Дариосиновяване
fox-trees-leafs-forest

И Шанел спира употребата на ценни кожи 

Шанел гарантира спазването на нормите за етика и хуманност

5.12.2018

Шанел написа нова глава в историята на модата по време на представянето на новата си колекция Métiers d'art. „Коко без кроко“ беше мотото на вечерта в музея Метрополитън в Ню Йорк, където тази година беше представянето, като по този начин модният гигант обяви, че прекратява употребата на кожа с косъм и крокодилска кожа в изделията си.

Като основна причина за решението си от Шанел обявиха невъзможността да осигурят доставки на ценни кожи с произход, гарантиращ спазване на нормите на компанията за етика и хуманност.

Шанел е поредното голямо име в света на модата, което обявява, че спира употребата на ценни кожи в колекциите си. Преди месец от кожата с косъм се отказа Жан-Пол Готие, а по-рано през годината това направиха Бърбъри, Версаче и Джон Галиано. 

 За първи път тази година цялата седмица на модата в Лондон, в която участваха над 80 дизайнери, беше без употреба на продукти от ценни кожи.

Повечето големи дизайнери, модни къщи и търговски вериги за облекло, които не използват ценни кожи, са обединени в платформата Fur Free Retailer. Сред близо хилядата члена на тази платформа се открояват имената на H&M, Zara, Tommy Hilfiger, Gucci, Hugo Boss, Esprit, The North Face, Timberland, Lee и много други световноизвестни марки.

mink-cage

Представител на Fur Free Retailer за България е „Четири лапи“, като от международната организация призовават българските производители да се включат в програмата и да станат част от голямото семейство на модата с високи етични стандарти.

И докато в световен мащаб пазарът на кожа с косъм все повече се измества към страните от Азия, у нас все още функционират няколко ферми за северноамерикански норки, регистрирани от Българска агенция по безопасност на храните в нарушение на забраната за отглеждане на животни от този вид за добив на кожи.

 През лятото на тази година само за три месеца гражданска инициатива успя да събере над 50 хиляди подписа на хартиен носител с искане за въвеждане на забрана в България за отглеждането на животни за добив на ценни кожи.

 Предстои Народно събрание да се произнесе по искането в рамките на следващите месеци. Проучване на обществените нагласи на Институт за социални изследвания и маркетинг (МБМД) по поръчкана Фондация „Четири лапи“ показа, че трима от всеки четирима от запитаните са съгласни, че отглеждането и умъртвяването на животни единствено заради кожата им е неоправдано, а внушителните 65.6 % от българите са напълно или в по-голяма степен съгласни, че трябва да бъде въведена забрана за добива на ценни кожи у нас.

Търсене