бездомна котка България

ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира раздаването на талони за кастрация на бездомни котки за 2024г. 

Близо 35 000 котки са кастрирани от фондацията за последните 13 години 

1.3.2024

Тази година програмата стартира на 29 февруари и се реализира в партньорство с ветеринарни клиники в град София. Всеки, който се грижи за бездомно или дворно коте, може да се възползва, като заяви и вземе ваучер от ЧЕТИРИ ЛАПИ и запише час за манипулацията в някоя от партньорските клиники на организацията. Талонът покрива разходите за операцията на една бездомна котка, както и ваксинация против бяс, обезпаразитяване и престой в клиниката от 24ч. За да бъде разпозната, всяка кастрирана по програмата котка, ще бъде маркирана с поставяне на татуиран номер от вътрешната страна на едното ухо и изрязване на връхчето на другото. Това позволява отдалеч да се вижда, че животното е кастрирано, както и то да бъде идентифицирано по номера си. 

За последните 13 години, откакто програмата съществува, от нея са се възползвали стотици доброволци и активни граждани, а в София – са кастрирани близо 35 000 котки.  

Една некастрирана женска котка може да роди два пъти годишно между 4 и 6 малки и така заедно с поколението си да стане причина за появата на близо 50 000 котета само за 10 години. Голяма част от тях стават жертва на - трафик, насилие от други животни или хора, болести и предизвикателства – липса на дом, храна, температурни изменения. Кастрацията е най-хуманният метод за решаваното на проблема с бъдещето нежелано поколение. С цел поддържане на ефективност на програмата, ЧЕТИРИ ЛАПИ я развива от години и така помага за намаляване драстично броя на бездомните котки в столицата. Фондацията планира да продължи да работи по тази програма и занапред. 

Заявяването на талони се случва с предварителна регистрация на сайта на ЧЕТИРИ ЛАПИ, а гражданите – имат 30 календарни дни, за да вземат самите физически ваучери. Това ще се слува във всеки работен ден от 10:00 до 16:00 часа в офиса на фондацията, който се намира на: ул. "Пиротска" №8, вх. А, ет. 1, град София. Всеки човек може да получи до 2 талона, да ползва регистрация само с един имейл и имената от личната си карта. Регистрация на един и същи човек с повече от един имейл няма да се счита за валидна. Валидността на ваучерите е до 31.12.2024г.  

 

бездомна котка

програма кастрация на бездомни котки в софия


ПОВЕЧЕ

Сподели сега

Търсене