Chihuahua puppy

VeriPet – техническото решение, което спира незаконните търговци на кученца 

Регулиране на онлайн търговията с кученца с помощта на технологиите.  

2.6.2022

VeriPet е иновативно техническо решение за борба с незаконната търговия с кученца и гарантиране, че само регистрирани кучета могат да бъдат рекламирани онлайн от проследяеми продавачи.  VeriPet прави онлайн търговията по-безопасна и блокира достъпа до пазара на незаконни продавачи на кученца.  

За проекта:

Собствениците на кучета в повечето европейски страни са длъжни да регистрират кучето си в национална база данни за идентификация и регистрация на домашни любимци. Информацията за всяко куче трябва да включва данни за собственика, за кучето, включително номер на микрочип и информация като възраст, порода, държава и дата на регистрация. С програмния интерфейс VeriPet само регистрираният – и следователно проследяем - собственик на куче, ще може да го рекламира онлайн.  

Въвеждането на VeriPet е проект с множество заинтересовани страни, реализиран от Европетнет, заедно с ЧЕТИРИ ЛАПИ, бази данни и класифицирани сайтове за обяви.  

 VeriPet – техническото решение, което спира незаконните търговци на кученца

Как работи техническата система VeriPet  

При публикуването на реклама на участващ сайт за обяви, продавачът ще трябва да предостави номера на микрочипа на кучето, заедно с мобилния си телефонен номер или имейл адрес.  

След това VeriPet ще извърши автоматична проверка в базите данни за регистрация на домашни любимци, за да види дали данните съвпадат.  

След това ще бъде изпратен еднократен код на регистрирания собственик на кучето и този код ще трябва да бъде добавен към обявата, за да може да се публикува.  

Това означава, че само на лицето, регистрирано на микрочипа на кучето, ще бъде разрешено да публикува реклама за продажба на това конкретно куче. Незаконните търговци на кученца, които не искат да бъдат проследяеми от контролните органи и затова не регистрират кучето, няма да могат да минат през проверката и следователно ще загубят достъп до онлайн пазара. 

Изпълнение

Системата стартира на класифициран сайт за обяви в Ирландия през август, 2021 г. – dogs.ie. Информацията за кучето се проверява спрямо информацията в ирландската база данни за регистрация на домашни любимци – FIDO. Прочетете повече за проекта в Ирландия.  

В Швейцария Европетнет и ЧЕТИРИ ЛАПИ си партнират с единствената национална база данни за регистрация на кучета Amicus, в която има информация за повече от 560 000 кучета, имайки предвид, че идентификацията и регистрацията е задължителна в Швейцария. Участващият класифициран сайт – Anibis – е един от най-големите сайтове за обяви в Швейцария и ще реализира проекта като пионер за системата в страната. Като първа стъпка Anibis ще реализира VeriPet само за обявите, които са за кучета, регистрирани в Швейцария.  

Как работи VeriPet

Как работи VeriPet

Научете как може да се подобри безопасната онлайн търговия с помощта на VeriPet

Какво трябва да се случи, за да бъде публикувана обява за куче? 

  • Развъдчик регистрира кучето си или води кученцата при ветеринарен лркар за поставяне на микрочип и издаване на специфични за всяка държава документи (за България паспорт за домашни любимци)  
  • Данните за кучето (микрочип, номер на паспорт, порода, възраст, име и т.н.) и за собственика на кучето (име, документ за самоличност, данни за контакт) се регистрират в регистрационна база данни за домашни любимци, където информацията е сигурна и самоличността е проверена (регистрация)  
  • Развъдчикът иска да продаде кученцето  
  • Собственикът посещава класифициран сайт за обяви  
  • Собственикът въвежда номера на микрочипа на кучето в съответното поле на сайта за обяви  
  • Номерът на микрочипа на кучето се проверява спрямо информацията от базата данни с микрочипове  
  • Еднократен код за достъп (ПИН) се изпраща на телефонния номер на собственика на домашния любимец, който е в базата данни  
  • Собственикът въвежда ПИН кода в съответното поле на класифицирания сайт за обяви  
  • Ако ПИН кодът е правилен, обявата може да се публикува 
  • Ако ПИН кодът не е въведен правилно, рекламодателят ще бъде подканен или да актуализира данните си за регистрация, или няма да има право да публикува обявата. 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕНЦА


Кликнете тук

Сподели сега

Търсене