Клетка на норки

ЧЕТИРИ ЛАПИ се включва в глобалната петиция на Fur Free Alliance за спиране на индустрията с ценни кожи в световен мащаб

ЧЕТИРИ ЛАПИ и Fur Free Alliance за прекратяване на жестоката и смъртоносна индустрия с ценни кожи.

17.12.2020

От ЧЕТИРИ ЛАПИ се присъединяваме към петицията на Fur Free Alliance за прекратяване на жестоката и смъртоносна индустрия с ценни кожи, за да изразим нашите притеснения относно откритите досега резервоари на COVID-19 във ферми за норки в Европа и в света и свързаните с отглеждането на животни за ценни кожи рискове за общественото здраве. 

Освен това продължаваме да поддържаме нашата постоянна позиция относно нехуманното отношение към животните във фермите за ценни кожи, неразделна част от отглеждането и смъртта на животните в производствения процес за добив на ценни кожи.

Още преди време Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм, Швеция идентифицира поровите (включително порове, норки и диви порови) като разпространяващи гостоприемници на грипни вируси (онези видове, които са заразени от определен грип, при който изглежда, че вирусите са по-добре адаптирани и се предават). 

Някои видове грип, от които се заразяват поровите, са вирусите H3N2, H10N4 и H5N1 (EuroSurveillance, 2006).

Mink in cage

По време на пандемията от COVID-19 тази година стана ясно, че има висок риск фермите за норки да бъдат засегнати от вируса, който се разпространява бързо сред норки, мутира лесно и има риск след това да зарази и хората. 

През април 2020 г. бяха открити първите случаи на COVID-19 във ферми за норки в Холандия. В месеците след това, огнищата на коронавирус продължиха да засягат стотици ферми за норки не само в Холандия, но също така и в Дания, Швеция, Гърция, Испания, Италия, Франция, а наскоро нови случаи са установени във ферми за норки в Полша и Литва.

Правителството на Дания пристъпи към умъртвяване на всички 17 милиона норки, отглеждани за ценни кожи след като вирусът се разпространи из фермите в страната. Наскоро беше идентифициран и първият случай на COVID-19 сред норки във ферми в Канада, както и първият случай на вируса в норка в дивото в щата Юта в САЩ в близост до ферма за норки.

Към момента COVID-19 е засегнал повече от 370 ферми за норки в поне девет държави-членки на Европейския съюз.

Mink in cage

„Рискът възприемчиви животни, като норки, да се превърнат в резервоар на SARS-CoV-2 поражда загриженост в световен мащаб, тъй като може да представлява продължителен риск за общественото здраве и да доведе до бъдещи събития за предаване на хора. Последните констатации от наблюдението в Дания показват, че вирусът SARS-CoV-2, въведен в норки чрез контакт с хора, се развива чрез вирусна мутация и е въведен отново при хората. OIE признава, че подобни събития могат да имат важни последици за общественото здраве. Докато пандемията на COVID-19 понастоящем се поддържа чрез предаване от човек на човек, има опасения, че въвеждането и циркулацията на нови вирусни щамове при хора може да доведе до модификации на предаваемостта или вирулентността и намалена ефективност на лечението и ваксината.“

12-ти ноември 2020, становище на Световната организация за здраве на животните (OIE)

При наличието на толкова много случаи и на безспорни доказателства за риска от отглеждането на животни за ценни кожи, сега е от решаващо значение да бъдат взети мерки за спиране на разпространението и мутирането на COVID-19 във фермите за норки, както и прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи.  

С международната петиция от ЧЕТИРИ ЛАПИ и от останалите включени организации искаме да обединим усилия в искането за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи. Подкрепете ни и подпишете петицията!

Mink in a cage

Подпишете петицията!


Нека заедно прекратим отглеждането на животни за ценни кожи.

подпиши днес

Търсене