Chicken on grass

"Край на клетките" е Първата успешна гражданска инициатива в ЕС в защита на селскостопанските животни

1.4 млн. подписа бяха предадени днес на Европейската комисия с призив да бъде забранено клетъчното отглеждане. 

2.10.2020

Днес, когато се отбелязва Световният ден на селскостопанските животни, в Европейската комисия беше официално внесена гражданската инициатива „Край на клетките“, подкрепена от близо 1.4 милиона граждани на Европейския съюз и призоваваща да бъде сложен край на използването на клетки в животновъдството на територията на Съюза.

Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ стартира на 11 септември 2018 г. и приключи точно година по-късно с над 1.6 милиона подписа. 

След проверка на подписите, беше потвърдено, че 1 397 113 са валидни, което значително надвишава необходимия минимум за подобен род граждански инициативи от 1 милион подписа в рамките на държавите членки на ЕС. 

Mother cow and her small one

Този резултат постави „Край на клетките“ сред едва шестте успешни инициативи за последните 8 години, както и първата в защита на селскостопанските животни в историята на ЕС, успяла да събере необходимата подкрепа.

Според Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в българския офис на „Четири лапи“, днешният ден е кулминацията в усилията на над 1 милион европейци, призовали Европейската комисия да прекрати жестокото отношение спрямо милиони селскостопански животни, затворени в клетки:

Огромната обществена подкрепа за тази гражданска инициатива потвърждава загрижеността на гражданите на ЕС за хуманното отношение към животните. Сега Европейската комисия трябва да се вслуша в гласа ни и да предложи съществени промени в законодателството, с които отглеждането на животни в клетки да бъде прекратено

Магдалена Пенева, отдел "Програми"

Основната цел на инициативата „Край на клетките“ е да сложи край на клетъчното отглеждане на селскостопански животни в Европа. Над 300 милиона прасета, кокошки, зайци, патици, пътпъдъци и телета прекарват живота си зад решетки в страните от ЕС. 

В повечето случаи, те са държани в претъпкани и тесни клетки, без възможност за животните дори да се движат свободно. Днешният исторически ден е резултат от усилията на над 170 неправителствени организации от цяла Европа с различен профил – защита на животните, опазване на околната среда и защита на потребителите.

Cow and her small one

У нас инициативата бе подкрепена от три неправителствени организации, водеща сред които е „Четири лапи“, като бяха събрани 17986 валидни подписа – далеч над очакваното за страната ни. Най-много подписи в инициативата са събрани в Германия (474 753), Нидерландия (153 958), Италия (90 085) и Франция (89 600).

повече хуманност за селскостопанските животни

прочетете още по темата

Сподели сега

Търсене