Posed photo of a dog being abandoned on the side of the road

БОЛЕЗНЕНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ 

Раздялата има негативни последици, както за животните,така и за стопаните 

11.4.2023

Веднъж попаднали на улицата, животните трябва да се грижат сами за себе си и често страдат от глад, жажда, наранявания и болести. Това, разбира се, влияе и на тяхното емоционално състояние - те се чувстват притеснени и объркани, защото са оставени сами на непознато място от своя собственик. 

Освен това изоставянето има последици за общността, които много хора често не осъзнават: животните могат да застрашат безопасността на пътя, изскачайки пред движещи се автомобили в търсене на собственика си и така да предизвикат катастрофа или да загубят своя живот. Принудени да се справят сами с живота на улицата, търсейки храна, лаейки за защита, те могат сериозно да пострадат или да наранят някого, или друго животно. 

Изоставените кучета и котки са изправени пред жестока съдба

Съдбата на домашни любимци, които вече не са желани от своите стопани почти винаги е трагична. Докато някои биват прибрани в местните приюти за животни, или от случайни хора, които ги намират, много други опашатковци нямат този късмет и прекарват остатъка от живота си на улицата в постоянен страх, принудени да се грижат сами за себе си. Бездомните животни биват непрестанно изложени на жажда, глад , жега или студ. Без ветеринарни грижи, подслон и храна те рано или късно се разболяват и умират. 

Животните, които не са кастрирани, когато са изхвърлени, също допринасят за вече съществуващата свръхпопулация на бездомни животни – техните потомства се раждат за живот на улицата, борейки се за оцеляването си. 

полезни съвети за собственици на домашни любимци, поставени в трудна ситуация  

В следващите редове сме събрали полезни съвети за обмислянето на различните решения за справяне с проблема

Има ли Вашият домашен любимец поведенчески проблеми?

Много поведенчески проблеми могат да бъдат предотвратени чрез правилно обучение и социализация, особено докато животното е младо. Съществуват експерти по поведение на животните, които могат да Ви помогнат да се справите с проблемите. Уверете се, че сте намерили треньор, който използва обучение, основано на поощрителния метод на възпитание. Научете повече за неговото прилагане при кучетата в статията ни тук. Някои поведенчески проблеми могат да бъдат причинени и от медицински проблеми, затова преди да вземете каквото и да било решение, първо трябва да потърсите съвет от ветеринарен лекар. 

Наемане на жилище с домашен любимец 

Преди да наемете жилище, трябва предварително да проучите внимателно дали наемодателят Ви разрешава домашни любимци ако да - какъв тип, допълнителни клаузи в договора за наем за причинени щети от животни и дали има ограничения за порода и килограми на животното. Също така е важно да се уверите, че пространството е подходящо и достатъчно като размери за любимеца Ви.  

Очаквате бебе и не знаете дали ще се справите и с домашен любимец? 

Съветваме Ви - вместо набързо да се откажете от своето куче или коте, да потърсите съвети за съвместно отглеждане на дете и домашен любимец. Има статии и блогове, които споделят полезни похвати, а и може да поговорите със семейства, които са намерили как да се справят със ситуацията. 

Децата, които са израснали с животни, имат явно предимство пред тези, които не са. Те са по-емпатични и притежават по-развито чувство за отговорност. Съществуват и много други положителни аспекти за здравето. Редица изследвания вече показват, че домашните любимци спомагат за по-добрата имунна система на своите собственици.  

Липсват ли Ви опит/знания в отглеждането на домашни любимци? 

Съжителството с животни е решение, което трябва да бъде обмислено внимателно. Преди взимането му е хубаво да се запознаете добре с отговорностите, които Ви предстоят. Ако сте убедени, че сте готови за тази стъпка е важно да научите и за нуждите на домашните любимци. Съществуват много обучителни материали, съдържащи полезна информация, която ще Ви помогне в това начинание. Можете да научите повече в секцията ни, посветена на домашните любимци в нашия сайт тук 

Притесняват ли Ви повишените разходи за отглеждане? 

Повишаващите се цени и нива на инфлация принуждават много собственици да преосмислят възможността си да се грижат за своите домашни любимци. Ако се опасявате, че вече не можете да си позволите да се грижите за опашатковците, ЧЕТИРИ ЛАПИ Ви съветва да потърсите по-изгодни алтернативи на храната и продуктите, които досега сте купували. Някои от тях могат да бъдат дори приготвени или изработени в домашни условия, от от рециклируеми материали, което би било много по-изгодно за вас. Прочетете нашите съвети за домакинства с домашни любимци по време на инфлация тук

Posed photo of a dog being abandoned on the side of the road

Напомняме, че изоставянето на домашен любимец на улицата е не само нехуманно спрямо животното, но е и незаконно. Дори и да е попаднал в трудна ситуация, всеки собственик е длъжен да поеме отговорност за своето животно и да избере най-хуманния вариант за него. Когато единственият вариант е раздялата с домашния любимец, ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва да бъде потърсен нов отговорен, грижовен и постоянен дом. Приятелите и семейството могат да бъдат добро начало за търсене на нов дом. Винаги бъдете внимателни, ако смятате да пуснете обява за повторно настаняване на своя домашен любимец в интернет. Ако го направите, не забравяйте да задавате много въпроси на потенциалните собственици, за да сте сигурни, че те предлагат достатъчно подходящи условия.  

Dalmatian dog

ЦЕНАТА ДА ИЗОСТАВИШ>ЦЕНАТА ДА ЗАДЪРЖИШ


Съвети за домакинства с домашни любимци по време на инфлация

ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене