Дариосиновяване
branch-tiger

ЧЕТИРИ ЛАПИ помага на пет лъва от зоопарка в Разград

Големите котки минават медицински процедури и прегледи

11.12.2017

На 23 ноември започна спешна мисия на ЧЕТИРИ ЛАПИ в помощ на лъвовете в разградския зоопарк. През последните години красивите големи котки са живели в тежки условия, а и самите те са плод на кръвосмешение, което създава вероятност за множество болести и здравословни усложнения.

Лъвовете за първи път преминаха обстоен медицински преглед, извършен от ветеринарните лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Две от възрастните мъжки животни бяха вазектомирани, за да се спре практиката на безконтролно заплождане между братя и сестри. 

Състоянието на третия мъжки лъв беше критично и това наложи преместването му от екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ в зоопарка в София за последващо лечение.

Дългосрочните планове са пет от общо седемте лъва от Разград, включително двете бебета, които от септември са в София, да бъдат преместени в убежища за големи котки на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

lion-man-ground

Лъвовете от Разград, които са на възраст между 3 месеца и 12 години, скоро ще водят живот, далеч от страданията. До този момент големите котки, които идват от три поколения кръвосмешение, са живели дори без медицински грижи.

„Да видите животни в такова състояние е шокиращо. Никога през живота им тези лъвове не са били преглеждани обстойно от ветеринарен лекар. Това може да е фатално, особено когато става въпрос за големи котки, при които има кръвосмешение“.

заяви експертът на ЧЕТИРИ ЛАПИ по големи котки Барбара ван Хенне. 

В миналото развъжданите лъвове са били продавани на други зоопаркове, циркове или частни лица. През 2008 г. в България влезе в сила Закона за защита на животните, с който се забрани отглеждането на големи котки от частни лица, както и използването им в циркове. Това ограничава възможностите за търговия и затова намирането на нов дом за лъвовете става трудно.

ЧЕТИРИ ЛАПИ действа с помощта на кмета на Разград и получи съдействие от общината, която е и собственик на зоопарка. След прегледите се оказа, че по-възрастните лъвове имат костно-ставни проблеми заради липсата на движение в недостатъчно големите клетки.

lion-background

 Според ветеринарни лекари по-младите може да развият подобни проблеми в най-скоро време. 3-годишният лъв Асен, чието състояние е определено като критично, се намира в София, а екипът медици откри, че има остър дефицит на витамин А (както и всички останали лъвове в Разград), неврологични проблеми, засягащи движението му вследствие на костно образувание между шийните прешлени, пясък в пикочния мехур и фиброза на бъбреците.

Щом укрепне и е достатъчно здрав, Асен ще бъде преместен в някое от убежищата за големи котки на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Нов дом очаква и двата най-стари лъва, както и двете малки лъвчета. Най-младите в семейството, родени през септември, бяха спасени от зоопарка благодарение на нашите партньори от "Дивите животни"; те ще се озоват в убежище на ЧЕТИРИ ЛАПИ възможно най-скоро. 

Зоопаркът в Разград основан през 1960 г., но загуби лиценза си през 2014 г. Там все още има сърни, елени, лами, лисици и диви прасета, както и няколко дузини птици. Докато местните власти в Разград решат какво ще се случи със зоопарка – дали ще бъде реновиран или затворен, само основната двойка лъвове ще остане там. ЧЕТИРИ ЛАПИ ще следи отблизо развитието на големите котки, останали в зоопарка, както и на останалите обитатели там.

Търсене