Агне отглеждано за вълна

Тихото страдание: Десет милиона австралийски агнета умират всяка година в името на модата  

Нови шокиращи кадри разкриват ужасяващата смъртност на агнетата в Австралия  

6.3.2024

В платформата "Проект за прозрачност на фермите" бяха публикувани нови кадри, разкриващи шокиращата и, до голяма степен, непозната реалност на милионите агнета, използвани за производството на вълна в световен мащаб. В Австралия, която е водещ производител на вълна, смъртността на агнетата надхвърля средните стойности за света  (9-20%) с до десет процента, а в някои случаи достига дори до 70%, в резултат на което всяка година загиват около десет милиона агнета. Това се дължи на комбинация от проблеми като трудности при раждането, неподходящи практики на отглеждане или неподходящи условия (напр. липса на подслон), както и неправилно развъждане. В ново проучване международната организация за защита на животните  ЧЕТИРИ ЛАПИ подчертава как отглеждането на овце с по-малко гънки на кожата има потенциала да реши множество проблеми, свързани с хуманното отношение към животните, включително смъртността, миазата и подрязването на живи агнета (известно още като мулезиране). Организацията призовава за спешни действия за защита на тези уязвими животни. 

"Всяка година милиони агнета биват оставени да  умират от глад и измръзват до смърт. Ако майката е наблизо, тя става безпомощен свидетел на агонията. Това ненужно страдание се случва в невъобразими мащаби и е проблем, който може и трябва да бъде решен."

Ребека Пикало Гил, ръководител на кампанията за прекратяване на подрязването на живи агнета в ЧЕТИРИ ЛАПИ

Най-голямото предизвикателство за австралийските овце е да оцелеят през първите три дни след раждането си. В този период се регистрират над 80% от смъртните случаи. Ако оцелеят, повечето агнета на възраст между две и дванадесет седмици се подлагат на процедурата по подрязване на живо (известна още като мулезиране), при която преживяват силна болка, която продължава с дни и оставя рана, за чието зарастване са необходими седмици. Над десет милиона животни годишно се подлагат на този остарял, жесток и нехуманен метод, при който според проучване смъртността в изследваните ферми е четири процента. 

Проучванията показват също, че овцете майки също са изложени на висок риск. Само поради затруднения при раждането се смята, че всяка година в Австралия умират близо 300 000 овце. 

Пикало Гил продължава: "В световен мащаб подрязването на живи агнета е една от жестоките практики, извършвани върху селскостопански животни, което допринася за високите нива на смъртност при агнетата в Австралия. Новите кадри  са тежки за гледане, а фактът че това продължава да се случва е ужасно.  

"Но, за щастие, има надежда, тъй като производителите съобщават, че подбирането на по-устойчиви породи заедно с подходящи практики за отглеждане на животните, може да помогне за справяне с високата смъртност при агнетата и за намаляването на необходимостта от тяхното подрязване на живо. Крайно време е за промяна, за да се подобри  благосъстоянието на агнетата и техните майки, както и устойчивостта на отрасъла." 

Производителите съобщават, че колкото по-малко са гънките, толкова по-висока е преживяемостта на овцете.  

Решението започва още преди раждането на агнето - с правилно развъждане и адекватно отглеждане. Пример за това са производителите на вълна като Дон Мъдфорд, който се е отказал от подрязването на живи агнета и е постигнал по-висока продължителност на живота при животните, като е преминал към порода овце без гънки.  

"Откакто преминахме към тези породи забелязвам, че овцете ни имат по-малко проблеми, по-успешни раждания и са по-способни да се справят с физическите предизвикателства на майчинството." 

Дон Мъдфорд, австралийски производител на вълна 

Макар че изследванията за връзката между овцете без гънки, породите устойчиви на миаза и повишената продължителност на живота на агнетата са ограничени, разказите на производителите потвърждават връзката между тези фактори. Това е установено и в проучване от 2020 г., проведено от BG Economics сред близо 100 производители на вълна в Австралия. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за спешно приемане на практики за развъждане и отглеждане, които дават приоритет на оцеляването на агнетата и овцете. Това включва развъждане на устойчиви на миаза породи овце, с по-малко гънки, в допълнение към други техники, описани в новото проучване  “Смъртност при агнетата”. От решаващо значение е също така производителите да бъдат насърчавани и подкрепяни за въвеждането на тези практики от държавните институции,  както и от марките и търговците на дребно, които печелят от продажбата на вълна.  

Марки срещу подрязването на живи агнета 

От 2020 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ започна да отличава международни марки, които използват вълна, която не е добита чрез  подрязване на живи агнета. Това, което започна с 100 световни марки, нарасна до забележителния брой от над 400  през последните три години. Друга група от 80 модни бранда подписаха отворено писмо, в което призовават за съвместни усилия за прекратяване на тази жестока практика до 2030 г. 

 Предистория 

80% от фината мериносова вълна за световния моден пазар се доставя от Австралия - единствената страна в света, в която подрязването на живи агнета (мулезиране) е законно и често практикувано. При този метод се отрязват и големи участъци от кожата в седалищната област на агнетата на възраст няколко седмици, обикновено без адекватно обезболяване. Това причинява силна болка, страх и агонизиращ стрес на животните. Подрязването на живи агнета се използва като бърз и евтин начин за предотвратяване на заразяването с ларви на мухи (миаза), но има и алтернативни методи. Алтернативните варианти включват развъждане на устойчиви на миаза овце в съчетание с правилното им отглеждане. Това може да елиминира както миазата, така и подрязването на живо (мулезирането). Освен това, според проучвания в отрасъла и разкази на фермери, овцете с по-малко гънки са по-устойчиви към заболявания и имат по-висока продължителност на живот. 

Тук можете да намерите резюмето на български.

Тук можете да намерите пълния текст на проучването.  

Тук можете да намерите проучването на производителите на вълна. 

Тук можете да намерите проучването на случая на Дон Мадфорд  

Тук можете да намерите кадрите от разследването, качени в  "Farm Transparency Project"  от Collective Fashion Justice. 

Подпишете петицията, за да призовете марките и правителствата да прекратят болезнената и осакатяваща практика по подрязване на живи агнета. 

wik lamb

Смъртност при агнетата и подрязването на живи агнета (мулезиране)


Научи повече

Сподели сега

Търсене