ЕК отстъпва от реформите за хуманно отношение към животните

Европейската комисия отстъпва от предварителния план за реформи за хуманно отношение към животните 

Европейската комисия ще пропусне крайния срок за изпълнение на Eвропейската гражданска инициатива "Край на клетките" 

5.10.2023

На 4 октомври, Световния ден на животните, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия - Марош Шефчович, изпрати писмо до членовете на Европейския парламент, в което посочва, че Европейската комисия няма да изпълни изцяло законодателните си реформи в областта на хуманното отношение към животните.  

Намерението на Комисията под ръководството на  Урсула фон дер Лайен е в оставащата част от този законодателен мандат, който приключва през следващата година, да продължи само с едно от четирите обещани законодателни предложения за хуманно отношение към животните, което да бъде за транспортирането на живи животни.  

Преди това Шефчович беше заявил, че "хуманното отношение към животните е и ще остане приоритет за Комисията", а председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, беше казала: "Ако това е важно за европейците, то е важно и за Европа". Този обрат обаче, означава, че Комисията ще наруши обещанието си да представи предложения за ЕГИ "Край на ерата на клетките" в съответствие с исканията на 1,4 милиона европейски граждани до края на 2023 г.  

Ангажирането на Комисията, че ще "продължи да работи" по останалите предложения, включващи животните, отглеждани за търговски цели, хуманното отношение към животните и умъртвявавнето , идва с голямо разочарование за гражданското общество и милиони граждани.  

Международната организация за защита на животните, ЧЕТИРИ ЛАПИ, е изключително разочарована от забавянето на реформите в областта на хуманното отношение към животните.  

"През май 2020 г. Комисията обяви, че това преразглеждане ще се случи преди края на мандата, и все пак това – съобщение показва, че в момента те са настроени да не го изпълнят. Изключително разочароващо е, че те не спазват думата си. Ще настояваме за гаранция, че останалите мерки ще бъдат изпълнени възможно най-скоро. 

заяви Джо Моран, директор на отдела за европейска политика на ЧЕТИРИ ЛАПИ

"Въпреки това, всеки провал на Европейската Комисия  да представи предложените мерки за постепенно премахване на системите за отглеждане в клетки в съответствие с успешната гражданска инициатива "Край на ерата на клетките", повдига сериозни въпроси относно ЕСИ  Европейската гражданска инициатива като демократичен инструмент.  

"Цялото законодателство на ЕС в областта на хуманното отношение към животните отчаяно се нуждае от реформа и по-нататъшното забавяне ще означава допълнително страдание за милиони животни в ЕС. Фактът, че подобна яснота относно моментната им позиция  идва точно на Световния ден на животните, само добавя обида към вече нанесената вреда. Това не е достатъчно." , допълни още Моран.

Европейските избори ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г.  

End the cage age

Научете повече за край на клетките


ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене