Дариосиновяване
dogs-on-street

Нужни са спешни промени на режима за търговия и употреба на отровни вещества след като жена се отрови с примамка за куче 

Всяка година хиляди животни умират след поглъщане на отровни примамки, които са опасни и за хората, алармират от ЧЕТИРИ ЛАПИ. От организацията предлагат пакет от спешни мерки за справяне с проблема.

28.3.2013

Необходими са спешни промени в режима на търговия и употреба на отровни вещества предвид зачестилите случаи на тровене на животни, при които вече има и пострадали хора, сигнализират от организацията на защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ. Вчера в Гоце Делчев жена изпадна в кома, а домашният ѝ любимец почина, след като опитали от подхвърлена примамка с отрова.

„В момента ситуацията е такава, че всеки може да придобие силна отрова срещу гризачи или вредители – продават се свободно дори на открити пазари”. „Макар да съществуват ограничения за част от препаратите, контролът е занижен. Имаме сигнали и за нелегален внос на забранени препарати като стрихнин. Тъжното е, че имаме добри закони, но на насилието над животни все още не се обръща нужното внимание от страна на разследващите, макар да е очевидна връзката с насилието над хора. Още по-тревожно е, че получаваме сигнали за населени места, в които е практика бездомните животни периодично да се унищожават с отровни примамки, като в повечето случаи полицията бездейства. Явно трябва да се стигне до нещастен случай като този в Гоце Делчев, за да решат, че трябва да се вземат мерки.”

обяснява д-р Марина Иванова от ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

От началото на годината ЧЕТИРИ ЛАПИ са получили десетки сигнали за отровени животни, като най-тревожни са от Силистра и Сандански за системно тровене на животни в двата града, с. Долна Липница (общ. Павликени), с. Баничан (общ. Гоце Делчев), с. Крайници (общ. Дупница). 

Според ЧЕТИРИ ЛАПИ отравянията на животни са придобили изключително масов характер през последните години. Жертви са не само бездомни животни, но също така диви животни и защитени видове. Проучванията сочат, че най-често се използват пестициди и препарати срещу гризачи. Засега все още няма задържани и осъдени за разпространение на отровни примамки, няма сериозни санкции и за нелегална търговия със забранени препарати. 

В повечето от тези случаи полицията или е отказала разследване, или не е констатирала данни за престъпление въпреки многото свидетели. Проучване на сигналите за отровени животни сочи, че основните препарати, които се използват, са препарати за растителна защита (фосфороорганични и карбаматни пестициди) и отрови за гризачи.

При пестицидите има известни ограничения за търговия и употреба, като контролът се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. Препаратите срещу гризачи са със свободна продажба, макар да са изключително опасни и за хората. 

„Всяка година хиляди животни стават жертви на отровители. Не става въпрос само за бездомни животни, а за домашни, диви и дори защитени видове”. „Класическите случаи на употреба са няколко: саморазправа с бездомни кучета и котки; междусъседски конфликти относно присъствие на домашни животи; разхвърляне на примамки от ловци за чакали и друг вреден дивеч и тровене на хищни диви птици от гълъбари. Не ми е известно досега да има поне един задържан и осъден за това.” 

продължава д-р Иванова

От ЧЕТИРИ ЛАПИ ще търсят съдействие на институции като МВР, МЗХ и омбудсмана за приемането на пакет от мерки, които да ограничат използването на отровни примамки. От организацията ще настояват за затегнат контрол по сега действащия режим на търговия с отровни препарати, изготвяне на ясни процедури при разследване на случаи на отровени животни, регистрационен и лицензионен режим при търговия с всички отрови, пълна забрана на търговия с отровни вещества на открити пазари и в неспециализирани магазини и контрол на интернет пространството, където основно се разпространява информация за видовете отрови и начинът им на противозаконна  употреба и придобиване.

Също така, трябва да има високи санкции за общините, които не предприемат законови мерки за намаляване на бездомните животни и по този начин стимулират тяхното увеличаване и саморазправата с тях. 

Според специалистите от ЧЕТИРИ ЛАПИ трябва да бъдат предприети спешни мерки за органичаването на употребата на отровни вещества, за да не се стигне до по-голяма трагедия от тази в Гоце Делчев.

От организацията апелират за затягане на контрола върху разпространението на опасни пестициди и препарати срещу гризачи чрез въвеждане на регистрационен режим, при който всеки краен клиент да е задължен да предоставя на търговеца личните си данни.

Сред останалите неотложни мерки са налагане на пълна забрана за продажбата на силно действащи отрови на открито и в неспециализирани магазини, включване на част от опасните препарати срещу гризачи в групата на забранените за употреба от хора без нужната квалификация и разработване на ясна процедура на разследване на случаите на отровителство – от приемането на сигнала до обезопасяването на средата след приключване на огледите. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ напомнят, че насилието над животни е престъпление съгласно чл. 325Б от Наказателния кодекс и призовават гражданите да подават сигнали до полицията и съответната районна прокуратура при всеки случай на разхвърляне на отровни примамки. Можете да намерите инструкции за подаване на жалби тук.

Търсене