Argentinian Train Tigers arriving at LIONSROCK

От Аржентина до Южна Африка: „Тигрите от влака” усещат тревата с лапите си за първи път 

ЧЕТИРИ ЛАПИ транспортира четири спасени тигри в убежището за големи котки LIONSROCK   

14.3.2022

Четири бенгалски тигри –  „тигрите от влака” – прекарали повече от 15 години в товарен вагон в провинция Сан Луис в Аржентина, пристигнаха в новия си дом – Парк за големи котки LIONSROCK, в Южна Африка на 12 март. След неуморни усилия и тясно сътрудничество с аржентинските и южноафриканските власти, световната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, спасява тигрите от дългото им лишаване от свобода и ги транспортира в дом, подходящ за техния вид. 

Извеждането на тигрите от вагона на влака, в транспортните клетки и в камион към летището, се оказа логистично предизвикателство, с което обаче опитният екип успя да се справи без усложнения. Сега Сандро, Мафалда, Меси и Густаво пристигнаха благополучно в новия си дом след над 70-часово пътуване. Екипът на LIONSROCK ще се погрижи те бързо да се отпуснат и да се адаптират към новата среда. Това е първата спасителна мисия на ЧЕТИРИ ЛАПИ, проведена в Южна Америка.  

След като екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ от ветеринари и експерти по дивата природа прекара седмица на мястото, за да подготви бенгалските тигри за дългото пътуване, така че транспортирането им да е възможно най-безопасно и четирите тигъра пристигнаха безпроблемно в Южна Африка. Докато на Мафалда ѝ отне малко повече време, за да излезе от транспортната си клетка, Сандро, Меси и Густаво започнаха да изследват новата територия почти веднага.  

„Тези тигри никога не са усещали трева или земя под лапите си. Това е първият път, в който над себе си могат да видят небето, а не метални решетки и покрив. Сега имат стотици квадратни метри пълни с нови усещания, вкусове и миризми. За тях е вълнуващо и много различно, да са в напълно нова среда, но обикновено животните бързо се адаптират към по-добри условия на живот. С любопитство изучават своите временни заграждения и внимателно правят първите си стъпки по непознатата засега земя. Горд съм, че ги транспортирахме безопасно в Южна Африка. Мисията е завършена успешно и ги предавам на грижите на моите колеги от LIONSROCK ”,

разказва д-р Амир Халил, ветеринарен лекар в ЧЕТИРИ ЛАПИ и ръководител на спасителната мисия и прехвърлянето на тигрите в парка в Южна Африка. 

„Пътят към рехабилитация на тези животни тепърва започва”, споделя Хилдергард Пиркер, която управлява Парк за големи котки LIONSROCK Big Cat Sanctuary

„През следващите дни и седмици екипът на LIONSROCK ще следи отблизо медицинските нужди на тигрите, за да определи ветеринарните грижи, от които се нуждаят.” ЧЕТИРИ ЛАПИ се грижи за спасени големи котки в подходяща за вида им среда в парка за големи котки LIONSROCK, и въпреки това много други по света се сблъскват с трагична съдба. Пиркър продължава: „Експлоатацията на големи котки с цел търговска печалба подхранва индустрия, която може да постави бъдещето на вида зад решетки”. 

LIONSROCK: Дом на повече от 100 спасени големи котки в Южна Африка

Паркът за големи котки LIONSROCK - един от единадесетте парка за диви животни, създадени от ЧЕТИРИ ЛАПИ в Южна Африка, е дом на над 100 животни, повечето, от които са големи котки, спасени от зони на конфликт или война, зоологически градини, циркове, частна собственост и др. Там, малтретираните живтони, за които вече е невъзможно да бъдат пуснати обратно в дивата природа, намират нов дом.  

Мястото предлага най-висок клас благоприятни условия и среда за тях, големи площи за семейни групи, улесняване на естественото поведение чрез обогатяване и първокласни медицински грижи, както и сигурност на загражденията. В LIONSROCK ловът, търговията или отглеждането на големи котки са строго забранени. Не се разрешава и пряк контакт между дивите животни и посетители.  

тигър

четири лапи по света


Прочетете повече за международните ни проекти

Вижте още

Търсене