кокошки във ферма

Д-р Джейн Гудол призовава ЕС да прекрати клетъчното отглеждане на селскостопански животни 

Над 140 учени от различни страни подписаха писмо в подкрепа на каузата до Европейската комисия.

26.2.2021

Международната кампания „Край на клетките“, подкрепена от ЧЕТИРИ ЛАПИ, призовава за спиране на отглеждането в клетки на 300 милиона селскостопански животни в Европа. Кампанията на европейско ниво започна през 2018 г. През октомври 2020 г. за тази европейска гражданска инициатива бяха предадени 1,4 милиона подписа на Европейката комисия. 

На 23 февруари, на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен е връчено писмо за подкрепа от 140 международни учени, призоваващи ЕС да се съобрази с това искане. Подкрепата си изявява и авторитетният етнолог и природозащитник др Джейн Гудол, Дама-командир на Британската империя, посланик на мира на ООН и основател на института «Джейн Гудол».

Международната организация за хуманно отношение към животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, както и 170 други европейски неправителствени организации се обединяват зад искането, инициирано от Compassion in World Farming за прекратяване на остарялата и жестока практика за отглеждане на животни в клетки в рамките на ЕС. 

кокошки във ферма

Въпреки признаването от ЕС на животните като съзнателни същества, над 300 милиона прасета, пилета, патици, пъдпъдъци и зайци живеят в клетки в Европейския съюз. Научните изследвания, обаче, отдавна показват, че този вид отглеждане е свързан със сериозни недостатъци за хуманното отношение към животните. Естественото им поведение е ограничено или дори невъзможно. 

Фактът, че тези методи водят до агония на животните и са отдавна остарели, се вижда и от д-р Джейн Гудол, която активно се застъпва за прекратяване на отглеждането на животни в клетки. Тя смята, че има очевидна необходимост от действия от страна на Европейската комисия: 

„Отглеждахме кокошки, спасени от индустриални ферми - всяка имаше различна личност, всички показваха емоции, подобни на удоволствие и страх. Нарастващата част от научните изследвания подкрепя това и не може да има и съмнение, че животът, прекаран натъпкан в малка клетка, причинява големи страдания. ЕС трябва да предприеме действия от името на милионите животни, третирани по този жесток начин. "

отбелязва д-р Джейн Гудол

През 2018 г. и 2019 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ се включи активно в събирането на подкрепа за кампанията. Според Магдалена Пенева, Ръководител на Отдел „Програми“ в ЧЕТИРИ ЛАПИ това е една от най-важните кампании за хуманно отношение към селскостопанските животни в Европа до момента изобщо: 

„Много българи се включиха в инициативата, както и голям брой европейци от всички останали държави-членки на Европейския съюз. По време на кампанията разговаряхме с голям брой хора с различни професии, включително с фермери, които подкрепиха исканията за спиране на отглеждането на селскостопански животни в клетки. Днес вече е ясно, че и научните среди подкрепят това искане.“

допълва Магдалена Пенева

Предстои инициативата скоро да бъде официално представена на изслушване в Европейската комисия. След това институцията трябва да реши какви стъпки да предприеме във връзка с представените искания на подписалите се над 1.4 милиона граждани.  

кокошки

Вижте още по темата


Прочети повече

Сподели сега

Търсене