Дариосиновяване

Сигнализирай! Заедно Можем да спрем насилието над животни

Ако станете непосредствен свидетел на проява на насилие над животно или бой с животни, подайте сигнал към наказателните органи

9.6.2020

Ежедневно десетки диви, селскостопански, бездомни и домашни животни стават жертва на насилие и закононарушения. Повечето хора, които измъчват животни, са склонни да повторят това. Единственият начин те да бъдат спрени е ако бъдат наказани за престъплението, което са извършили.

Защо да подам сигнал?

Неправителствените организации като ЧЕТИРИ ЛАПИ нямат законови правомощия за намеса при такива случаи и затова трябва да се търси съдействието на съответните компетентни органи: прокуратура, полиция, Българска агенция по безопасност на храните и регионалните инспекции по околна среда и води.

Ето как можете да реагирате в различните ситуации:

Насилие над животни

Насилието над животни, включително стрелба, отравяне, дори и на бездомни животни, вече е престъпление и у нас. От 2011 г. случаите на противозаконно умъртвяване на всякакви животни или нанасяне на тежки или трайни травми се счита за престъпно деяние, предвиждащо парична санкция и дори затвор и се разследва от полицията и прокуратурата.

Ако станете непосредствен свидетел на бой с животни или проява на насилие над животно, моля подайте сигнал на тел. 112 или се свържете направо с най-близкото полицейско управление и сигнализирайте там.

Можете да подадете сигнал и на дежурен прокурор в Районна прокуратура. Указател на прокуратурите в България можете да намерите тук

Също така, можете да подадете и писмена жалба за насилие над животни до Районната прокуратура към Вашето населено място и Районно управление на полицията. За да Ви улесним в писането и подаването на жалби, ние изготвихме образци на жалби с указания за подаване, които Вие само трябва да попълните. В края на този материал можете да свалите образец.
 

Нехуманно отношение към животни

За лоши условия на отглеждане на животни, включително във ферми, развъдници и приюти за безстопанствени животни, както и за други нарушения за Закона за защита на животните, подайте сигнал към съответната областна структура на Българска агенция по безопасност на храните, която е контролен орган за спазването и прилагането на закона. Списък на областните дирекции по безопасност на храните можете да намерите тук. 

Случаи с диви животни

За всички въпроси и сигнали, свързани с диви животни, включително отглеждани в зоопаркове и от частни лица, потърсете информация и съдействие от съответната Регионална инспекция по околна среда и води.

Насилие над бездомни животни

Ако попаднете на пострадало бездомно животно, не се колебайте да окажете съдействие и да повикате помощ. Сигнали за пострадали бездомни животни нуждаещи се от медицинска помощ за София и околностите можете да подадете към клиниката ни в столичния кв. Банкя: тел. 0888 404447 или имейл clinic@four-paws.bg

Download
Download

образци на жалби с указания за подаване.
 

Моля, изпратете копие от подадената жалбата на имейл office@four-paws.bg 

Търсене