Трябва спешно да бъде намерен механизъм за преустановяване на „кучешкия туризъм“ 

С наближаването на изборите случаите на разселване на безстопанствени кучета ще се увеличават, предупреждават от „Четири лапи“ 

3.7.2018

През изминалата седмица бдителни граждани сигнализираха за изоставяне на много безстопанствени животни в село край Кресненското дефиле от автомобил с лого на Община Благоевград, който впоследствие се оказа собственост на стопанисвания от частна фирма общински приют. Във връзка с това от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ обръщат внимание, че подобни случаи са масова практика, а контролният орган, който би трябвало да налага санкции, в лицето на Българска агенция по безопасност на храните, неглижира проблема и по този начин излага на риск здравето не само на животните, но най-вече на хората. 

Само през последните дни към „Четири лапи“ са постъпили сигнали за разселване на кучета в планинските райони над Враца, в покрайнините на Пазарджик и в местността Юндола. Неотдавна пък ветеринарен лекар, обслужващ общините Банско и Разлог, беше заловен да разтоварва кучета в село край Симитли. 

„Практиката на организирано извозване на животни от една община към друга е от години, но досега така и не е намерен работещ механизъм за прекратяването ѝ. Наблюденията ни сочат, че преди местни избори случаите се увеличават, тъй като масово кметовете, които не предприемат мерки за ефективно намаляване на скитащите кучета, искат да покажат някакво привидно справяне с проблема и търсят най-лесното решение."

обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова.

Очакваме в месеците преди предстоящите догодина избори разселването на кучета да се увеличи и затова е крайно необходимо да се вземат навременни мерки. Прехвърлянето на животните от една територия на друга не довежда до никакво решение на проблема, а напротив би било възможно да доведе и до нарастване на популацията в по-дългосрочен план. 

 

Как можем да спрем явлението?

Сред мерките, които „Четири лапи“ предлагат да бъдат въведени, са:

  • Регистър на всички юридически лица, които извършват дейности по ограничаване на популацията от безстопанствени животни;
  • Регистър на превозните средства, които се използват за такива цели; използват; 
  • Активно участие на КАТ, полиция и прокуратура при разследване на случаи на „кучешки туризъм“ 
  • Третиране на разселването на кучета като престъпление, тъй като то създава предпоставки за инциденти, които застрашават здравето и дори живота на хора и животни. 
  • Промени в Наказателния кодекс и разширяване на обхвата на текстовете, предвиждащи наказания за насилие над животни.

От организацията са загрижени, че в проекта за текст на Национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, който вече втора година се обсъжда на работна група към Министерство на земеделието, храните и горите, няма нито един текст, който да касае мерки срещу организираното разселване на кучета.

 

Дарете в грижа за бездомните


Търсене