tiger-cage-blue-wall

Нов дом за двата спасени от Сирия тигъра

След кратък престой в Турция и Йордания, ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да премести двете животни в Центъра за Големи котки FELIDA в Холандия.

16.10.2017

Само преди 2 месеца ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси двата тигъра Султан и Саида от запустялата и изоставена зоологическа градина в разкъсвания от гражданската война сирийски град Алепо.

След кратък престой в Турция и Йордания, ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да премести двете животни в Центъра за Големи котки FELIDA в Холандия на 16 октомври. Там тигрите ще получат специална ветеринарна грижа и помощ да преодолеят травмата, преживяна от тях по време на гражданската война.

Целта на интензивната работа на екипа на организацията е да подготви двете големи котки за окончателно преместване в още по-голямо убежище в най-скоро бъдеще.

tiger-four-paws

След като тигрите, за които се предполага, че са от едно котило, бяха евакуирани от зоологическата градина и увеселителен парк "Magic World" край Алепо на 21 юли, ЧЕТИРИ ЛАПИ ги отведе в Йордания, заедно с още няколко животни.

Припомняме ви, че Центърът за диви животни "Al Ma'wa for Nature and Wildlife", разположен само на час път от Аман, бе временен дом за двата тигъра от началото на новия им живот.- Планът ни, от самото начало, беше първо да доведем двете животни в холандския спасителен център за големи котки FELIDA, където екипът има опит в полагане на грижи за големи котки с различни травми. Но искахме първо да им дадем достатъчно време да се възстановят от стреса около преместването от Сирия в Йордания. Според нас вече са в добра форма и ще са готови за следващото си дълго пътуване.

заяви експертът на ЧЕТИРИ ЛАПИ Барбара Ван Хенне

Според д-р Амир Кхалил, който беше сред основните действащи лица по време на спасителната мисия край Алепо, двата тигъра са достатъчно млади, за да може да се предполага, че са родени в Сирия по време на войната.

cage-people-mountain-background

Радвам се, че след пристигането си във FELIDA, двата тигъра се чувстват добре.

заяви още д-р Кхалил, който беше сред основните спасители по време на мисията ни в Сирия.

По негови предположения родителите им са загинали от глад или са станали жертва на бомбардировките в града. Според ветеринарния лекар, когато големите котки са пристигнали в новото си убежище, са били пълни с паразити и изключително отслабнали. Султан дори е претърпял инфаркт, но, за късмет, вече е добре.

cage-woman-man

Мониторинг на здравословното състояние и непрестанни грижи 

Страшните времена са вече в миналото за двете големи котки. Ежеминутно експертите във FELIDA ще се грижат за двата тигъра. За да следим сполучливо поведението на тигрите, както и здравословното им състояние, ще се наложи да ги мониторираме интензивно през първите 12 дни на престоя им. Не е изключено котките да са рожба на кръвосмешение. Това е и една от причините да създадем специален рехабилитационен план за тях.

обясни Ван Хенне

По думите на експерта, тигрите ще получат специални грижи и тренировки – физически и поведенчески, които би трябвало да им помогнат да се отърсят от ужаса на войната и да се приспособят към нормално съществуване, което пък да е първата крачка от преместването им в по-голямо убежище след около две години.

FELIDA е създаден, за да бъде рехабилитационен център на спасените от различни точки по света големи котки, които след това често намират новия си дом в Убежището за големи котки в LIONSROCK, Южна Африка. Освен Султан и Саида, още 5 други тигъра обитават FELIDA. Повечето от тях обаче са твърде стари и слаби, за да бъдат местени и затова ще прекарат живота си в Холандия.

От Сирия до Холандия

Припомняме ви, че ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси двата тигъра – Султан и Саида, заедно с още 11 животни от зоопарка в разкъсваната от гражданска война Сирия. Първите 9 от тях бяха спасени от “Magic World” на 21 юли, с помощ от международни експерти по сигурността, Турското министерство на горите и водите и турски доброволци. 

Седмица по-късно бяха спасени и останалите 4 животни. ЧЕТИРИ ЛАПИ преведе всички спасени от Сирия животни през турската граница до спасителния център в областта Караджабей, недалеч от град Бурса, където бяха прегледани и раните и травмите им бяха лекувани от ветеринарни специалисти, преди окончателното им преместване да беше финално одобрено на 11 август.

 Отпътуването на Султан и Саида бележи края на дългата мисия по спасяването на животните от Сирия и началото на новия им живот. 

Сподели сега

Търсене