Дариосиновяване
#CloseCruelCages

Животните в българските зоопаркове са подложени на ужасни условия

#CloseCruelCages

прочетете повече
Help us #CloseCruelCages in Bulgaria!

Да спасим дивите животни живеещи в клетки

Подпишете петицията

сега

Нека помогнем на животните в българските зоопаркове

Дългогодишни проучвания на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкриват лошите условия, на които са подложени животни като кафяви мечки, тигри, и други диви животни в Българските зоопаркове.

Затворени в тесни клетки с почти никакво движение, липса на професионални грижи и без опция за нормален живот, тези животни изпитват огромно страдание. Някои от тези животни са се родили в резултат на неконтролируемо размножаване и дори близкородствено размножаване, което води до сериозни здравословни проблеми в поколението. 

Въпреки всички нередности, дори зоопаркове, които остават без лиценз или не покриват повечето стандарти, запазват право да продължат да отглеждат и да развъждат диви животни. Това трябва да спре!

През 2020 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ започна петиция за по-добри условия на живот за животните в българските зоопаркове, за да призове институциите и взимащите решения да прекъснат порочната практика за толериране на едни и същи проблеми във времето и отглеждане на много от животните с години в условия, които не отговарят на минималните изисквания по закон. През 2021 г. искаме да видим реална промяна. #CloseCruelCages.  

Помогнете ни да променим живота на всички мечки, големи котки и други диви животни като подпишете нашата петиция! 

Заедно можем #CloseCruelCages

2020

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Септември 2020

Започване на петицията срещу зоопарковете България, които не отговарят на националното и на европейското законодателство. 
 Подпиши тук!

Lion cubs in poor condition

Юли 2020

ЧЕТИРИ ЛАПИ получава сигнал за две лъвчета, родени в Благоевград на 3-ти юли в ужасни условия. Благодарение на активни граждани, лъвчетата са откарани във ветеринарна клиника и по-късно биват преместени в зоопарка във Варна, но бъдещето им все още е неясно.

2019
Bear Vesko at DANCING BEARS PARK Belitsa

Ноември 2019

ЧЕТИРИ ЛАПИ транспортира мечока Веско от зоопарка в София към Парка за Танцуващи мечки в Белица. Роден през 2010, Веско се е появил в резултат на неконтролирано размножаване в Зоопарк Варна, който не е имал възможността да осигури достатъчно пространство и нужните грижи за мечето. Прочетете историята на Вескo тук!

2018
Lion Ivan-Asen at FELIDA

Март 2018

Роден през 2014 в Разград Иван-Асен, чичо на Терез, пристига във Фелида, Холандия. Там, той е намира изцяло нов дом, където да изживее достойно годините си, получавайки нужните специални грижи. След усилията на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Разградския зоопарк остават Любо и Ева.

Lions Terez and Masoud at FELIDA

Февруари 2018

 Лъва Терез и брат му Масуд пристигат във Фелида в Холандия. Родени през 2017 в Разградския зоопарк, те са резултат на родствено размножаване на няколко поколения, което довежда до сериозни здравословни проблеми, включително и неврологични такива, отразяващи се на тяхното движение. Състоянието на Масуд се влоши значително през 2020 г. Сбогувахме се с Масуд през края на юли 2020г. Терез ще продължи да получава специални грижи до края на живота си

2017
Lions Raya and Hector from Razgrad Zoo

Декември 2017

С помощта на ЧЕТИРИ ЛАПИ, лъвовете Рая и Хектор от Разградския Зоопарк са преместени в Зоопарк София. Няколко месеца по-късно лъвчетата са преместени в Зоопарк Пазарджик.

FOUR PAWS visits Razgrad Zoo

Ноември 2017

ЧЕТИРИ ЛАПИ е на посещение в Разградския Зоопарк, за да прегледа четири лъва, два мъжки и два женски. За да се спре размножаването им, ЧЕТИРИ ЛАПИ прави вазектомия на двамата мъжки лъва. По време на прегледа, ЧЕТИРИ ЛАПИ намират лъва Иван-Асен, който е умърлушен, дехидратиран, измършавял и притеснен. Той е прекарал голяма част от живота си на тъмно, в клетка, пълна с фекалии. Той също е плод на неконтролирано размножаване.

2015
Tigress Varvara at TIERART

Септември 2015

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява тигрицата Варвара от цирков вагон, в който е била държана след като през януари 2015г. България забранява със закон дивите животни в циркове. Тя бива преместена в спасителния център Тиерарт в Германия. Варвара е последния цирков тигър, който е бил спасен от България.

Bear Standy to DANCING BEARS PARK Belitsa

Юни 2015

След няколко години опити и преговори, ЧЕТИРИ ЛАПИ най-накрая успява да спаси двете мечки Бойка и Станди, които са били държани незаконно в “Николово Мини-Зоопарк Липник”, край Русе. След това са преместени в Парка за Танцуващи мечки в Белица, който се управлява в кооперация с фондацията Бриджит Бардо. След тези действия на ЧЕТИРИ ЛАПИ, мини-зоопаркът край Русе е затворен.

Bears in Bulgaria

Март 2015

След искане на Министъра на околната среда и оказана помощ за Зоопарк Кайлъка в Плевен с подобрения и осъвременяване на убежището за мечки, ЧЕТИРИ ЛАПИ транспортира трите млади мечета Виктория, Миладин и Костадин от Плевен в Зоопарк Добрич. Виктория и Миладин са върнати обратно след като работата е приключила, а Костадин остава в Зоопарка в Добрич. На Миладин и Костадин е направена вазектомия.

2009-2014

Юли 2014

Двете кафяви мечки Наско и Габриела, които в Зоопарк Пловдив не са получавали нужните грижи, са спасени и вече са обитатели на Парка за Танцуващи мечки в Белица. Паркът в Белица работи в сътрудничество между ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация Бриджит Бардот.

Юни 2011

ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява медицинска помощ на мечките Бойка и Станди в “Николово Мини-Зоопарк Липник” край Русе. Бойка е транспортирана за операция в Белица и след това е върната в зоокъта, където двете мечки живеят в малка клетка в ужасни условия. През годините, ЧЕТИРИ ЛАПИ активно се бори за преместването на тези две мечки и осигуряването на по-добър живот за тях.

Февруари 2011

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява 17 годишната Багира и 8 годишния тигър Мартин, родени в български зоопаркове и след това транспортирани в “Лайънсрок убежище за големи котки в Южна Африка.

Ноември 2010

След получаване на информация за лошото състояние на лъвицата Багира в зоопарка в Павликени, ЧЕТИРИ ЛАПИ оказва първа помощ. Тя страда от здравословни проблеми, поради неправилно хранене и начин на живот. Малко след оказаната първа помощ от ЧЕТИРИ ЛАПИ, състоянието на Багира постепенно се подобрява и раните ѝ зарастват.

Октомври 2010

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява две лъвици, Леа и Симона, които са били отглеждани от частно лице. Това е първият такъв случай в България след приемането на първия закон за хуманно отношение към животните, който забранява отглеждането на големи котки от частни лица. Симона е конфискувана, а Леа е доброволно предадена от местен бизнесмен. И двата лъва са транспортирани в Лайънсрок Убежището за големи котки в Южна Африка.

Септември 2009

ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепя конфискуването и преместването на Веско, който е бил подложен на ужасни условия в зоопарка в Хасково. Малко след това, мечката е транспортирана в Зоопарка в Павликени. 

Септември 2007

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява мечка Лейди М от зоопарка в Шумен. След Лейди М не остават други мечки в зоопарка. Тя е откарана в Парка за Танцуващи мечки в Белица, убежище в сътрудничество между ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация Бриджит Бардот. Въпреки че е над 40-годишна и е сред най-възрастните обитатели на парка, тя все още се радва на получения шанс за нов живот.

Доклад за зоопарковете в България

Доклад за зоопарковете в България

Нов доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ отразява картината в българските зоологически градини - в продължение на години наред много от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години!

Моля подкрепете нашата кауза

 да спрем незаконното задържане в клетка и да подобрим живота на мечки, големи котки и други диви животни в Българските зоопаркове като подпишете петицията

Помогнете сега

Търсене