Край на клетките

Европейската комисия с исторически ангажимент за забрана на клетките за селскостопански животни

Вчера (30 юни 2021 г.) Европейската комисия се ангажира да премахне клетките в животновъдството в ЕС до 2027 г.

1.7.2021

Комисията планира да забрани клетките за над 300 милиона кокошки, свине майки, телета, зайци, патици, гъски и други селскостопански животни, като се предвижда поетапен преход до 2027 г. Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес и заместник-председателят на Комисията Вера Юрова обявиха решението си на пресконференция в отговор на европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ (End the Cage Age), която е първата успешна европейска гражданска инициатива за хуманно отношение към селскостопанските животни. Петицията, част от инициативата, беше подписана от 1,4 милиона граждани на ЕС.

Комисията обяви, че възнамерява до края на 2023 г. да „представи законодателно предложение за постепенно премахване и окончателна забрана на използването на клетки за всички животински видове, посочени в инициативата“. Комисията също така ще разгледа въпроса за продуктите, внасяни от страни извън ЕС, като се ангажира да разгледа „въвеждането на правила или стандарти за вносни продукти, които са еквивалентни на тези на ЕС“. До края на следващата година Комисията ще направи оценка на детайлите на законодателното предложение, което ще бъде представено през 2023 г. и като следваща стъпка ще има нужда предложението да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

„Монументална победа за животните, отглеждани в клетки в целия Европейски съюз: 1,4 милиона граждани, 170 организации, многобройни експерти и учени, представители на индустрията и Европейския парламент се изказаха и Европейската комисия чу“, каза Пиер Султана, директор на офиса по европейски политики на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

„Монументална победа за животните, отглеждани в клетки в целия Европейски съюз: 1,4 милиона граждани, 170 организации, многобройни експерти и учени, представители на индустрията и Европейския парламент се изказаха и Европейската комисия чу“.

каза Пиер Султана, директор на офиса по европейски политики на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

За да се помогне на земеделските производители да преминат от селско стопанство в клетки към алтернативни системи, ще бъдат разработени стратегии за компенсиране на фермерите и подкрепа на производителите в преходния преход.

„Ако това е успешно, над 300 милиона животни ще могат да се движат и да изразяват своето естествено поведение. Отглеждането в клетки е остарял и жесток начин за отглеждане на животни”, каза Султана „Ограничава свободата на животните и се отразява негативно на тяхното здраве ”.

каза Султана „Ограничава свободата на животните и се отразява негативно на тяхното здраве ”.

Важно е законодателното предложение да бъде подкрепено и в Съвета. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава представителите на държавите-членки в Съвета по земеделие и рибарство да последват Комисията и Парламента и да подкрепят инициативата.

За Край на клетките

Инициативата „Край на клетките“ стартира на 11 септември 2018 г. и затвори точно година по-късно. След необходимия период за валидиране на подписите, инициативата надхвърли необходимия праг от 1 милион подписа, с общо 1.397.113 валидирани подписа в цяла Европа. Освен това тя надхвърли минималния праг на броя на подписите в 18 държави-членки на ЕС, от необходими седем. България е една от страните, в която инициативата беше валидирана като успешна чрез проверка на подписите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това прави европейската гражданска инициатива „Край на клетките“:

- 6-та успешна инициатива от общо 75 регистрирани инициативи през последните десет години,

- 3-тата инициатива с най-голям брой подписи,

- първата успешна инициатива за хуманно отношение към селскостопанските животни.

Създаването на история за селскостопанските животни е съвместно усилие, в което 170 неправителствени организации от цяла Европа обединиха сили около общи искания.

 

Допълнителна информация:

1. За повече информация за инициативата, можете да посетите: https://www.endthecageage.eu/

2. Цялата комуникация от Комисията, може да видите тук: https://europa.eu/citizens-initiative/media/1085_en

За ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения.

Сподели сега

Търсене