dog in the park

Грижа за кучетата през есента  

Съвети за правилната грижа за любимците Ви през есенния сезон

10.11.2023

С настъпването на по-хладните дни, стопаните трябва да се погрижат опашатите им приятели да останат здрави. 

  • Наслаждавайте се на сезона: Есента е прекрасно време от годината, но също така е истинско предизвикателство за собствениците на кучета, които трябва да защитят своите четириноги приятели от опасностите на сезона. Това обикновено не изисква много усилия. Използването на подходяща екипировка и облекло и информираността за някои потенциални опасности в заобикалящата среда обикновено са достатъчни, за да защитите домашния си любимец. След като сте направили това, ще можете да се насладите на сезона заедно.
  • Гъби: Гъбите никнат във влажните почви на есента, а тяхната консумация  може да бъде смъртоносна за кучетата. За да гарантирате тяхната безопасност, не позволявайте на любимеца Ви да яде каквито и да било гъби - дори такива, които са безобидни за хората. Бъдете особено внимателни, когато играете: ако хвърлите пръчка и тя попадне на горската почва или в купчина листа, има вероятност опашатият Ви приятел да погълне гъба. По време на разходка винаги следете внимателно кучето Ви да не сдъвче гъба или друго опасно за него нещо.
  • Паразити:
    • Кърлежите могат да бъдат активни и при температури до 7 °C (44 °F). Кучетата, които живеят в райони, предразположени към кърлежи - като например около гори, води и ливади - трябва да бъдат добре защитени . Препаратът за предпазване от кърлежи е ефективен начин за защита . Въпреки това, ако предпочитате да не го използвате, трябва внимателно да преглеждате кучето Ви след всяка разходка и да отстранявате всички кърлежи.
    • Вредното въздействие на акарите върху кучетата също не трябва да се подценява. Ларвите им  могат да заразят любимеца, като пробият кожата му и смучат кръвта му. Това води до алергична реакция, която предизвиква сърбеж-кучето Ви постоянно ще чеше и ближе засегнатото място.Често това са - лапите, носа, ушите или стомаха. Това води до загуба на козина, дразнене и възпаление на кожата. За да се предотврати това, стопаните трябва да избягват места за рахдока , които са благоприятни за акарите. Това са ливади, полетаградини, както и влажни и осветени от слънцето места. Въпреки това, ако не искате да ограничавате разходките през есенния сезон, трябва да попитате ветеринарния си лекар за щадящи, но ефективни превантивни мерки за Вашето куче.
  • Студ и влага: По-възрастните кучета и тези с по-оскъдно количество подкосъм са особено уязвими към студа и влагата. Това се отразява на ставите им и отнема част от удоволствието от есенната разходка. В такива случаи се препоръчва подходящо облекло, което да предпазва от ниските температури. Това облекло трябва да приляга добре и да топли Вашия домашен любимец, без да затруднява движението му. Продължителността на разходките зависи от Вашето куче. За по-възрастните четириноги приятели няколко кратки разходки  може да са по-добър вариант отколкото една дълга. Докато сте навън, кучето Ви трябва да се движи, да не седи или да лежи дълго време.
  • Тъмнина:  С настъпването на зимните месеци денят намалява и започва да се стъмва по-рано. Ако излизате с кучето си по-късно следобед, уверете се, че четириногият Ви приятел е видим в тъмното. Светлоотразителните нашийници са чудесни за тази цел и могат да помогнат за предотвратяване на инциденти . За дългокосместите кучета може би по-подходящи са светлоотразителни жилетки - за разлика от нашийниците, те няма да бъдат закрити от дългата козина. Важно е и стопаните да вземат под внимание облеклото си и да бъдат видими в тъмното.

Есенни багри и хладно време

Есента е прекрасен сезон. Собствениците на кучета трябва да се подготвят за него, като осигурят правилната грижа за своите домашни любимци. 

Dog in a cosy bed

 ГРИЖА ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ


 Научете още полезни съвети

ПОВЕЧЕ

Сподели сега

Търсене