Elephant Kaavan in Cambodia

Без повече самота: Една година по-късно слонът Кааван живее свободно и щастливо в джунглата в Камбоджа  

Историята на Кааван и неговото спасяване от ЧЕТИРИ ЛАПИ, повлия за приемането на забрана за внасяне на слонове в Пакистан 

7.12.2021

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Миналата година историята на слона Кааван докосна сърцата на мнозина по света. През ноември 2020г. международната организация за хуманно отношение към животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, заедно с Управителния съвет за дивата природа на Исламабад (IWMB), местните власти както и известната певица Шер, спасиха Кааван от самотния му живот в зоопарка в Пакистан. Преди да бъде спасен, 36-годишният слон живееше 8 години в плен. 

На 30 ноември, се навърши една година от както ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да транспортира - чрез самолет, тежащия повече от 5 тона Кааван до Кронг Сим Реап. Сега слонът е щастлив в новия си дом - в Убежището за диви животни в Камбоджа (CWS). Неговата история промени бъдещето на много други слонове. Благодарение на Кааван, тази година Пакистан забрани внасянето на слонове в страната! 

“ Животът в плен, в продължение на 35 години, му е нанесъл сериозна травма, но Кааван се възстановява бързо. Той се разхожда свободно и се наслаждава на калните и водни бани в просторните заграждения в джунглата. В зоологическата градина в Пакистан, слонът постоянно се движеше от ляво на дясно, което е признак на стереотипно поведение. 

Сега Кааван преоткрива естествените си инстинкти и може да се радва на компанията на други слонове, макар и през загражденията. Той най-сетне живее живота, който заслужава. Очаквам с нетърпение да го посетя възможно най-скоро, за да видя на живо разликата от промяната, която е успял да направи за последната година.“ 

Д-р Амир Халил, ветеринарен лекар на ЧЕТИРИ ЛАПИ и ръководител на спасителната мисия на Кааван, с когото той изгради специална връзкa.

Кааван все още не социализира с други слонове. Екипът в CWS продължава да следи развитието му и ще определи дали той ще има другар. Дотогава съседните заграждения позволяват на слоновете да свикват с миризмата на другия и да се докосват с хоботите си.

Влиянието Кааван: Пакистан забрани вноса на слонове   

През септември 2021г. Върховният съд на Исламабад прие забрана за внос на слонове в страната. Решението бе обявено, след като ЧЕТИРИ ЛАПИ посъветва Министерството на климатичните промени да не позволява на повече нови слонове да влизат в Пакистан, тъй като липсват обособени места с подходящи условия на живот за тях. 

Кааван пристига в Пакистан като подарък от Шри Ланка през 1985г. От 1990 г. до смъртта ѝ през 2012г. той живее с половинката си Сахели. От тогава насетне последният азиатски слон живее самотен живот в плен. През май 2020 г. Върховният съд на Исламабад прие решение за преместването на всички животни от зоопарка Исламабад в убежища. Така освен Кааван и още 38 други животни бяха спасени и преместени от ЧЕТИРИ ЛАПИ в подходящи за вида им нови домове. 

elephant Kaavan

Неговата история промени бъдещето на много други слонове. Благодарение на Кааван, Исламабадският върховен съд забрани внасянето на слонове в Пакистан! 

Необикновена спасителна акция  

ЧЕТИРИ ЛАПИ осъществи историческия трансфер на Кааван в сътрудничество с пакистанските власти и с подкрепата на певицата Шер. А благодарение на дарението на американския бизнесмен Ерик С. Марголис, слонът беше транспортиран със самолет до Камбоджа. 

За да подготвим Кааван за пътуването, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ проведе тренировки с него за безопасно влизане и излизане от транспортния контейнер. Д-р Халил използва и креативни методи като серенади с песента “My way” на Франк Синатра, за да може животното да е спокойно. В световен мащаб само няколко възрастни слонове са били премествани със самолет. За ЧЕТИРИ ЛАПИ това беше първият въздушен трансфер на слонове. 

"Спасяването на Кааван беше изключително преживяване. С подкрепата на Шер успяхме да транспортираме слона от Пакистан до Камбоджа, по време на глобална пандемия. Гордея се, че бяхме част от тази наистина уникална история,"  довърши Д-р Амир Халил.

Kaavan in Cambodia

Спасяването на "най-самотния слон в света


Открийте още информация за Кааван

Вижте още

Сподели сега

Търсене