Зов за зоопарковете в Деня на българските зоопаркове

Петицията призовава властите да обърнат внимание на този проблем, защото голямата част от родните зоопаркове на практика не спазват общоевропейското законодателство.

18.5.2021

Кампанията на Организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ  #ЗовЗаЗоопарковете набира все по-голяма сила. Преди месец ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува  подробен доклад за условията  в 16 действащи зоопарка в България и от днес стартира нов етап от разгръщането на инициативата. Към кампанията със силата на своя глас се присъединяват познати на българската аудитория публични личности, докато международната петиция за подобряване условията за животните, отглеждани в българските зоопаркове вече събра близо 50 000 подписа.  

Петицията призовава Европейската комисия и българските власти да обърнат внимание на този огромен проблем, защото голямата част от зоопарковете на практика не спазват общоевропейското законодателство. През годините ЧЕТИРИ ЛАПИ сигнализира многократно за различни проблеми при отглеждането на животните в различни зоологически градини - без това да доведе до необходимата реакция от контролните институции спрямо наблюдаваните нарушения. 

За жалост, миналата седмица преживяхме загубата на поредна жертва на неконтролираното размножаване на диви животни в плен в българските зоопаркове. Спасеното от Зоокът Разград през 2018 г., лъвче Терез почина няколко месеца преди да навърши четири години в центъра за диви котки FELIDA в Холандия, където преди 10 месеца братчето му Масуд също си отиде. Двете лъвчета развиха тежки заболявания вследствие генетичните малформации, които бяха резултат от близкородственото развъждане.  

close cruel cages

“2021 е годината, в която се надяваме дългогодишните усилия на ЧЕТИРИ ПАЛИ ще дадат старт на една дългоочаквана промяна, а именно – да спрем да гледаме лъвове и тигри зад решетките в бетонни клетки. Неподходящите практики и условия, както и всички други прояви на безотговорност в зоопарковете трябва да спрат. От ЧЕТИРИ ЛАПИ смятаме, че е време институциите да вземат необходимите твърди решения, за да осигурят спазването за българското законодателство и по-добър живот за дивите животни, отглеждани в плен в българските зоопаркове.”

Магдалена Пенева от ЧЕТИРИ ЛАПИ.    

До този момент, своя глас в подкрепа на #ЗовЗаЗоопарковете вече дадоха: изключителните писатели Мария Лалева и Георги Господинов, поп-дивите Поли Генова и Михаела Филева, актьорът Китодар Тодоров, журналистите от ДАРИК радио Драгомир Симеонов, Ники Кънчев и Константин Вълков, Момичетата от града, целият екип на БГ РАДИО, журналистът и влогър Ирина Асьова-Диамант, продуцентът Магърдич Халваджиян, фитнес моделът и автор на книги за здравословно хранене Биляна Йотовска. 

Кампанията е отворена за всеки глас, който ще допринесе за още по-голямата видимост и осъзнаване на мащабите на проблема, за да се промени начинът, по който живеят животните в българските зоопаркове. 

Някои шокиращи истории:

Тук можете да прочетете допълнителна информация с конкретни примери и истории от добре-познати родни зоологически градини. 

#CloseCruelCages Ловеч

В зоологическата градина в Ловеч живеят шест мечки, два тигъра и два лъва.  

Бетонните и остарели заграждения за кафявите мечки не са подходящи нито за отглеждане на вида, нито за приемане на повече животни. Задължение на зоопарка е да възпрепятства размножаването на животните и да не приема нови мечки.  

Въпреки това, в зоологическата градина размножаването на мечките продължава, като последното мече е родено през януари 2020 г. По време на посещение на ЧЕТИРИ ЛАПИ в зоопарка в Ловеч през януари 2021 г., екипът ни стана свидетел случай на занижена хигиена в заграждението на трите мечки. Животните не само бяха държани заедно в изцяло бетонна яма, без естествена растителност и без възможност за скривалище, но и - върху замърсен с изпражнения под.  

Съоръженията за мечки, лъвове и тигри, както и тези за някои от другите видове в зоологическата градина, са далеч от естествената среда на вида и не е възможно да се превърнат в подходящи само с частичен ремонт или обогатяване на средата. Въпреки че проект за реновация съществува, такъв до момента не е изпълнен.  

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за прекратяване на развъждането и преместването на онези животни, за които не могат да бъдат осигурени подходящи съоръжения! 
 

#CloseCruelCages Кюстендил 

Последната атракция на незаконния зоопарк в Кюстендил е един самотен лъв

Зоопаркът в Кюстендил е затворен през 2011 г. със заповед на министъра на околната среда и водите. Лицензът на зоопарка е отнет и е разпоредено в рамките на 9 месеца всички животни от зоологическата градина в Кюстендил да бъдат преместени. Основна причина е неспазването на минималните изисквания за отглеждане на повечето видове, настанени в зоологическата градина. Загражденията не отговарят на изискванията, необходими за видовете.

Лошите условия за отглеждане и отнетият лиценз създават необходимостта от бързо преместване на животните. Независимо от това, десет години по-късно зоопаркът все още не е изпълнил заповедта и животните са оставени в неподходящи и незаконни условия за отглеждане! Контролният орган до момента не е организирал и извършил преместването на животните, въпреки че ЧЕТИРИ ЛАПИ многократно предлага помощ.

През десетте години, в които зоологическата градина работи без лиценз, някои от животните са загинали, включително лъвица и два тигъра. Според контролният орган кафявата мечка, живееща в зоологическата градина, все още е била жива през 2020 г., но по време на посещенията на ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2020 г. и 2021 г. екипът не е видял мечката.  

През 2020 г. последната основна атракция на зоопарка е един самотен лъв в тясна бетонна клетка.
 

#CloseCruelCages Хасково

Зоопаркът в Хасково и злощастната бетонна клетка

През 2009 г. бе издадена официална заповед за затварянето на тясна бетонна клетка в Зоопарк “Кенана” в град Хасково. Дотогава в нея беше настанена кафява мечка, която можеше да бъде спасена и преместена с помощта на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

От 2014 до 2019 г. зоопаркът “Кенана” работи без лиценз, докато все още приема и показва животни. Едно от тях бе тигрица, която при пристигането й бе поставена в старата клетка за мечки, която бе затворена през 2009 г.! 

През 2019 г. отговорните институции пренебрегнаха жалбата на ЧЕТИРИ ЛАПИ срещу неадекватния начин на отглеждане на животните и дадоха лиценз на зоопарка. 

През 2021 г., когато нашият екип посети зоопарка, откри, че злощастната бетонна клетка все още се използва за настаняване на животни и сега това е “дом” на една лъвица! Според последната ни информация, зоопаркът вече е домакин на пет лъва и два тигъра.

Това бяха само няколко примера от тъжната картина, която искаме да променим!

подкрепете нашия #зовзазоопарковете


Нека заедо призовем властите да направят необходимото.

подпиши

Търсене