Rabbit

Често задавани въпроси

Вашите въпроси и отговори към нашата кампания „Облечи се с грижа“

Текстилът от животински произход не е ли просто вторичен продукт от месната индустрия?

Има много видове животински кожи и влакна, които осигуряват основния или значителен доход, спечелен от това животно, което ги прави или първичен, или съвместен продукт. Да вземем например козината или вълната, в някои случаи крокодилската или дори кравешката кожа.

В случаите, когато текстилните продукти са с по-ниска стойност отколкото месото, добито от това животно, приходите, получени от тях, се увеличават значително с течение на времето и могат да допринесат достатъчно, за да направят тази индустрия жизнеспособна.

Следователно, като правим добър моден избор и призоваваме за прозрачност на всички животински продукти, независимо дали те са вторичен, съвместен или първичен продукт, всеки може да въздейства на отношението към животните във всички селскостопански индустрии.

Кои са най-често използваните животни за модата?

Всяка година модната индустрия използва милиарди животни. За съжаление, поради липсата на прозрачност е трудно да се разбере какъв е обхватът на всичко това. Това, което знаем обаче, е, че годишно:

  • се убиват около 100 милиона животни заради козината им - това включва тюлени, лисици, норки, енотовидни кучета, каракулски овце и зайци
  • 3 милиона за екзотична кожа - крокодили/алигатори, щрауси, питони
  • 44 милиарда се използват за вълна - овце, алпаки, ангорски кози, кашмирски кози и агнета
  • 776 милиона за кожа от домашни животни - говеда, кози, овце, кучета, котки и агнета

Какво мога да направя, за да помогна на животните, използвани в модната индустрия?

Хората изразяват себе си чрез това, което носят, и един от най-добрите начини, по които можете да помогнете, е да носите това, в което се чувствате добре.

Като за начало е добре да се информирате за стандарта за хуманно отношение към животните в модната индустрия. Разполагаме с богата информация, достъпна на този уебсайт, както и удобни бележки за справка, който можете да изтеглите и запазите, за да Ви помагат да правите по-добри избори.

Най-важното е, че можете да поемете ангажимент да избирате дрехи и марки, които насърчават грижи към животните. Поемайки ангажимент, вие показвате на модната индустрия, че държите на животните и искате да видите, че марките и търговците на дребно ценят тяхната защита.

Какво могат да направят марките, за да помогнат на животните, използвани в модната индустрия?

От най-първостепенно значение „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ призовават марките да се информират и знаят повече за собствените си вериги за доставки. Освен това трябва да насърчат прозрачност и да позволяват на потребителите си да взимат информирани решения. Използваме този подход, защото знаем, че прозрачността води до отчетност, а отчетността води до промяна.

Чрез кампанията „Облечи се с грижа“ „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ се съсредоточава върху постигането на цялостно подобрение, както и на целенасочени действия по ключови проблеми.

Вие сте марка или търговец на дребно и искате да научите повече? Посетете нашата страница за индустрията.

Какво трябва да търся, ако искам да съм екосъобразен и да намаля потреблението на животински текстил?

Tencel, памук, лен, коноп и други, или дори по-добри, органични или рециклирани версии на тях са екосъобразни и прекрасни за носене. За направата на облекла за разходка и обувки много марки използват и рециклиран полиестер и дори рециклиран найлон. Вижте как Bakato превръща изхвърлени рибарски мрежи в бански.

Растителните кожи също започват да се срещат все по-често. Направете онлайн проучване за „Piñatex“ - кожа, направена от ананасови остатъци - или за кожа от ябълкови кори и ще бъдете изумени от това, което ще намерите.

Искате да сложите край на микропластмасата? Ние също. Важно е всички да намалим потреблението на всякакви нови пластмасови материали. А що се отнася до прането на дрехи, които съдържат подобни неща, използвайте торбичките за пране на Guppyfriend.

Как може да предпазим хората и околната среда чрез мода?

Все още има доста да се направи по тези въпроси, но засилването на интереса към етичната мода позволява големи стремежи да се защитават хората и околната среда в производството на дрехи.

Чрез нашата кампания "Облечи се с грижа", заедно осигуряваме защита на животните в модата.Ние вярваме, че модата може и трябва да бъде добронамерена към хората, околната среда и животните. Прочетете повече за връзката между защитата на хора и животни. 

Как може да се подпомогне хуманното отношение към хората и околната среда в модната индустрия?

Благодарение на съвместната ни работа с други групи за защита на животните и самата модна индустрия и промотирането на кампания за промяна заедно с нашите поддръжници, модни дизайнери и потребителите, „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ успя ефективно да насочи индустрията към по-добри грижи за животните.

От 1988 г. насам ние се застъпваме за животни, които са малтретирани заради козината им, или по-общо казано, заради модната индустрия. Съвсем наскоро успешно насърчихме почти всички големи европейски марки да прекратят използването на пух от живо скубани или насилствено хранени гъски.

„ЧЕТИРИ ЛАПИ“ включват опита си и гласа на животните в темата, като помагат за вдигането на летвата в рамките на международно признатите стандарти за сертифициране на текстил и като работят за насърчаване на устойчиви решения.

Каква е разликата между прозрачност и проследимост по отношение на защитата на животните?

Прозрачността, която позволява по-добри стандарти за хуманно отношение към животните, включва опериране по начин, по който потребителите могат ясно да видят дали дадена марка или търговец на дребно цени и осигурява необходимата защита на животните. Например, марките трябва да публикуват ефективни политики за защита на животните или хуманно отношение към тях, както и информация за това какви стандарти за грижа се осигуряват за всеки вид животно, което се използва.

Проследимостта е проследяването на неща като вълна в рамките на веригата за доставки и следенето и споделянето на технинте документи, например произход и прилаганите стандарти.

Посетете нашата страница за индустрията, ако искате да научите повече.

Няма ли закони за хуманно отношение към животните, които защитават тези, използвани в модната индустрия?

За съжаление, международните закони около животновъдството и етикетирането се различават значително и много често липсват или не съществуват. Дори когато има закони, те могат да бъдат игнорирани или изобщо да не се приложат.

Модни продукти от животински произход се изработват по цял свят и дори обувките ви да са етикетирани като произведени в САЩ, Австралия или друга държава, материалите може да са дошли отвсякъде.

Въпреки че „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ призовават за по-добри закони за хуманно отношение към животните, постигането и прилагането на ефективно законодателство може да отнеме десетилетия. Затова искаме марките да насърчават прозрачност, защото по този начин даваме възможност на потребителите да вземат правилното решение още днес. Животните не могат да чакат.

Източник

1 Libera C, Marote S, Lúcia Horta A. Brazil’s Path to Sustainable Cattle Farming. Bain and Company. 2020 Oct 29 [accessed 2023 June 2]. https://www.bain.com/insights/ brazils-path-to-sustainable-cattle-farming/
2 FOUR PAWS Wear It Kind. Animal Use in Fashion. [accessed 2023 June 3] https://media.4-paws. org/8/0/8/7/8087eb5d763358f8ef231b87c200172c17 ffd4c9/2023-03_FAN_animals_in_fashion_factsheet_EN.pdf.  

Сподели сега

Търсене