Биволска Моцарела: Премиум продукт със скрита жестокост.

Скорошно разследване на ЧЕТИРИ ЛАПИ показва ужасяващи условия в Италиански ферми.

10.10.2019

Биволската моцарела е популярен “премиум” продукт по света. Обаче, консуматорите на моцарела често не са наясно за обстоятелствата, под които сиренето бива произведено.  

ЧЕТИРИ ЛАПИ разобличава под какви условия се гледат телетата и възрастните биволи в главния регион на продукция на биволската моцарела в Италия. През 2014 г., ЧЕТИРИ ЛАПИ привлече вниманието към съдбата на мъжките телета в производството на моцарелата, както и към условията по гледане на женските възрастни животни.   

Тази година, последващо проучване разкрива, че отглеждането на биволи е все така далеч от “премиум.” Разкрития отново показват шокиращ и неприятен материал на малтретирани телета, заключени в единични бетонни кутии и на възрастни биволи приютени в мръсни конюшни с прекалено големи копита, което прави движението им ограничено и болезнено.

Проблемът:

Поради зачестилото търсене на биволска моцарела, биволарството също е зачестило през последните няколко века. Биволите са приютени в конюшни, които често не са пригодени за благосъстоянието на животните и не позволяват осъществяването на натуралните нужди на биволите. 

Няма никакъв достъп до дневна светлина, конюшните са мръсни, и вместо сухи, чисти и достатъчно на брой повърхности за лежане, животните стоят в екскременти до глезените им. 

При възможност за паша, растителността може да бъде прерасла и често животните да нямат никакъв достъп до вода, и никаква защита от силната слънчева радиация и топлината. 

В допълнение, възможността за измиване във вода и кал - което е изключително важно за здравословното регулиране на температурата на животните - често не им бива предоставена. Много от животните са недохранени поради неправилна и неадекватна диета или поради занижено здраве.  
 

Незадоволителните конюшни, неправилен мениджмънт на животните, ранно отучване от кърмене и социалната изолация на телетата води до разстройства в поведението и понякога до болест.

Исканията на ЧЕТИРИ ЛАПИ

ЧЕТИРИ ЛАПИ изисква от всички заинтересовани страни в индустрията за биволска моцарела - Consorzio Tutela Mozzarella di Bufala Campana, фермерските сдружения, като Coldiretti and Cia – Agricoltori Italiani, както и Здравното Министерство (Ministero della Salute) - да настоява за благосъстоянието на биволите. 

В допълнение, супермаркетите и търговците, които продават биволска моцарела са призовани да гарантират  доброто здраве на животните в тяхната верига. Заради търговската си сила, супермаркетите и търговците изпълняват важна роля в осигуряването на общото благосъстояние на животните. Те могат да настояват за задължителна критерия за доброто състояние на животните и да изискват редовни и независими проверки да бъдат прилагани. 

Какво се случи след разобличаванията от страна на  ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2014 г.?

През лятото на 2014 г., ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува снимков материал от Италианската провинция Кампания и разкри, че биволската моцарела - най-често приемана като премиум продукт - не се е произвеждала в премиум условия. Ситуацията на мъжките телета беше най-големия проблем за здравето на животните, показваща изоставени да умрат мъжки теленца на един ден. 

В същата година, ЧЕТИРИ ЛАПИ изготви няколко искания спрямо и отвъд регулацията в ЕС за биволско фермерство и призова Европейски вериги супермаркети да ги използват при сортиране на моцарелата. Исканията включваха критерии като прекратяване на нелегалното умъртвяване на мъжките телета, чести прегледи, подходяща грижа и ветеринарно лечение, достъп до външни кални бани или вътрешни спрей системи, както и постоянен достъп до чиста, питейна вода.  
 

След кампанията, супермаркетите са предприели някои значителни стъпки напред, приемайки критериите на ЧЕТИРИ ЛАПИ, докато някои производители в Италия доброволно подобриха условията за гледане на биволите. Все пак, има още какво да бъде направено, за да се каже, че премиум продуктът биволска моцарела се произвежда следвайки премиум стандарти.

Водните биволи и техните нужди

Водните биволи принадлежат към биологичното семейство на Bovidae - както и кравите.  
Без съмнение обаче, водните биволи имат различни нужди и държание, в сравнение с говедата. 

Тъй като корените на Средиземноморския бивол са в горещите райони, тези животни имат морфологична адаптация към такъв климат. Те имат пигментирана с меланин кожа (която ги предпазва срещу UV лъчите) и не много плътна козина, която им позволява по-лесно освобождаване от топлината. В горещите и сухи климати, изпарената загуба на топлина е ограничена при биволите, тъй като те имат малко потни жлези. 

В допълнение - в същия климат - изпаренията чрез дишане при биволите не са толкова ефективни като при говедата. В горещи и влажни климати, изпаряването на топлината не е толкова ефективно, тъй като промяната в температурата на въздуха е малка. Следователно, биволите разчитат на въргалянето за регулация на температурата като така допълнително увеличават кръвообращението и движението към кожата си за по-лесно изразходване на топлината.

Сподели сега

Търсене