lion-forest

Никога няма да те забравим, Масуд

С мъка ви съобщаваме скръбната вест.

5.8.2020

С прискърбие ви съобщаваме, че обичаният от всички нас Масуд си отиде миналата седмица. Вроденото му заболяване бе прогресирало до такава степен, че причиняваше непрестанна болка на голямата котка, която дори щеше да се увеличава с годините.   

Масуд и брат му Терез са родени през 2017г. В зоопарка в Разград. Двете лъвчета са плод на нерегламентирано развъждане между лъвове с близкородствена връзка. В резултат, те се раждат с генетични изменения и неврологични проблеми, които обричат съществуването им. Благодарение на неуморните усилия и борбата на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, двете лъвчета бяха спасени от неблагоприятните условия в зоопарка и през февруари 2018г.  бяха транспортирани в центъра за големи котки FELIDA в Нидерландия.   

Лъвчетата бяха на 5 месеца и тежаха едва 20 килограма, когато пристигнаха в своя нов дом. Въпреки крехката им възраст, и непрекъснатите грижи на специалистите там, те вече показваха признаци на заболяването си,  поради близкородствените им родители. Именно затова имаха нужда от повече внимание и среда - най-близка до естествената за вида им, а не живот в клетка, каквото им предлагаше зоопарка дотогава.  
 

С подкрепата на напите дарители, с помощта на сурогатната им майка Марина Георгиева и специалните грижи във FELIDA, те успяха да получат нов старт в живота.   

През изминалите две години Терез ставаше по-силен и свикна да преодолява трудностите, свързани със състоянието му, но Масуд нямаше този късмет. През последните месеци и дори дни, неврологичните му проблеми се влошаваха както и двигателните му способности.Затова отведохме Масуд до университета в Утрехт за обстоен преглед с ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография.   

Резултатите потвърдиха нашите опасения: Масуд страдаше от вроден дефект на гръбначния стълб, който  с израстването му се бе влошил. Състоянието му беше прогресирало до такава степен, че причиняваше на Масуд силна болка, която дори щеше да се увеличи с годините.    

След многобройни консултации с неврологични специалисти и ветеринарни лекари, стана ясно, че състоянието на лъва няма как да бъде подобрено дори с операция, а обезболяващите вече не даваха резултат.Когато няма никаква надежда за подобрение, последната грижа, която може да бъде дадена на едно спасено животно е неговите мъки и страдание да бъдат прекратени.     

Масуд беше много специален, дружелюбен и все още толкова млад. Знаем, че ще липсва на всички, които направиха неговата история възможня. Благодарение на общите ни усилия Масуд имаше много положителни преживявания през живота си.     

Никога няма да те забравим, Масуд. Ще продължим грижите за братчето ти Терез и ще му помагаме през тези трудни времена.  

Търсене