#CloseCruelCages

Животните в българските зоопаркове са подложени на ужасни условия


#CloseCruelCages

прочетете повече
Help us #CloseCruelCages in Bulgaria!

Да спасим дивите животни живеещи в клетки


Подпишете петицията

сега

Нека помогнем на животните в българските зоопаркове

Дългогодишни проучвания на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкриват лошите условия, на които са подложени животни като кафяви мечки, тигри, и други диви животни в Българските зоопаркове.

Затворени в тесни клетки с почти никакво движение, липса на професионални грижи и без опция за нормален живот, тези животни изпитват огромно страдание. Някои от тези животни са се родили в резултат на неконтролируемо размножаване и дори близкородствено размножаване, което води до сериозни здравословни проблеми в поколението. 

Въпреки всички нередности, дори зоопаркове, които остават без лиценз или не покриват повечето стандарти, запазват право да продължат да отглеждат и да развъждат диви животни. Това трябва да спре!

През 2020 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ започна петиция за по-добри условия на живот за животните в българските зоопаркове, за да призове институциите и взимащите решения да прекъснат порочната практика за толериране на едни и същи проблеми във времето и отглеждане на много от животните с години в условия, които не отговарят на минималните изисквания по закон. През 2021 г. искаме да видим реална промяна. #CloseCruelCages.  

Помогнете ни да променим живота на всички мечки, големи котки и други диви животни като подпишете нашата петиция! 

Заедно можем #CloseCruelCages

2020

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Септември 2020

Започване на петицията срещу зоопарковете България, които не отговарят на националното и на европейското законодателство. 
 Подпиши тук!

Lion cubs in poor condition

Юли 2020

ЧЕТИРИ ЛАПИ получава сигнал за две лъвчета, родени в Благоевград на 3-ти юли в ужасни условия. Благодарение на активни граждани, лъвчетата са откарани във ветеринарна клиника и по-късно биват преместени в зоопарка във Варна, но бъдещето им все още е неясно.

2019
Bear Vesko at DANCING BEARS PARK Belitsa

Ноември 2019

ЧЕТИРИ ЛАПИ транспортира мечока Веско от зоопарка в София към Парка за Танцуващи мечки в Белица. Роден през 2010, Веско се е появил в резултат на неконтролирано размножаване в Зоопарк Варна, който не е имал възможността да осигури достатъчно пространство и нужните грижи за мечето. Прочетете историята на Вескo тук!

2018
Lion Ivan-Asen at FELIDA

Март 2018

Роден през 2014 в Разград Иван-Асен, чичо на Терез, пристига във Фелида, Холандия. Там, той е намира изцяло нов дом, където да изживее достойно годините си, получавайки нужните специални грижи. След усилията на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Разградския зоопарк остават Любо и Ева.

Lions Terez and Masoud at FELIDA

Февруари 2018

 Лъва Терез и брат му Масуд пристигат във Фелида в Холандия. Родени през 2017 в Разградския зоопарк, те са резултат на родствено размножаване на няколко поколения, което довежда до сериозни здравословни проблеми, включително и неврологични такива, отразяващи се на тяхното движение. Състоянието на Масуд се влоши значително през 2020 г. Сбогувахме се с Масуд през края на юли 2020г. Терез ще продължи да получава специални грижи до края на живота си

2017
Lions Raya and Hector from Razgrad Zoo

Декември 2017

С помощта на ЧЕТИРИ ЛАПИ, лъвовете Рая и Хектор от Разградския Зоопарк са преместени в Зоопарк София. Няколко месеца по-късно лъвчетата са преместени в Зоопарк Пазарджик.

FOUR PAWS visits Razgrad Zoo

Ноември 2017

ЧЕТИРИ ЛАПИ е на посещение в Разградския Зоопарк, за да прегледа четири лъва, два мъжки и два женски. За да се спре размножаването им, ЧЕТИРИ ЛАПИ прави вазектомия на двамата мъжки лъва. По време на прегледа, ЧЕТИРИ ЛАПИ намират лъва Иван-Асен, който е умърлушен, дехидратиран, измършавял и притеснен. Той е прекарал голяма част от живота си на тъмно, в клетка, пълна с фекалии. Той също е плод на неконтролирано размножаване.

2015
Tigress Varvara at TIERART

Септември 2015

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява тигрицата Варвара от цирков вагон, в който е била държана след като през януари 2015г. България забранява със закон дивите животни в циркове. Тя бива преместена в спасителния център Тиерарт в Германия. Варвара е последния цирков тигър, който е бил спасен от България.

Bear Standy to DANCING BEARS PARK Belitsa

Юни 2015

След няколко години опити и преговори, ЧЕТИРИ ЛАПИ най-накрая успява да спаси двете мечки Бойка и Станди, които са били държани незаконно в “Николово Мини-Зоопарк Липник”, край Русе. След това са преместени в Парка за Танцуващи мечки в Белица, който се управлява в кооперация с фондацията Бриджит Бардо. След тези действия на ЧЕТИРИ ЛАПИ, мини-зоопаркът край Русе е затворен.

Bears in Bulgaria

Март 2015

След искане на Министъра на околната среда и оказана помощ за Зоопарк Кайлъка в Плевен с подобрения и осъвременяване на убежището за мечки, ЧЕТИРИ ЛАПИ транспортира трите млади мечета Виктория, Миладин и Костадин от Плевен в Зоопарк Добрич. Виктория и Миладин са върнати обратно след като работата е приключила, а Костадин остава в Зоопарка в Добрич. На Миладин и Костадин е направена вазектомия.

2009-2014

Юли 2014

Двете кафяви мечки Наско и Габриела, които в Зоопарк Пловдив не са получавали нужните грижи, са спасени и вече са обитатели на Парка за Танцуващи мечки в Белица. Паркът в Белица работи в сътрудничество между ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация Бриджит Бардот.

Юни 2011

ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява медицинска помощ на мечките Бойка и Станди в “Николово Мини-Зоопарк Липник” край Русе. Бойка е транспортирана за операция в Белица и след това е върната в зоокъта, където двете мечки живеят в малка клетка в ужасни условия. През годините, ЧЕТИРИ ЛАПИ активно се бори за преместването на тези две мечки и осигуряването на по-добър живот за тях.

Февруари 2011

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява 17 годишната Багира и 8 годишния тигър Мартин, родени в български зоопаркове и след това транспортирани в “Лайънсрок убежище за големи котки в Южна Африка.

Ноември 2010

След получаване на информация за лошото състояние на лъвицата Багира в зоопарка в Павликени, ЧЕТИРИ ЛАПИ оказва първа помощ. Тя страда от здравословни проблеми, поради неправилно хранене и начин на живот. Малко след оказаната първа помощ от ЧЕТИРИ ЛАПИ, състоянието на Багира постепенно се подобрява и раните ѝ зарастват.

Октомври 2010

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява две лъвици, Леа и Симона, които са били отглеждани от частно лице. Това е първият такъв случай в България след приемането на първия закон за хуманно отношение към животните, който забранява отглеждането на големи котки от частни лица. Симона е конфискувана, а Леа е доброволно предадена от местен бизнесмен. И двата лъва са транспортирани в Лайънсрок Убежището за големи котки в Южна Африка.

Септември 2009

ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепя конфискуването и преместването на Веско, който е бил подложен на ужасни условия в зоопарка в Хасково. Малко след това, мечката е транспортирана в Зоопарка в Павликени. 

Септември 2007

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява мечка Лейди М от зоопарка в Шумен. След Лейди М не остават други мечки в зоопарка. Тя е откарана в Парка за Танцуващи мечки в Белица, убежище в сътрудничество между ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация Бриджит Бардот. Въпреки че е над 40-годишна и е сред най-възрастните обитатели на парка, тя все още се радва на получения шанс за нов живот.

Доклад за зоопарковете в България

Доклад за зоопарковете в България

Нов доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ отразява картината в българските зоологически градини - в продължение на години наред много от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години!

#Зовзазоопарковете: Зоокът Разград – какво се промени?

Зоокът Разград е трябвало да бъде затворен, защото не отговаря на много от законовите изисквания. Въпреки това МОСВ издава нов лиценз през 2020 г.   

Още
Blagoevgrad zoo

#ЗовЗаЗоопарковете: Зоопарк Благоевград - преди и след новия лиценз 

Реалността в зоопарка повтаря неизпълнени условия от предходни лицензи  

Още
zoo cage in Bulgaria

Зов за българските зоопаркове

Проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива, че в много от българските зоопаркове все още се отглеждат лъвове, тигри, кафяви мечки и други диви животни в ужасни условия и се отглеждат в разрез със законовите изисквания.    

Още

Зов за зоопарковете в Деня на българските зоопаркове

Петицията призовава властите да обърнат внимание на този проблем, защото голямата част от родните зоопаркове на практика не спазват общоевропейското законодателство.

Още

Среща на Европейско ниво по темата със зоопарковете

Европейската комисия, националните власти, зоологическите градини и неправителствени организации обсъдиха как да прилагат по-добре Директивата за зоологическите градини. 

Още
Small tiger

ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира международна петиция за условията в българските зоопаркове

Онлайн петицията призовава Европейската комисия да обърне внимание на неподходящите условия в зоопарковете и неспазването на общоевропейското законодателство.

Още
мечка в клетка

Зов за зоопарковете - Докладът на ЧЕТИРИ ЛАПИ

Защо през 2021 г. лъвове и мечки все още се отглеждат в лоши условия в български зоопаркове? 

Още

Моля подкрепете нашата кауза


 да спрем незаконното задържане в клетка и да подобрим живота на мечки, големи котки и други диви животни в Българските зоопаркове като подпишете петицията

Помогнете сега

Търсене