Dog New Year Fireworks

ЧЕТИРИ ЛАПИ напомняЗарята и пиратките представляват сериозна опасност за всички животни и за околната среда  

Фондацията апелира за отговорно честване на празниците и за Нова година без фойерверки  

19.12.2023

С наближаването на празниците международната организация за защита на животните - ЧЕТИРИ ЛАПИ, отново фокусира вниманието си върху темата за вредите от използването на пиротехника по празниците. Последните няколко години темата бе широко дискутирана в публичното пространство, а каузата започна да се превръща в масово движение с лично Послание към любителите на пиротехника - апел към отговорно честване на празниците. Зад нея и тази година застават медии, институции, организации и стотици популярни личности, които участват в разговора за вредите от пиротехниката и в своите лични профили в социалните мрежи, и на живо.  

 Кампанията, която се провежда за трета поредна година под надслов “Красивото за нас е ужасяващо за тях” има за цел с добронамерен и приятелски тон да достигне до хората, които нямат личен опит или може би не се замислят за директните последици от шумното и опасно празнуване с пиротехника. 

 “Всяко куче и котка може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Затова е важно да можем да разпознаем признаците, че животното е стресирано: учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне. В празничните дни опасността е не само за бездомните животни, които в момент на уплаха могат да излязат на пътното платно и да загубят живота си, домашните животни също са изложени на риск. Затова при разходки в периода около Коледа и Нова година, се препоръчва те да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика. Бихме се радвали хората да осъзнаят, че последствията за психиката на животното от стреса, който преживява, могат да бъдат необратими.“ 

добави Д-р Надeжда Мечева, ръководител на Ветеринарната клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират от къде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника. 

 “С напомнянето, че “Красивото за нас е ужасяващо за тях” искаме да насочим вниманието на хората към един проблем, който понякога остава скрит за тях. Докато ние се забавляваме и празнуваме, животните изпитват истински ужас от случващото се. Приятелите ни на четири лапи не могат да си обяснят шума от новогодишните фойерверки, заря и пиратки. Малките деца, а и някои възрастни хора, също могат да страдат от стресиращите звуци и замърсяванията в околната среда в следствие на безотговорното празнуване. За да предпазим домашните си любимци, както и бездомните животни, ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава всеки от нас да замени използването на пиротехника с по-смислен и по-малко опасен начин на посрещане на празника - бенгалски огън, шампанско, сапунени мехурчета, лазерни лъчове и летящи фенери,“ допълва Деница Славова, ръководител отдел „Комуникации“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ.  

Припомняме, че в отговор на призива на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2021 повече от 15 български общини се отказаха от зарята в новогодишната нощ и я замениха с други по-хуманни и също толкова празнични начини за посрещане на празници. Сред тях бяха София, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил, Бургас, Пловдив и други. От Фондацията споделят очакванията си и тази година да си спестим шумното, замърсяващо и стресиращо честване на празниците и пожелават една по-хуманна Коледа за всички.  

Dog Fireworks

Научете повече за кампанията


Има причина да посрещнем празниците без пиротехника.  

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Сподели сега

Търсене