ЧЕТИРИ ЛАПИ с четири съвета при избора на яйца

Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и какво е по-добре да изберем за празничната трапеза и за ежедневието ни?

29.4.2021

Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и как да изберете яйца от щастливи кокошки за празника и за ежедневието си? От ЧЕТИРИ ЛАПИ дават четири съвета за по-хуманна трапеза, не само на Великден.

яйцето или кокошката

Съвет №1: Мислете като … кокошка

Кокошките имат нужда да почистят перата си, за да ги направят по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкова естествена, колкото е за нас да си измием косата. 

Кокошките имат силна нужда да се движат, да разперват криле и да участват в екипни дейности заедно с приятелите си. Изпитват вътрешна нужда да кацат на високо – това идва от далечното минало на вида. Освен това, кокошките търкалят яйцата си редовно, за да ги затоплят от всички страни.
 

#ЩастливитеКокошки

Съвет №2: Бъдете наясно със системите на отглеждане

Има алтернативни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на отглеждане. Алтернативните системи на отглеждане включват биологично, свободно и подово отглеждане. Биологичното, свободното и подовото отглеждане на кокошки позволяват на кокошките да се движат, да социализират и да извършват естествени за вида си действия, които ги правят щастливи.

При биологичното отглеждане се създават условия, близки до естествените с открити и закрити помещения. Фуражът трябва да е био сертифициран, не трябва да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки. 

При свободното отглеждане също има достъпно открито пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани. 

При подовото отглеждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхност с постеля. Максималната гъстота е девет кокошки на кв. м използваема площ. 

В клетъчното отглеждане птиците се отглеждат в клетки и разполагат със 750 кв. cm., където нямат никаква свобода на движение, а местата за кацане са трудно достъпни заради ограниченото пространство.

#ЩастливитеКокошки

Съвет №3: Гледайте етикета и направете хуманен избор

Всички пресни яйца в търговската мрежа трябва да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация относно условията на живот на кокошките. Кодът, отпечатан върху яйцето започва с цифра, указва метода на отглеждане на кокошките носачки. 

Маркировката е както следва: 0 - биологично, 1 - свободно, 2 - подово и 3 – клетъчно. Следват две букви, обозначаващи страната на произход, код на областта, в която се намира стопанството и накрая регистрационен номер на производителя, например 1BG15356. 

От ЧЕТИРИ ЛАПИ съветваме да изберете яйца от алтернативни системи за Великденската си трапеза – с код на етикета 0,1 или 2. Там кокошките имат много по-голям шанс да осъществят естественото си поведение.

#ЩастливитеКокошки

Съвет №4: Всеки ден може да променяте света чрез продуктите, които консумирате.

Всеки път, когато купувате яйца от алтернативни системи, подпомагате по-хуманно отношение към животните.

Свободното и подовото отглеждане на кокошки им позволява да се движат, да социализират и да извършват естествени за тях действия, които ги правят щастливи. От ЧЕТИРИ ЛАПИ призоваваме всички кокошки да се отглеждат така и вярваме, че това е възможно много скоро. До тогава – можете да избирате яйцата, които купувате внимателно, за да допринасят за по-добър свят за кокошките.

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи за свят, в който хората живеят в хармония с животните. Инициативата „Край на клетките“, в която ЧЕТИРИ ЛАПИ участва заедно с над 170 организации от цяла Европа, иска забрана на клетъчното отглеждане на селскостопански животни и преминаване към решения без клетки. 

След като над 1 милион и 400 хиляди души в целия ЕС подписаха петицията, част от инициативата, в следващите месеци се очаква Европейската комисия да обяви решението си. Ако исканията бъдат приети, ЕК трябва да предложи промени в сегашния модел на отглеждане на кокошки, зайци, свине майки, пъдпъдъци.

Благодарим, че подкрепяте нашата работа!

Сподели сега

Търсене