от радостните усмивки.” 

Люба Попова, координатор Дигитални комуникации 

След посещението, Инна (психолог) и Ани (треньор на кучетата) споделиха с останалите в екипа, че са получили картички с благодарности от трите братчета, част от програмата тази година – едното посещава терапиите, а другите две – академията ни за деца-посланици. Децата благодарят за всички занимания, за визитата в Белица, но най-много - за страхотните кучета, които „никога няма да забравят!“. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ се стреми да отговори на нуждата на българското общество от иновативни социални и образователни услуги, които да допълват нормативно определените.

Thank you card for FOUR PAWS

“Проектът животни помагат на хората е динамичен и всяка година се включваме в него нови партньори, като по този начин достигаме до все повече хора и насочваме вниманието им към темата за животните и тяхното важно място в живота на хората”

Росица Рачева, Ръководител отдел "Животни помагат на хората"

Visit in Dancing Bears Park Belitsa


Поркрепете нашата дейност

Можете да помогнете за развитието на проект "Животни помагат на хората" и ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица

дари сега

Търсене