FAQs on the Situation in Ukraine

Въпроси и отговори относно ситуацията в Украйна 

Войната в Украйна засегна хиляди животни. Вижте как може да им помогнете. 

14.3.2022

Загрижени сме от случващото се в Украйна и следим отблизо развитието на кризата там. Зоните на размирни действия поставят в голяма опасност както хора, така и животни. В постоянен контакт сме с редица организации и приюти на място, за да можем да получаваме актуална информация за случващото се. 

Ако желаете да подкрепите нашата работа, може да направите дарение. По тази начин Вие ще помогнете на повече провизии да достигнат до тези, които най-много се нуждаят от тях.

Подкрепете нашата работа в Украйна.

Къде мога да направя дарение, за да подкрепя ПАРКА ЗА МЕЧКИ Домажир и проекта Помощ за бездомните животни? 

Можете да направите дарение  за ПАРКА ЗА МЕЧКИ Домажир и проекта Помощ за бездомните животни тук.

Как ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява помощ? 

Стотици хора напускат страната в момента заедно със своите домашни любимци. Повечето от тях тръгват само с това, което могат да носят в раници и куфари и не могат да вземат всичко нужно за тях и животните. За това екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ в България, заедно с нашите партньори Animal Society в Букурещ (Румъния) и Doctor Vet в Кишинев (Молдова) безвъзмездно предоставят медицинска помощ, ваксинации, поставяне на чипове и храна за животните. 

На 7 март, нашия екип “Грижа за бездомните животни” в Украйна достави изключително нужната 1.5 тона суха храна в приюта във Виница, с който отдавна работим по нашата програма за осиновяване на животни от приюти Осиновителската програма. Храната ще помогне за изхранването на около 320 кучета за месец във Виница и други местни приюти. Броят кучетата там нараства с всеки изминал ден.

ПАРКА ЗА МЕЧКИ В Домажир  приюти още седем мечки. Заради нарастващата опасност през последните дни, животните бяха транспортирани от парка White Rock Shelter , който се намира в близост до Киев. Два мъжки мечока, три женски мечки и две малки мечета са новите обитатели, те са в добро здраве и под грижите на нашия опитен екип в ПАРКА ЗА МЕЧКИ Домажир, Екипът ни на място продължава да се грижат и за останалите 29 мечки по време на тези трудни времена.

Животните в Украйна се нуждаят от Вашата подкрепа, за да им помогнете можете да направите дарение.

С кого могат да се свържат бежанците от Украйна, които търсят помощ за своите домашни любимци? 

Украинските граждани, които търсят помощ за своите домашни любимци могат да се свържат с нашите партньори в Румъния и Молдова и клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ в България. 

Румъния: Animal Society. тел: +40730339020  

Молдова: DoctorVet. тел: +37361014422 

България: Клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ за ранени бездомни животни. тел: +359888404447 

Изоставят ли бежанците своите домашни любимци? 

Съчувстваме на всички хора и животни в Украйна и сме запознати с тежката ситуацията. Независимо, че някои са принудени да изоставят домашните си любимци заради войната, получихме данни за голям брой хора, които все пак са ги взели със себе си и търсят убежище в страни в ЕС заедно с животните си. Те получават медицински грижи, храна, вода и подходящи средства за транспортиране на домашните си любимци. 

Заради настоящия военен конфликт, временно прекратяваме дейностите, свързани с програмата ни за бездомни животни в Украйна. Надяваме се, че в най-скоро време ще продължим нашата работа, чрез която помагаме на животните там - с медицински грижи, кастрация и ваксинация.

Как можем да помогнем на бежанците и техните домашни любимци? 

При транспортирането на животни в ЕС има определени разпоредби, които бежанците от Украйна трябва да следват, когато влизат в страните членки. Те са различни за различните места, но могат да включват регистриране в официален орган, карантина и изолационен период на домашния любимец. Настоящите разпоредби за транспортирането на животни са с цел защита на тяхното здраве и на хората. С оглед на ситуацията в Украйна, Комисията на ЕС и държавите членки, временно отмениха тези разпоредби, за да могат бежанците, които желаят да преминат границите на страните членки заедно със своите домашни любимци да го направят по-улеснен начин. 

Страни, които временно отмениха всички регулации на ЕС за транспортиране на домашни любимци: (към дата 07.03.2022) 

 • Полша (Информацията е налична на украински, полски и английски.)  
 • Латвия (Информацията е налична на латвийски и английски.) 
 • Унгария (Информацията е налична на украински, унгарски и английски.) 
 • Румъния (Информацията е налична на румънски, английски и френски.)  
 • Чехия (Информацията е налична на украински, чешки и английски.) 
 • Словакия (Информацията е налична под точка 10 на украински, словашки и английски.) 
 • Италия (Информацията е налична на италиански.) 
 • Белгия (Информацията е налична на френски, холандски и английски.) 
 • Финландия (Информацията е налична на финландски, саамски и английски.)  
 • Ирландия (Информацията е налична на английски.) 
 • Дания (Информацията е налична на датски и английски.) 
 • Нидерландия (Информацията е налична на холандски.)
 • Австрия:

За контакти: petsukraine@gesundheitsministerium.gv.at

Изисква се подаването на сертификат ChED за здравното състояние на животното. Той се издава на границата. 

 • Молдова: Страната приютява животни. Инструкции за процедурата биват предоставяни при влизане в страната.  
 • Германия (Информацията е налична на немски.) 
 • Швейцария (Информацията е налична на немски, английски, италиански и френски.)  За контакти: petsukraine@blv.admin.ch
 • Франция: Страната приютява животни. Ако те не отговорят на основните изисквания, стопаните трябва да се свържат с ветеринар или с Департамента за защита на популациите по местоживеене, който отговаря за здравния мониторинг на животните. 

Вижте тук как можете да помогнете на организациите за животни в Украйна. | Eurogroup for Animals

Приемате ли непарични дарения? 

Оценяваме, че много от Вас имат желанието да дарят непарични дарения, за да помогнат на животните в Украйна, но за съжаление не можем да ги приемем, защото фондацията ни няма как да ги достави поради огромната опасност и нестабилната ситуация. 

Препоръчваме Ви да се свържете с Украинската организация за животни Animal ID , която в момента прави всичко възможно, за да разпредели съществуващи запаси в страната.

Как може да се помогне на животните в Украйна? 

Заради войната хората и животните са подложени на огромни страдания. 

Ние от ЧЕТИРИ ЛАПИ работим усилено, за да открием най-добрите решения, чрез които да  осигурим помощ на приютите и по улиците, но в момента това е изключително сложно и опасно. Надяваме се, че скоро ще можем да окажем по-голяма помощ за бедстващите животни в Украйна.

Можем ли да помогнем на границите? 

Оценяваме, че много от Вас изявяват желание да осигурят помощ на границите с Украйна, но Ви препоръчваме да предпочетете да се доверите на специално обучените екипи на властите и различните организации, които са там и помагат на хора и животни.

Можем ли да станем доброволци в ПАРКА ЗА МЕЧКИ в Домажир? 

Оценяваме, че много от Вас изявяват желание да осигурят помощ в Украйна, но с цел безопасност не препоръчваме пътуване до страната на тази етап.

ПАРКА ЗА МЕЧКИ в Домажир е дом на 34 мечки. Той е разположен в западната част на Украйна. Въпреки въздушните атаки в този район, колегите ни и всички животни са добре. ЧЕТИРИ ЛАПИ продължава да осигурява най-добрите грижи за мечките, взимайки под внимание и безопасността на всички. 

Можем ли да станем доброволци в Украйна, за да помогнем на бездомните животни там? 

Оценяваме, че много от Вас изявяват желание да осигурят помощ в Украйна, но с цел безопасност не препоръчваме пътуване до страната на тази етап.

Нашият екип от “Грижа за бездомните животни” в Украйна помага чрез мобилна клиника в различни градове, предоставяйки  медицински грижи, кастрация и ваксинация. Здравето и безопасността на нашите колеги са изключително важни за нас. С цел тяхното опазване временно прекратяваме тази наша дейност. Екипът ни ще продължи работата си веднага щом е безопасно.  

Ние от ЧЕТИРИ ЛАПИ работим усилено, за да открием най-добрите решения, чрез които да  осигурим помощ на приютите и по улиците, но в момента това е изключително сложно и опасно. Надяваме се, че скоро ще можем да окажем по-голяма помощ за бедстващите животни в Украйна. Препоръчваме Ви да се свържете с Украинската организация за животни Animal ID , която в момента прави всичко възможно, за да помогне на животните в страната. 

Благодарим Ви за загрижеността към екипа и работата на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Украйна. Безопасността и здравето на нашите колеги там са изключително важни за нас особено в тези трудни времена. 

Refugee and dog

пОДКРЕПЕТЕ НАШАТА РАБОТА В УКРАЙНА


ДАРЕТЕ ДНЕС

Сподели сега

Търсене