Яйца от клетъчно отглеждани кокошки скрити в преработени храни

Кокошките все още страдат в тесни клетки

12.10.2018

Без значение от бисквитки, паста или майонеза, много от хранителните продукти съдържат яйца. Често, тези яйца произлизат от ферми, където кокошките живеят по много на куп в малки клетки. Въпреки, че мнозинството от консуматори са против клетъчното отглеждане и почти всички вериги са премахнали яйцата от клетки от своите рафтове, ние продължаваме несъзнателно да консумираме яйца, които са снесени в клетки. Така че докато се спира продажбата на яйца от клетки в супермаркетите, сигнализирано като важна победа за благосъстоянието на животните, това е само първата стъпка. ЧЕТИРИ ЛАПИ започнаха нова кампания, която има за цел да уведоми повече хора за яйцата, които не могат да бъдат видяни в обработената храна.

Призив за задължително деклариране на произхода на яйцата

Дванадесет страни членки на Европейския Съюз все още не се съобразяват със забраната за клетъчното отглеждане - затова не е изненадващо как незаконни яйца снесени в клетки се озовават в преработените храни под формата на течност или прах. Производителите на преработена храна не са задължени да декларират за произхода на яйцата, използвани в техните продукти. Следователно, купувачите не могат да проверят какви условия на отглеждане подкрепят при покупка на определени стоки. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за задължително деклариране на произхода на яйцата, които се използват в преработените храни. 

Millions of CAGED hens
Continue to suffer

Директива на Европейския Съюз забрани клетъчното отглеждане от 2012 г. и разрешава единствено “обогатени клетки,” които да осигуряват на снасящите кокошки до 750 кв. см. пространство вместо 550 кв. см. Обогатени или не, за всяко натурално поведение е почти невъзможно да се осъществява в такава тясна и ограничена среда.

ЧЕТИРИ ЛАПИ се застъпва за оттеглянето на всички клетъчни системи за снасящи кокошки в Европейския Съюз. Призоваваме производителите на храна да променят своята политика и да не прибягват към използването на яйца от клетки в техните продукти. Веригите са съветвани също да прекратят продажбите на хранителни продукти които съдържат яйца от клетки. Вместо това, подтикваме индустрията за преработка на храна да започне да използва яйца, които произхождат единствено от ферми със свободно отглеждане.

Предстои един свят на осъзнати избори на храна!

Сподели сега

Търсене